Niestandardowy projekt w laravel

0

Chcę wyróżnić się pośród cv na juniora, dlatego chce stworzyć aplikacje w laravel i react. Macie może jakiś pomysł jaka moglaby być to aplikacja, która by mnie wyróżniała? Na początku chciałem stworzyć jakiś sklep internetowy ale to chyba nie jest najlepszy pomysł.Z góry dziękuję za wszystkie pomysły.

2

Programista z jednym frameworkiem to (chyba) jeszcze nie programista *), jeszcze przed tygodniem pytałeś o dość proste rzeczy.

Rozumiem, że należysz to tych, którzy wierza w jeden "projekt do portfolio" jako power w rekrutacji

Rób projekt, drugi, tzreci, ale nie definiuj samememu sobie, że to do rektutacji, Zrób porównawczo w czymś innym

*) oprócz stochastycznego stawiacza adnotacji w Springu

1

@AnyKtokolwiek: akurat w php masz 2 liczące się frameworki i praktycznie nic innego nie obchodzi firmy. Albo umiesz symfony albo umiesz laravela. Wbrew pozorom niezbyt lubi się osoby co piszą w obu naraz bo mieszają techniki.

A odpowiadając na pytanie, nie ma takiego projektu który napisany w krótkim czasie by zachwycił pracodawce.

0

@ehhhhh: a napisany porządnie crud zrobi jakieś wrażenie na pracodawcy ?

0

Określ cel tej aplikacji.
Chcesz zdobyć pierwszą pracę bo np. masz tylko studia i nie możesz znaleźć roboty?
Czy to ma być lewar dla nowej lepszej pracy/awansu?

0

@jurek1980: mam studia, 3 miesięczne doświadczenie, referencje i jeden projekt napisany w czystym php, tyle mogę się pochwalić, chcę zdobyć pracę dlatego mimo referencji będę musiał udowodnić za pomocą projektu że znam laravela przynajmniej w takim stopniu aby zdobyć tą pierwszą pracę, teraz na pewno się to nie uda w wakacje dlatego celuję aby we wrześniu ją zdobyć chociaż wiem że będzie bardzo ciężko

0

cruda warto znać tyle, że ja proste aplikacje crudowe na laravel + laravel nova stawiam w tydzień więc no to są proste rzeczy.

0
ehhhhh napisał(a):

A odpowiadając na pytanie, nie ma takiego projektu który napisany w krótkim czasie by zachwycił pracodawce.

Projekt nie musi być duży, żeby był użyteczny. Problem z CRUDami typu sklep jest taki, że są bezużyteczne i nie pokazują w ogóle skilla. Gdyby zamiast tego kandydat mógł się pochwalić użytecznym utilsem, np. connector do jakiejś egzotycznej bazy danych (bo do popularnych są już na pewno libki) albo coś przydatnego do testów (nie wiem, in-mem serwer FTP do testowania zamiast mocków) to siła przebicia jest większa.

0

@Saalin: ale dlaczego nie pokazują skilla ? W czasie rekrutacji jeśli dostawałem jakieś zadanie to był typowy crud do napisania, z żadnym innym zadaniem się do tej pory nie spotkałem, w czasie stażu robiłem taski przy 3 projektach i każdy to typowy crud

2

To chcesz się czymś wyróżnić czy chcesz napisać apkę taką jak zadają przy rekrutacji która mówi jedynie to czy potrafisz dobrze używać dokumentacji frameworka?

0

@ehhhhh: Chcę się wyróżnić tylko nie mam pomysłu co mogę stworzyć, w tym jest problem

0
phpowiec napisał(a):

@Saalin: ale dlaczego nie pokazują skilla ? W czasie rekrutacji jeśli dostawałem jakieś zadanie to był typowy crud do napisania, z żadnym innym zadaniem się do tej pory nie spotkałem, w czasie stażu robiłem taski przy 3 projektach i każdy to typowy crud

A jak będzie coś w końcu sensownego do zrobienia to co, powiesz, że Ty jesteś crud-developerem, na trudne taski się nie pisałeś?

Z innych, w miarę sensownych pomysłów to jakiś scheduler a'la cron, trochę cruda tam jest, ale sensownego do wykonania z tyłu też.

0

Stwórz paczkę do laravela, do zarządzania saasem, coś jak laravela spatie ale po swojemu. https://spatie.be/docs/laravel-permission/v5/introduction Grupy, uprawnienia userów/grup/pakietów kupionych przez admina grupy, płatności, możliwość zewnętrznej rozbudowy o dodatkowe bramki itp. Tu już masz sporo logiki, a i pokaże jak potrafisz mysleć i jak podejść do takiej architektury. Ja podobny system pisałem dla klienta jakieś 3-4 miesiące.

0
Saalin napisał(a):
phpowiec napisał(a):

@Saalin: ale dlaczego nie pokazują skilla ? W czasie rekrutacji jeśli dostawałem jakieś zadanie to był typowy crud do napisania, z żadnym innym zadaniem się do tej pory nie spotkałem, w czasie stażu robiłem taski przy 3 projektach i każdy to typowy crud

A jak będzie coś w końcu sensownego do zrobienia to co, powiesz, że Ty jesteś crud-developerem, na trudne taski się nie pisałeś?

Z innych, w miarę sensownych pomysłów to jakiś scheduler a'la cron, trochę cruda tam jest, ale sensownego do wykonania z tyłu też.

Okej, ciekawy pomysł, a co myślicie jeszcze o stowrzeniu scrapera który zbiera oferty pracy albo jakiegoś programu który przetwarza dane ?

1

Nie wyróżnisz się projektem w dwóch najbardziej popularnych technologiach.

0

To teraz pytanie nr 2, na ile czujesz się techniczne?
Co znasz? Czego chcesz użyć?
Guzzle, kolejka, testy ( jeśli tak to jakie znasz), baza, Docker etc.
Bo to nie chodzi o to by był krzykliwy temat typu:
"aplikacja do obsługi dawców organów" tylko żeby tam w środku było coś, co Cię wyróżni pod kątem technologii, pokazania wiedzy.
Zastanów się czy umiesz pokazać coś poza CRUDem czy standardowym Laravelem.

0
jurek1980 napisał(a):

To teraz pytanie nr 2, na ile czujesz się techniczne?
Co znasz? Czego chcesz użyć?
Guzzle, kolejka, testy ( jeśli tak to jakie znasz), baza, Docker etc.
Bo to nie chodzi o to by był krzykliwy temat typu:
"aplikacja do obsługi dawców organów" tylko żeby tam w środku było coś, co Cię wyróżni pod kątem technologii, pokazania wiedzy.
Zastanów się czy umiesz pokazać coś poza CRUDem czy standardowym Laravelem.

Testy piszę jednostkowe, jest to moja mocna strona, a być może najmocniejsza, na stażu chwalono moje testy przed całym zespołem, a następnym stażystom którzy zaczynali pokazywano je jako wzór, no ale testami samymi nic nie zwojuje, aplikacje stawiam na dockerze, nie mam z tym większego problemu, używam composera, z baz danych miałem styczność tylko z MySQL, znam także REST API, a co do Laravela, to miałem styczność z rzeczami jakie występują przy typowym crudzie(middleware, policy, kolejki, notifcation itd.), tworzyłem też wrappera w laravel, akurat miałem okazję użyć wzroca adapter w tym projekcie

0
ehhhhh napisał(a):

@AnyKtokolwiek: akurat w php masz 2 liczące się frameworki i praktycznie nic innego nie obchodzi firmy. Albo umiesz symfony albo umiesz laravela. Wbrew pozorom niezbyt lubi się osoby co piszą w obu naraz bo mieszają techniki.

Przyjmuję do wiadomosci, ok.

Tym niemniej wątek pokazuje, że w zwykłym użycu zwykłego (dla języka) frameworku trudno / niemożliwe się wyróżnić.
Ciekawe są propozycje - niektóre zw jakoś z lavarelem, inne wcale - zrobić coś obok zwykłego obszaru crudowania, np ktoś tu podał driver to nietypowej bazy.

GDYBYM zatrudniał (zupełna hipoteza), rzetelna, porządna (acz bez gwiazdorstwa) znajomosc frameworku tak, ale jakas sublimacja algorytmiki, właśnie jak sterownik, nawet "na już" malo produkcyjne w firmie, ale świadczące o inteligencji / samodzielnosci, by spowodowało, że gościa bym zauważył.

0
ehhhhh napisał(a):

Stwórz paczkę do laravela, do zarządzania saasem, coś jak laravela spatie ale po swojemu. https://spatie.be/docs/laravel-permission/v5/introduction Grupy, uprawnienia userów/grup/pakietów kupionych przez admina grupy, płatności, możliwość zewnętrznej rozbudowy o dodatkowe bramki itp. Tu już masz sporo logiki, a i pokaże jak potrafisz mysleć i jak podejść do takiej architektury. Ja podobny system pisałem dla klienta jakieś 3-4 miesiące.

Możesz wytłumaczyć bardziej na czym ma to polegać ? bo z tego co rozumiem to miałeś na myśli stworzenie paczki która będzie zarządzać uprawnieniami po stronie backendu dobrze zrozumiałem ?

0

Tak, paczka która przygotuje kompletny zestaw klas do szybkiego wdrożenia tego co trzeba robić przy każdy saasie. Podałem ci przecież linka do podobnej paczki.

0
ehhhhh napisał(a):

Tak, paczka która przygotuje kompletny zestaw klas do szybkiego wdrożenia tego co trzeba robić przy każdy saasie. Podałem ci przecież linka do podobnej paczki.

Tak wiem, tylko chodzi mi o to ten fragment pakietów kupionych przez admina grupy, płatności, możliwość zewnętrznej rozbudowy o dodatkowe bramki jak to ma się do roli i uprawnień, w sensie te płatności i bramki ?

1

No przecież pakiety i bramki to 90% kodu to backend i jest to również jeden z modułów który robi się w każdym saasie. Wyobraź sobie pseudo jirę. Ktoś tam tworzy konto i "zakłada firmę/grupę" On ma uprawnienia w obrębie serwisu ale tez uprawnienia w grupie do której dołącza kolejnych userów którzy mogą mieć uprawnienia większe bądź mniejsze np zarządzanie projektami. Dodatkowo każda grupa ma swoje uprawnienia na podstawie wykupionego pakietu, np w pakiecie start można mieć 5 userów i 5 projektów, w pakiecie medium możesz mieć 10 userów, 10 pakietów ale jeszcze dodatkowo pojawia się moduł kalendarza. Wszystko to można obudować w fajną uniwersalną paczkę.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1