Jak wyswietlic tablice mySQL w PHP

0

Witam,
Wczoraj zacząłem się uczyć jak zarządzać bazami danych w programie phpMyAdmin
i tu pojawia sie problem a raczej moje pytanie, szukałem rozwiązań w necie, ale nie bardzo znalazłem
Stworzyłem baze danych o nazwie mydb na localhoscie,stworzyłem tablice o nazwie myguest, istnieją tam 3 kolumny (id, firstname, lastname)
Stworzyłem 2 rekordy i chciałbym je wyświetlić w przeglądarce ale coś kod PHP nie działa, nie wiem gdzie tkwi błąd
php2.jpg
a oto kod, który znalazłem w necie
php1.jpg
pytanie zdaje sobie sprawę totalnie noobskie ale zajmuje się tym dopiero 2 dni, PHP nie znam wcale
Będę wdzięczny za pomoc

0
Washichi napisał(a):

Stworzyłem 2 rekordy i chciałbym je wyświetlić w przeglądarce ale coś kod PHP nie działa, nie wiem gdzie tkwi błąd

A "coś nie działa", to znaczy dokładnie co?

0

dziękuje za szybka reakcje
wyświetla mi się coś takiego
php3.jpg

0
Washichi napisał(a):

dziękuje za szybka reakcje
wyświetla mi się coś takiego

Nie uruchomiłeś w ogóle swojego skryptu.

Jeśli Twój kod źródłowy z pierwszego posta jest w pliku dbask.php właśnie, to spróbuj dopisać /dbask.php do paska adresu w przeglądarce.

0

Oto ss z Twoja sugestia
php4.jpg

0

Zacznij od odpalenia hello world. Piszesz że kod do wyświetlania tabeli nie działa a nie potrafisz nawet uruchomić jakiegokolwiek kodu i mówisz że zajmujesz się tym od 2 dni?
Zanim zadasz jakiekolwiek pytanie na forum, miej trochę szacunku do innych i przerób chociaż pierwsze dwa rozdziały kursu z podstaw rzeczy o które pytasz - nie powinno ci to zająć więcej niż godzinę

0

GOT IT :))
Dziękuje bardzo Riddle,
teraz działa
Bardzo mi pomogłeś, bo właśnie staram się nauczyć administrowania Baz danych, dopiero zacząłem swoja przygodę,
i pewnie nie raz tu się odezwę,
Nie sadziłem, że tak szybko dostane odpowiedz
Pozdrawiam Cie serdecznie i raz jeszcze dziękuje za pomoc

obscurity napisał(a):

Zacznij od odpalenia hello world. Piszesz że kod do wyświetlania tabeli nie działa a nie potrafisz nawet uruchomić jakiegokolwiek kodu i mówisz że zajmujesz się tym od 2 dni?
Zanim zadasz jakiekolwiek pytanie na forum, miej trochę szacunku do innych i przerób chociaż pierwsze dwa rozdziały kursu z podstaw rzeczy o które pytasz - nie powinno ci to zająć więcej niż godzinę

Nie gniewaj się na mnie za noobske pytania, ale zacząłem dopiero kurs na YT, mam parę książek ściągniętych i nie moglem znałesc rozwiązania
Nie miałem sie kogo spytać, czułem ze to jest banalne i zależało mi na szybkiej odpowiedzi

0
Washichi napisał(a):

GOT IT :))
Dziękuje bardzo Riddle,
teraz działa
Bardzo mi pomogłeś, bo właśnie staram się nauczyć administrowania Baz danych, dopiero zacząłem swoja przygodę,
i pewnie nie raz tu się odezwę,
Nie sadziłem, że tak szybko dostane odpowiedz
Pozdrawiam Cie serdecznie i raz jeszcze dziękuje za pomoc

obscurity napisał(a):

Zacznij od odpalenia hello world. Piszesz że kod do wyświetlania tabeli nie działa a nie potrafisz nawet uruchomić jakiegokolwiek kodu i mówisz że zajmujesz się tym od 2 dni?
Zanim zadasz jakiekolwiek pytanie na forum, miej trochę szacunku do innych i przerób chociaż pierwsze dwa rozdziały kursu z podstaw rzeczy o które pytasz - nie powinno ci to zająć więcej niż godzinę

Nie gniewaj się na mnie za noobske pytania, ale zacząłem dopiero kurs na YT, mam parę książek ściągniętych i nie moglem znałesc rozwiązania
Nie miałem sie kogo spytać, czułem ze to jest banalne i zależało mi na szybkiej odpowiedzi

No to jak Ci mam dać radę na początek, to nie mieszaj PHP z HTML'em nigdy, bo się nie odkopiesz od tego.

0

Weżnę to sobie do serca :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1