[PHP] Tworzenie i sciagniecie pliku

0

Zastanawie mnie pewien fakt, przypuszczam ze jest to banalne, jednak nie wiem jak to ugryzc.

Chciałbym zrzucić baze danych do pliku EXCEL, no i z tym nie ma problemu, jednak zastanawiam sie jak zrobić formularz, zeby po ncisnieciu SUBMIT'a utworzyl sie plik oraz rozpoczelo sie jego sciaganie na dysk??

Prosze o jakas podpowiedz.

0

header() - tu masz jak ściągać plik
fopen() - a tu jak utworzyć plik (o to ci chodziło? :|)

0

a jak zrzucasz bazę do excela ?

0

http://4programmers.net/article.php?id=697 tutaj napisałem jak zrzucać bazę do Excela, a w sumie poradziłem sobie inaczej ze sciaganiem pliku. Od razu po utworzeniu pliku tworzę linka do jego ściągnięcia i jak ktoś chce to sciaga. :]

0

Freebird: pierwszy efekt, który chciałeś osiągnąć najprościej otrzymać poprzez headery w stylu:
"Content-type: application/unknown; plik.xls" - tutaj możesz wstawić typ MIME, jeśli pamiętasz, jaki ma typ plik Excela albo sobie gdzieś to sprawdzisz oraz nazwę pliku, pod jaką domyślnie będzie chciała zapisać plik przeglądarka,
"Pragma: no-cache" - za każdym razem przy ściąganiu ściąga się od nowa, więc nie próbuje wyciągnąć z cache starego pliku, tylko zawsze wykonuje skrypt i ściąga aktualną wersję, co pozwala na uzyskanie zawsze najnowszej wersji,
"Content-Disposition: attachment; filename="plik.xls"" - tutaj raz jeszcze nazwa tego pliku,
"Content-Length: 1234" - rozmiar pliku w bajtach,
a następnie albo readfile();, jeśli masz plik zapisany na serwerze, albo echo, jeśli masz wynik w jakimś stringu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1