Kilka zapytań na jednej stronie

0

Witam wszystkich
Jestem początkującym a nigdzie nie mogę znaleźć podpowiedzi. Szukam przykładu dla kilku zapytań na jednej stronie np. aby wyświetlić średnią, sumę i powiedzmy minimalną liczbę z kilku kolumn z jednej tabeli bazy danych sql. Z jedną daną sobie mniej wiecej radze a z kilkoma nie wiem. Nie macie jakiegoś prostego kodu ale całego obrazującego moje pytanie?

3

Wklej kod z pojedynczym wyświetleniem to pewnie ktoś będzie w stanie pomóc w jego rozbudowaniu.

0

kurcze jak wklejam kod to jest kazda linijka w jednej

3

Użyj do tego znaczników. Masz na belce </> wybierz język i klej kod między tagi.

0
<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	<title>TEST</title>
</head>

<body>

<center>	
<?php
 ini_set("display_errors", 0);
            require_once "connect.php";
            $polaczenie = mysqli_connect($host, $user, $password);
			mysqli_query($polaczenie, "SET CHARSET utf8");
			mysqli_query($polaczenie, "SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");
            mysqli_select_db($polaczenie, $database);

$szerokosc = 800;

?>

		<form action="index.php?akcja=szukaj" method="POST" >

			NF <input name="filtrnf" class="pole" style="width:100px;" value="<?php echo $_POST['filtrnf']; ?>" />
			<input type="submit" value="Szukaj" class="przycisk" />
			
			<br>


<br>
<table cellspacing="0" cellpadding="5" class="tekst"  summary="" border="0" width="<?php echo $szerokosc;?>" >
			<tbody>
				<tr style=" BACKGROUND: #DFF2FF;" >
			
					<td align="center" colspan="6">		
						<strong>NF</i></strong>
					</td>
					
				</tr>
									<tr  >
									
										<td align="center" style="BORDER-BOTTOM: #DFF2FF 2px solid; BACKGROUND: #f0faff;">
											data
										</td>
										<td align="center" style="BORDER-BOTTOM: #DFF2FF 2px solid; BACKGROUND: #f0faff;">
											ilość
										</td>
										<td align="center" style="BORDER-BOTTOM: #DFF2FF 2px solid; BACKGROUND: #f0faff;">
											dlugość
										</td>											
										<td align="center" style="BORDER-BOTTOM: #DFF2FF 2px solid; BACKGROUND: #f0faff;">
											szerokość
										</td>	
										<td align="center" style="BORDER-BOTTOM: #DFF2FF 2px solid; BACKGROUND: #f0faff;">
											wysokość
										</td>	
									</tr>
			
	
<?php
								if($_GET['akcja']=='szukaj'){
									$zapytanie = "SELECT * FROM baza";
									$rezultat = mysqli_query($polaczenie, $zapytanie);
									$ile = mysqli_num_rows($rezultat);
											
								
								for ($i = 1; $i <= $ile; $i++) 
	{
								$row = mysqli_fetch_assoc($rezultat);
								$a2 = $row['data'];
								$a3 = $row['ilosc'];
								$a4 = $row['dlugosc'];
								$a5 = $row['szerokosc'];
								$a6 = $row['wysokosc'];
								
													echo<<<END
											<tr  >
										
												<td align="center" style="BORDER-BOTTOM: #DFF2FF 1px solid;">
													$a2
												</td>
												<td align="center" style="BORDER-BOTTOM: #DFF2FF 1px solid;">
													$a3
												</td>	
												<td align="center" style="BORDER-BOTTOM: #DFF2FF 1px solid;">
													$a4
												</td>	
												<td align="center" style="BORDER-BOTTOM: #DFF2FF 1px solid;">
													$a5
												</td>
												<td align="center" style="BORDER-BOTTOM: #DFF2FF 1px solid;">
													$a6
												</td>
											</tr><?
		
</table>



END;
			
								}}
								
?>

			</form>
</center>
</BODY>
 </HTML>
2

W ramach pisania kodu zmień sobie ustawienie wyświetlania błędów, w razie co łatwiej szuakać.

ini_set("display_errors", 1);

Masz forumarz z przyciskiem. W adresie forumarza od razu podajesz parametr akcja i potem na bazie tej że akcji wykonujesz zapytanie SQL.
Jeśli chcesz by to dalej tak działało ale dodać inne zapytania SQL to po prostu je dodajesz np.

$avarageLenght = "SELECT AVG(`dlugosc`) AS AVG FROM baza";
$avarageQueryResult = mysqli_query($polaczenie, $avarageLenght);
$queryResult = mysql_fetch_assoc($avarageQueryResult);
//Na koniec oczywiście pozostanie wyświetlanie w jakimś miejscu

echo  $queryResult['avg'];

Pisane z palca. Podstaw sobie ewentualnie inną nazwę kolumny z bazy etc.

0

@jurek1980: Dzieki Jurek, a mógłbyś mi powiedziec jeszcze w którym miejscu wrzucic ten twoj kod?

2

A spróbuj to wydedukować. Niektóre zmienne i jedno zapytanie już masz. Spróbuj i jak pojawi się jakiś błąd to spróbuj go naprawić.

0

@jurek1980: OK, walczę cały czas. Jeszcze raz dziekuję za pomoc

0

@wojtas191:

jurek1980 napisał(a):

W ramach pisania kodu zmień sobie ustawienie wyświetlania błędów, w razie co łatwiej szuakać.

ini_set("display_errors", 1);

Masz forumarz z przyciskiem. W adresie forumarza od razu podajesz parametr akcja i potem na bazie tej że akcji wykonujesz zapytanie SQL.
Jeśli chcesz by to dalej tak działało ale dodać inne zapytania SQL to po prostu je dodajesz np.

$avarageLenght = "SELECT AVG(`dlugosc`) AS AVG FROM baza";
$avarageQueryResult = mysqli_query($polaczenie, $avarageLenght);
$queryResult = mysql_fetch_assoc($avarageQueryResult);
//Na koniec oczywiście pozostanie wyświetlanie w jakimś miejscu

echo  $queryResult['avg'];

Pisane z palca. Podstaw sobie ewentualnie inną nazwę kolumny z bazy etc.

prawie dwie godziny walczyłem, kombinowałem. I w końcu eureka. problem był w tym że w 3 linijce kodu było mysql a nie mysqli. Ale już jest OK. Jeszcze raz dzięki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1