Jak zrobic pasek wyszukiwania z podpowiedziami gdzie bedzie zdjecie wyjete z bazy oraz informacje

0

Siema, robie sklep internetowy w PHP i chce zrobić pasek wyszukiwania ale taki by wyskakiwały podpowiedzi np. wpisze "koszu" to żeby wyskakiwały niżej sugerowane produkty z frazą "koszu" wraz ze zdjeciem oraz informacjami takimi jak nazwa cena rozmiar....z bazy sql najlepiej zeby zrobione było to w php lub js, a jak nie da rady to możę byc w czymś innym
SBAR.png

1

Siema,

normalnie robisz HTML a w nim input text, w którym na zdarzenie onclick albo onkeyDown podpinasz funkcję JavaScpit, która do back-end wysyła wartość tego Inputa.
W odpowiedzi dostajesz to co masz wyświetlić w dodatkowym DIV pod okienkiem.

Wyszukiwanie po stronie back-end robisz odpowiednio do zawartości bazy jaką masz.

1

Ja tylko dodam, że warto pod to zdarzenie onKeyDown dodać funckję, która opóźni wyszukiwanie o jakieś (przynajmniej ja tylę stosuję) 0,5s od ostatniego zdarzenia inaczej każde wciśnięcie klawisza w tym polu input będzie zapytaniem do serwera.

Po co? Otóż po to, aby po wpisaniu słowa "test" wyszukiwać tylko raz a nie cztery razy (zakładam oczywiście, że przy wpisywaniu słowa test nie będzie przerw dłuższych niż 0,5s :) )

0
leonpro778 napisał(a):

Ja tylko dodam, że warto pod to zdarzenie onKeyDown dodać funckję, która opóźni wyszukiwanie o jakieś (przynajmniej ja tylę stosuję) 0,5s od ostatniego zdarzenia inaczej każde wciśnięcie klawisza w tym polu input będzie zapytaniem do serwera.

Po co? Otóż po to, aby po wpisaniu słowa "test" wyszukiwać tylko raz a nie cztery razy (zakładam oczywiście, że przy wpisywaniu słowa test nie będzie przerw dłuższych niż 0,5s :) )

Opóźnienie nie wystarczy. Bo zmieni tylko tyle, że wykonają się 4 zapytania do serwera ale 0,5s później.
Trzeba monitorować naciśnięcia klawiszy zbierać do bufora naciśnięcia klawiszy i nie wysyłać zapytania częściej niż 0,5s.

Aczkolwiek myślę, że w przypadku zadającego pytanie to akurat najmniejszy problem.
Myślę, że koledze w drodze do osiągnięcia celu brakuje:

  1. bazy danych;
  2. zapytania SQL wyciągającego odpowiednie produkty po zadanym stringu;
  3. pliku PHP, który renderuje odpowiedź z bazy oraz łączy ze zdjęciami.;

Gdyby to już miał i zaprezentował kod to łatwiej byłoby zacząć tłumaczyć co dalej z tym zrobić aby "autosuggest" zadziałał.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1