Jak poprawnie dodać funkcję uploadu video?

0

Cześć. Zbudowałem aplikacje w oparciu o Yii - https://gitlab.com/PiotrIT2017/relaxationtube. Backend sprawdzałem, tj.całą konfiguracje serwera (dla przykładu "Hello World" wyświetla się). Problemy jest w kodzie aplikacji:

  1. Strona ładowała się, aż z przyczyn technicznych nie zmieniłem portu, na którym stoi serwer (nie wiem gdzie to zmienić, a chatbot nie podpowiada mi niczego konstruktywnego)
  2. Nie udaje mi się upload plików video (rady chatbot nie działają: https://chat.openai.com/share/82200f63-2fa2-4079-afdc-c57cde947f03 )

Czy macie może jakieś rady/sugestie?

0
whiteweed napisał(a):

Cześć. Zbudowałem aplikacje w oparciu o Yii - https://gitlab.com/PiotrIT2017/relaxationtube. Backend sprawdzałem, tj.całą konfiguracje serwera (dla przykładu "Hello World" wyświetla się). Problemy jest w kodzie aplikacji:

  1. Strona ładowała się, aż z przyczyn technicznych nie zmieniłem portu, na którym stoi serwer (nie wiem gdzie to zmienić, a chatbot nie podpowiada mi niczego konstruktywnego)
  2. Nie udaje mi się upload plików video (rady chatbot nie działają: https://chat.openai.com/share/82200f63-2fa2-4079-afdc-c57cde947f03 )

Czy macie może jakieś rady/sugestie?

@johnny_Be_good dlaczego mam od razu pisać do producenta(może od razu do prezydenta)? Myślałem, że to normalny PHP framework i miałem nadzieje, że może ktoś z Was miał podobny problem i podzieli się doświadczeniem...

2

Co to znaczy, że zmieniłeś port i gdzie to zrobiłeś?
W Modelu Video nie widzę fizycznego zapisu, a chyba chcesz to robić tak, że zapisujesz na dysk bo gdzieś tam mi migenlo 777 a w bazie trzymasz ścieżkę.

Jeśli chodzi o działanie ze zmienionym portem to jeśli pamiętasz jego numer to po prostu wpisujesz go po dwukropku i URL.
np.
http:\\mojastrona.pl:8080

0
jurek1980 napisał(a):

Co to znaczy, że zmieniłeś port i gdzie to zrobiłeś?
W Modelu Video nie widzę fizycznego zapisu, a chyba chcesz to robić tak, że zapisujesz na dysk bo gdzieś tam mi migenlo 777 a w bazie trzymasz ścieżkę.

Jeśli chodzi o działanie ze zmienionym portem to jeśli pamiętasz jego numer to po prostu wpisujesz go po dwukropku i URL.
np.
http:\\mojastrona.pl:8080

Zmodyfikowałem plik httpd.conf (teraz jest "Listen 8000"). Wpisuje w url: http://studio.yii-application.test:8000/site/login i serwer zgłasza kod 404. Path w zamyśle powinno być jak w kodzie

[tex]$filePath = Yii::getAlias('@frontend/web/storage/videos/');[/tex]
0

Zoabcz czy nie masz jakiegoś przekierowania: RewriteRule bo index.php masz w katalogu o zupełnie innej ścieżce.
Spróbuj wejść na stronę tak jakby tego przekierowania nie było czyli coś w stylu:
http://strona.pl/frontend/views/site/login.php

0
jurek1980 napisał(a):

Zoabcz czy nie masz jakiegoś przekierowania: Rewrite rule bo index.php masz w katalogu o zupełnie innej ścieżce.
Spróbuj wejść na stronę tak jakby tego przekierowania nie było czyli coś w stylu:
http://strona.pl/frontend/views/site/login.php

https://ibb.co/gmms5HF

2

A patrzyłeś na przekierowania? Masz tam jakieś pliki .htaccess?

A tak w ogóle po co Ci ta zmiana portu?

0
jurek1980 napisał(a):

A patrzyłeś na przekierowania? Masz tam jakieś pliki typu htaccess?

A tak w ogóle po co Ci tą zmiana portu?

Port zmieniłem, bo w logach XAMPP było, że coś blokuje jego standardowy port(80). Błąd 404 nadal jest, tj.na poprzednim screeshot, mimo: https://gitlab.com/PiotrIT2017/relaxationtube/-/commit/2501c8253bb5bf8a5fbead542c3f4b80833ec4c4 .

0

Xampa masz na serwerze? To jakiś VPS jest?
Coraz bardziej wygląda to na X/Y.
Skupilbym się na uruchomieniu tego prawidłowo na 80/443

0
jurek1980 napisał(a):

Xampa masz na serwerze? To jakiś VPS jest?
Coraz bardziej wygląda to na X/Y.
Skupilbym się na uruchomieniu tego prawidłowo na 80/443

XAMPP ma w sobie componenty np.Apache lub MySQL(jestem na localhost). Udało mi się wyświetlić stronę(nie ma już 404). Teraz próbuje upload pliku...(mam problemy).

0

Upload może być związany z uprawnieniami do zapisu.
Myślałem, że masz jakiś VPS do tego.
Na localhost to sobie możesz wszystko ustawiać jak chcesz.

0
jurek1980 napisał(a):

Upload może być związany z uprawnieniami do zapisu.
Myślałem, że masz jakiś VPS do tego.
Na localhost to sobie możesz wszystko ustawiać jak chcesz.

...i próbuję ustawić, ale mam problemy(używam chmod do zmiany uprawnień: https://gitlab.com/PiotrIT2017/relaxationtube/-/commit/97a492c4fe5d0f461c373fa2a324a4af1be76cd6 ).

1

A OS jaki masz?

0
jurek1980 napisał(a):

A OS jaki masz?

WSL

1

Ok. Czyli tak. Masz Windows, na nim zainstalowany XAMPP.
Do tego masz jakiś zasób na WSL gdzie trzymasz kod?
Bo tak to Windows musi mieć prawa zapisu.

0
jurek1980 napisał(a):

Ok. Czyli tak. Masz Windows, na nim zainstalowany XAMPP.
Do tego masz jakiś zasób na WSL gdzie trzymasz kod?
Bo tak to Windows musi mieć prawa zapisu.

Nie. XAMPP jest na Win. Kod jest na C:\xampp\htdocs... . Prawa chciałem w kodzie ustawić chmod().

0

A w logach nie ma żadnego info o błędzie?
Spróbuj katalog z poziomu windows ustawić na Read/write dla wszystkich. Nie z poziomu kodu.
Inaczej chyba musiałbyś uruchamiać Xamppa jako administrator.

0
jurek1980 napisał(a):

A w logach nie ma żadnego info o błędzie?
Spróbuj katalog z poziomu windows ustawić na Read/write dla wszystkich. Nie z poziomu kodu.
Inaczej chyba musiałbyś uruchamiać Xamppa jako administrator.

Pracuję na XAMPP teraz jako admin. Poprawiłem też model: https://gitlab.com/PiotrIT2017/relaxationtube/-/commit/5969ebd98399b12244d816ab684189d30e5bad3f . Teraz wszystko działa. Dzięki, za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1