Stare książki do PHP

0

Ostatnio zwróciłem uwagę na starą książkę do PHP - "PHP 4 od podstaw" (autor: Wankyu Choi, Allan Kent, Chris Lea, Gane) - tylko zastanawiam się czy jest sens po nią sięgać przy nauce PHP skoro już mamy PHP 8

Z najnowszych książek do PHP 8 nie ma takiej, która byłaby tak polecana na początek.

I moje pytanie jest takie, czy kod z PHP 4 zadziała mi gdy będę miał "zainstalowany" PHP 8 tzn. czy jest kompatybilność wsteczna PHP tak jak to ma miejsce w innych językach. Bo jeżeli tak to może warto sięgnąć do tej pozycji albo do "PHP w mgnieniu oka" - Chris'a Newman'a

Jeżeli nie warto to jaką książkę (najlepiej z zadaniami do rozwiązani) polecilibyście dla nowicjusza który chce tworzyć swoje strony w PHP i MySQL.

2
Gotard napisał(a):

Ostatnio zwróciłem uwagę na starą książkę do PHP - "PHP 4 od podstaw" (autor: Wankyu Choi, Allan Kent, Chris Lea, Gane) - tylko zastanawiam się czy jest sens po nią sięgać przy nauce PHP skoro już mamy PHP 8

Nie.

I moje pytanie jest takie, czy kod z PHP 4 zadziała mi gdy będę miał "zainstalowany" PHP 8 tzn. czy jest kompatybilność wsteczna PHP tak jak to ma miejsce w innych językach. Bo jeżeli tak to może warto sięgnąć do tej pozycji albo do "PHP w mgnieniu oka" - Chris'a Newman'a

Najpewniej nie zadziała. Sporo wersji major w PHP łamie rzeczy wstecz.

Jeżeli nie warto to jaką książkę (najlepiej z zadaniami do rozwiązani) polecilibyście dla nowicjusza który chce tworzyć swoje strony w PHP i MySQL.

Żadną. Może ja bym polecił tylko "Clean code".

Znajdź odpowiedni kurs z PHP i zacznij się go uczyć; najlepiej też jakbyś znalazł kogoś kto już na PHP i będzie pomógł Ci wychwycić błędy w miarę wcześnie, tak żebyś ich nie utrwalał.

3

Do spalenia, ja swoją o PHP5 już dawno wykorzystałem jako podpałke do grilla. Jakiś kurs php 8 który pokazuje nowe ficzery + dokumentacja która jest bardzo dobra w phpie.

4

No ale z drugiej strony - takie totalne podstawy raczej się nie zmieniły mocno od wielu lat. OK, są zmiany - ale dotyczą bardziej zaawansowanych tematów. Takie proste rzeczy jak zmienne, stałe, pętla FOR, instrukcje warunkowe, tablice itp. nadal powinny działać zgodnie z tym, co jest w książce dla wersji 4 czy 5.

Ale to tak tylko na początek, żeby w ogóle to liznąć i mieć pojęcie o tym, czym to PHP jest. A potem zdecydowanie polecam poszukać czegoś aktualnego - czy to książki, czy kursu online. Do tego jeszcze bym proponował pójść w zakresie książek w tematykę PHP + SQL, bo sam PHP to trochę za mało, żeby stworzyć jakąś sensowną aplikację.

0

Najlepiej uczyć sie na aktualnej wersji.

U mnie na codzienną rozpałkę idą starocie
ksiązki na temat: Dos, Bios, Clipper, Visual Basic, Delphi ;)

1

Nie ucz się z tak starych książek.
Jeśli już czegoś szukasz to proponuję
https://helion.pl/ksiazki/php-obiekty-wzorce-narzedzia-wydanie-v-matt-zandstra,phpob5.html
Wiem, że jest to uaktualniane per wersja PHP. Tylko tu może nie być podstaw podstaw. Sprawdź najnowsze wydanie. Nie wiem też czy najnowsze wydanie ma np. tłumaczenie.

@cerrato: w PHP między 4 a 5 zmieniło się wiele. A co dopiero porównanie 4 do 8.
Już nawet sama możliwość deklaracji zmiennej czy pola klasy z typem. Nie warto się uczyć pisania z całkowitym ominięciem typów.

0

Czyli dla nowicjusza najbardziej sensowna na tą chwile jest książka "PHP 8 i SQL. Programowanie dla początkujących w 43 lekcjach"?
Czy ewentualnie możecie polecić jakąś lepszą pozycję.

1

Szczerze to ja bym na twoim miejscu wykupił laracasty, tam masz mase kursów bardzo dobrze zrobionych i co najważniejsze aktualizowanych na bieżąco.
https://laracasts.com/series/php-for-beginners-2023-edition

1
cerrato napisał(a):

No ale z drugiej strony - takie totalne podstawy raczej się nie zmieniły mocno od wielu lat.

Pytanie dotyczy PHP 4, a nie 5, więc zmieniły się bardzo, np. w kwestiach takich jak działanie operatora = na obiektach albo co dzieje się z obiektami przekazanymi do funkcji (w PHP 4 ciągle trzeba używać operatora &, żeby nie klonował) itp. W wersjach do PHP 5.2 można było sobie opcją ze1_compatibility_mode przełączać między starym OOP a nowym, a od PHP 5.3 jest tylko nowy.

Chyba, że ktoś wcale nie używa obiektów, to największą zmianą będzie dla niego brak starego rozszerzenia MySQL w wersjach od 7.0.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1