Jak odczytać na serwerze wartość z komponentu spinner

0

Mam następujący plik obsługujący komponent spinner

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <title>Counter Plugin</title>
    <style>
        <body> 
        {
            font-family: sans-serif;
            padding: 0;
            margin: 0;
        }

        h4{
            color: steelblue;
        }
        .counter {
            display: flex;
            margin-bottom: 20px;
        }

        .c1-btn,.c2-btn {
            width: 100px;
            height: 32px;
            background-color: orange;
            color: white;
            border: none;
            font-size: 14px;
            cursor: pointer;
            outline: none;
        }

        .c1-btn:hover,.c2-btn:hover{
            background-color: #db8e00;
        }

        .c1-p,.c2-p {
            color: gray;
            font-size: 16px;
        }

        .c1-span,.c2-span {
            color: green;
        }
        header, footer{
            background-color: #80822f;
            color: white;
            padding: 10px;
        }
        header{
            position: fixed;
            top: 0;
            width: 100%;
        }
        footer{
            position: fixed;
            bottom: 0;
            width: 100%;
            text-align: center;
        }
        footer a{
            color: antiquewhite;
        }
        .container{
            margin: 60px 30px;

        }
    </style>
</head>
<body>
    <include 'zmienna.php'>  
            
    <div class="container">
       
        <div class="counter2-container">
            
            <div id="counter-two" class="counter" min="0" max="50" step="1"></div>
            <button class="c2-btn" onclick="onC2BtnClick()">Get Value</button>
      

        </div>
    </div>
    <footer> created by <a href="https://github.com/umarfarookm/counter-plugin" target="_blank">Umar Farook M</a></footer>
    <script src="https://code.jquery.com/jquery-3.3.1.min.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="plugin.js"></script>
    <script type="text/javascript">
     


        /*Start Number Input Spinner With Attributes*/

        $("#counter-two").htmlNumberSpinner();
        $('.counter2-container').append("<p class='c2-p'>The Spinner Value is : <span class='c2-span'>-</span></p>");

        function onC2BtnClick() {
             var value = $("#counter-two").getSpinnerValue();
            $('.c2-p .c2-span').text(value);
        }

       
        /*End Number Input Spinner With Attributes*/
    </script>
        <form class="subform"  method="post" action="https://serwer2232156.home.pl/zmienna.php" onSubmit="onC2BtnClick()">
    <input type="submit" value="uruchom"> 
</form>

</body>
</html>

Poniżej wymyśliłem plik php, który ma za zadanie szczytać wartość spinner i podstawić ją za zmienną w php. Problem polega na tym, że nie wiem jak uruchomić plik php wewnątrz pliku html ? Zwracam się z uprzejmą prośbą o szczegółową informację jak to zrobić. Chodzi o plik poniżej szczytujący wartość z działania komponentu Spinner.

<script type="text/javascript">
var cos ='fewfewfew';
</script>
<?php
$cos = '<script type="text/javascript">document.write(cos)</script>';
echo $cos;
?>

Jak uruchamiam oddzielnie ten plik w php to już nie pamięta wartości zapisanej w zmiennej var value = $("#counter-two").getSpinnerValue();

0

Zakładasz już drugi raz ten wątek, mimo że w poprzednim wątku dostałeś odpowiedź jak to zrobić.

Tutaj jest odpowiedź: W jaki sposób zapisać wartość komponentu spinner do bazy

Riddle napisał(a):
adamon napisał(a):

W jaki sposób tą zmienną value podstawić za zmienną w PHP i zapisać do tabeli w MySQL do danych zamówienia ? Dziękuję za podanie szczegółowego rozwiązania.

Wyślij formularz albo request AJAX.

Google:

  • "javascript how to submit form"
  • "javascript how to request php"
0

Nie da rady to jakoś uaktywnić. Zamieniłem plik na php. Napisałem taki kod i nadal nie szczytuje wartości z spinnera. Nie można tego jakoś zmodyfikować ?

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <title>Counter Plugin</title>
    <style>
        body{
            font-family: sans-serif;
            padding: 0;
            margin: 0;
        }

        h4{
            color: steelblue;
        }
        .counter {
            display: flex;
            margin-bottom: 20px;
        }

        .c1-btn,.c2-btn {
            width: 100px;
            height: 32px;
            background-color: orange;
            color: white;
            border: none;
            font-size: 14px;
            cursor: pointer;
            outline: none;
        }

        .c1-btn:hover,.c2-btn:hover{
            background-color: #db8e00;
        }

        .c1-p,.c2-p {
            color: gray;
            font-size: 16px;
        }

        .c1-span,.c2-span {
            color: green;
        }
        header, footer{
            background-color: #80822f;
            color: white;
            padding: 10px;
        }
        header{
            position: fixed;
            top: 0;
            width: 100%;
        }
        footer{
            position: fixed;
            bottom: 0;
            width: 100%;
            text-align: center;
        }
        footer a{
            color: antiquewhite;
        }
        .container{
            margin: 60px 30px;

        }
    </style>
</head>
<body>
    
    <div class="container">
       
        <div class="counter2-container">
            
            <div id="counter-two" class="counter" min="0" max="50" step="1"></div>
            <button class="c2-btn" onclick="onC2BtnClick()">Get Value</button>
        </div>
    </div>
    <footer> created by <a href="https://github.com/umarfarookm/counter-plugin" target="_blank">Umar Farook M</a></footer>
    <script src="https://code.jquery.com/jquery-3.3.1.min.js"></script>
    <script type="text/javascript" src="plugin.js"></script>
    <script type="text/javascript">

        


        /*Start Number Input Spinner With Attributes*/

        $("#counter-two").htmlNumberSpinner();
        $('.counter2-container').append("<p class='c2-p'>The Spinner Value is : <span class='c2-span'>-</span></p>");

        function onC2BtnClick() {
            var value = $("#counter-two").getSpinnerValue();
            $('.c2-p .c2-span').text(value);
            scores = new Array(4);
            scores[1] = value;
        }
        



        /*End Number Input Spinner With Attributes*/
    </script>


<script type="text/javascript">
     

            document.write(scores[1])

</script>
<?php
$value = '<script type="text/javascript">document.write(scores[1])</script>';
echo 'to jest ta wartosc'.$value;
?>





</body>
</html>

Próbuję jakoś szczytać poprzez tablicę, ale nic z tego nie wychodzi. Nie pokazuje $value jako wartość zaznaczoną na spinnerze. Może ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić.
Chcę uniknąć bawienia się w AJAXA,
W $value powinna być wartość wstawiona w funkcji ze spinnera.

1
adamon napisał(a):

Chcę uniknąć bawienia się w AJAXA,** W $value powinna być wartość wstawiona w funkcji ze spinnera.

No to jeśli nie Ajax, to musisz wysłać formularz. Nie ma innej opcji.

To co próbujesz sam zrobić nie ma prawa działać, bo te dwie aplikacje - php i JavaScript są uruchomione na dwóch różnych komputerach, nie mozdz tak po prostu sobie odczytać zmiennych między nimi.

0

Można prosić jakiś kod jak to zrobić ?

0
adamon napisał(a):

Można prosić jakiś kod jak to zrobić ?

Dostałeś informacje jak to zrobić w tym i poprzednim proście.

Wpisz w Google "php form" i dostaniesz milion odpowiedzi. Noi pytanie, jeśli jakiś powód czemu nie chcesz Ajaxa?

A ten kod który piszesz, to jest jakiś całkowicie wymyślony - skąd to wziąłeś?

adamon napisał(a):
<include 'zmienna.php'>  

Oraz

adamon napisał(a):
<?php
$value = '<script type="text/javascript">document.write(scores[1])</script>';
echo 'to jest ta wartosc'.$value;

To nie ma prawa działać.

0

W jaki sposób podczepić się np. php pod ten Spinner ? Jak jest w HTML-u <input type="text" name="nazwa" value="odpowiedź domyślna"> to w php można się do tego odwołać za pomocą zadeklarowanego name pola tekstowego. W jaki sposób odwołać się do elementu Spinner w skrypcie php, za pomocą czego ? Nie ma identyfikatora name ?
/Start Number Input Spinner With Attributes/

    $("#counter-two").htmlNumberSpinner();
    $('.counter2-container').append("<p class='c2-p'>The Spinner Value is : <span class='c2-span'>-</span></p>");

    function onC2BtnClick() {
        var value = $("#counter-two").getSpinnerValue();
        $('.c2-p .c2-span').text(value);
        scores = new Array(4);
        scores[1] = value;
    }
1

Jeszcze raz. Weź kurs, książkę i poczytaj sobie. Tak ciężko Ci pomóc pomimo chęci. Użyję tu trochę uproszczeń, ale może coś zrozumiesz. Skrypt PHP działa na serwerze i generuje HTML czy treść która leci do przeglądarki. Czyli otwierasz przeglądarkę, ona pyta serwer www o jakiś zasób, serwer przygotowuje to co ma wysłać w odpowiedzi i tutaj działa PHP czyli np. komunikuje się z bazą danych, wykonuje jakieś obliczenia itp. Potem raz przygotowaną odpowiedź wysyła do przeglądarki. Ta odpowiedź już nie jest modyfikowalna, kod PHP zrobił swoje i przygotował odpowiedź i już więcej razy się nie wykona dopóki ponownie nie będziesz chciał wyświetlić strony i nie naciśniesz np. odśwież w przeglądarce. Dalej przeglądarka odczytuje tą odpowiedź i wyświetla. Ta odpowiedź może zawierać jakiś kod JS - bo odpowiedź to nic innego jak np. HTML + CSS + JS. Przeglądarka wyświetla HTML, formatuje jakoś ten HTML zgodnie z tym co ma w CSS i ewentualnie wykonuje kod JS. Czyli jeszcze raz PHP wykonuje się po stronie serwera, JS po stronie przeglądarki - komputera gdzie wyświetlają się dane. JS nic nie wie o tym co się stało na serwerze. Nie wie, że tam jest jakieś PHP. Nie można więc w ten sposób łączyć kodu JS i PHP. Nie można i już.
Żeby zrobić coś co powinno wykonać się po stronie serwera musisz znów się z nim skomunikować i powiedzieć mu: hej serwer, weź mi tam wywołaj stronę nierozumiemjaktodziala/zapiszdobazy
i przesyłam CI te dane.

Także jeszcze raz. Ogarnij podstawy bo będziesz to 2 lata robił i nie zrobisz, bo się tak nie da. Żeby Ci pomóc musisz nauczyć się podstaw podstaw.

P.S.
Mam nadzieję, że nikt mnie nie będzie ścigał za te uproszczenia.

1
adamon napisał(a):

W jaki sposób podczepić się np. php pod ten Spinner ? Jak jest w HTML-u <input type="text" name="nazwa" value="odpowiedź domyślna"> to w php można się do tego odwołać za pomocą zadeklarowanego name pola tekstowego. W jaki sposób odwołać się do elementu Spinner w skrypcie php, za pomocą czego ? Nie ma identyfikatora name ?

Nie da się niczym takim podczepić, bo te aplikacje działają na dwóch różnych maszynach.

Jedyne opcje to ajax albo formularz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1