[PHP] ImageTTFText nie dziala :(

0

Witam!
Strzeszcze sie [rotfl]

Mam konto www z PHP i terz baiwe sie z Funkcjami Graficznymi u mnie na Apache dziala ladnie wszystko, ale jak daje pliki na serwer (Apache 4.3.10) to sa problemy ;/ np.

imagettftext - nie dziala
ImageChar - dziala

Obrazek "http://xxxxx.xxx.pl/image.php" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy.

Co trzeba doinstalowac dokladnie [???] truetype czy co ?
Dzieki za pomoc :)

0

A na serwerze są zainstalowane wszystkie biblioteki do obsługi grafiki w PHP?

0

Może u siebie korzystasz z biblioteki gd2 a na serwie jest gd.

0

Z helpa wyczytalem takie cos:

Będziemy potrzebowali bibliotek GD, FreeType i libjpeg. Z kolei sam GD potrzebuje do działania libpng i zlib.

Jak daje na serwerrze phpinfo(); to pisze takie cos: (nie wiem czy o te wpisy chodzi wiec prosze sie nie smiac :D)

 './configure' '--with-apxs=/usr/local/apache/bin/apxs' '--with-xml' '--enable-bcmath' '--enable-calendar' '--enable-ftp' '--with-gd' '--with-jpeg-dir=/usr/local' '--with-png-dir=/usr' '--with-xpm-dir=/usr/X11R6' '--enable-magic-quotes' '--with-mysql' '--enable-discard-path' '--with-pear' '--enable-sockets' '--enable-track-vars' '--enable-versioning' '--with-zlib'
GD Support 	enabled
GD Version 	bundled (2.0.28 compatible)
GIF Read Support 	enabled
GIF Create Support 	enabled
JPG Support 	enabled
PNG Support 	enabled
WBMP Support 	enabled
XBM Support 	enabled
zlib
ZLib Support 	enabled
Compiled Version 	1.1.4
Linked Version 	1.1.4

To wypisalem co widzialem w Helpie i na serrwerze a reszty to nie wiem gdzie szukac [glowa] [wstyd]

0
mitring napisał(a)

Obrazek "http://xxxxx.xxx.pl/image.php" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy.

Tutaj FF/Mozilla ssie... Odpal ten link spod IE a wywali Ci jakie błędy powstały i doproawdziły do tego że obrazek zawiera błędy. Jak już będizesz wiedział co nie tak to będziesz wiedział jak temu zaradzić.

0

Zrodlo z FF:

<br />
<b>Fatal error</b>:  Call to undefined function:  imagettftext() in <b>/home2/mitring/public_html/image/avator.php</b> on line <b>21</b><br />

Zrodlo z IE:
Tak samo jak z FF ;(

0

no to FreeType'a nima

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1