[PHP] Identyfikator sesnij

0

Mam jeszcze taki problem z sesjami, z przesyłaniem identyfikatora, wszędzie co o tym czytałem, mówiono o dwoch sposobach, przesyłania id przez cookie i przez zamieszczenie id w odnośniku. Pierwszy sposób działa w operze i mozilli, ale w explorer nie!!! Cokiess są właczone!!, a po drugie to nie pewny sposób, każdy może wyłaczyć ich obsługę :/, drugi sposób chcę ominąć i nie "brudzic" odnośników, co jest dla mnie istotne. Czy jest jakis inny sposób? i gdzie mogę znaleć jakieś wskazówki?.

A czy numer IP nie może być identyfikatorem? tu mnie gryzie pytanie, kiedy się zmienia numer ip, danego pc? czy jak się zaloguje to sieci może on być zmieniony?

0

Numer IP w zadnym wzgledzie nie moze byc identyfkatorem sesji. Moze sie zmieniac nawet pomiedzy requestami HTTP, bez restartu kompa czy przegladarki, a na dodatek wiecej niz jedna sesja moze byc pod tym samym IP. Poza tym w ten sposob okropnie latwo byloby sie podszywac pod innych i przejac sesje. Numerow IP jest malo.

Niby czemu nie mozesz w cookies? Ma wylaczone, to walisz tekst, ze ma sobie wlaczyc. A w czym przeszkadza "brudzenie odnosnikow"?

P.S. A nie wie ktos jak PHP generuje numery sesji? Uzywa rand() czy czgos porzadnego? :D

0

Jeżeli chodzi o cookie, to napisałem że w internet explorerze mam włączoną ich obsługę, ale i tak nie działa przesyłanie id!! nie wiem czemu :/. A po drugie jeżeli ktoś ogląda moją stronę, nie mam pewność że ta osoba ma włączone cookies!.

A czemu niektóre strony, gdzie jest logowanie, działają nawet gdy cookies są wyłączone?, i nie brudzą odnośników?

0

Wysyłają POSTem jako ukryte pole. Ale to tez jest pewien rodzaj "brudzenia", tyle ze formularzy.

0

na stronie <url>www.rit.prv.pl/test.php</url> zrobiłem test, jak możesz to zobacz i powiedz mi czy to Ci działa w InternetExplorer, bo umnie nie dziala w IE, ale w operze i mozili działa !?.

Aha, wiem czemu nie działa w IE, w opcjach IE domyślnie ustawiony poziom bezpieczenstwa na zakładce prywatrość jest średni!! gdy zmienię na niski działa!! więc u wiekszości ten skrypt nie bedzie działa jeżeli domyślne ustawienie IE jest średni, dlaczego ???

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1