[PHP] gdzie ma byc definicja funkcji ?

0

czy moge dawac definicje funkcji w PHP po jej wywolaniu np:

<?
...
if(!cos)
  moja_funkcja(12, "ala ma kota, a kot ma AIDS");
...
?>
KOD HTML
<?
function moja_funkcja($ile, $text){
...
}
?>

czy nalezy ja definiowac przed jej wywolaniem, a moze moge jak w C zadeklarowac sobie gdzies ja gdzies na poczatku a definicje gdzie chce ??

0

od PHP4 nie ma konieczności deklarowania funkcji przed jej użyciem

0

hmm, to musze jeszcze kilka razy to sprawdzic bo na kilka razy uruchomienia strony pod rzad kilka razy sie wysypala i wygladalo ze na tej funkcji...

ale PHP jest interpreterem czyli dostaje "linie" i wykonuje czyli na chlopski rozum najpierw powinna byc definicja...
:/ jak to dziala ??

0

Tak było do PHP3
PHP4 najpierw kompiluje kod strony a potem go wykonuje

0
maly186 napisał(a)

Tak było do PHP3
PHP4 najpierw kompiluje kod strony a potem go wykonuje

kompiluje :D . Predzej poddaje translacji. :]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1