[MySQL] kilka zapytań na raz ?

0

mam taki problem... napisalem sobie kilka zapytan i chce je wyzwolic jednym mysql_query()... w zapytaniach tych tworze tabele tymczasowa, laduje do niej kilka danych z trzech innych tabel i nastepnie wyciagam zniej potrzebne mi dane...
i teraz:

  1. jezeli wklepie te zapytania do phpMyAdmina to sie ladnie wykonuja i wszystko dziala
  2. natomiast z poziomu PHP wywala mi blad
    You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ';INSERT INTO temp( id, tresc, wiecej, data, dzial )SELECT id, t
    dlaczego tak sie dzieje ??
0

Wielokrotne zapytania są obsługiwane o ile mi wiadomo dopiero od MySQL 5. phpMyAdmin po prostu dzieli to, co mu wkleisz po średniku i wykonuje każde zapytanie osobno.
Więc masz dwa wyjścia:

  1. Podzielić to sobie na pojedyncze zapytania i wykonywać po kolei (explode i foreach mogą się przydać);
  2. Zaopatrzyć się w nową bazę danych.
    Które z nich jest prostsze, które sobie wybierzesz, to już Twoja prywatna sprawa.
0
Adam.Pilorz napisał(a)
  1. Podzielić to sobie na pojedyncze zapytania i wykonywać po kolei (explode i foreach mogą się przydać);

dzieki to dziala... zmylil mnie phpMyAdmin i myslalem ze takie zapytaia sa obslugiwane przez MySQL 4.x
dodam, ze do tego sposobu warto dac jeszcze

 $query    = trim($query, ";\n\r\t ");
 $sqlarray = explode(';', $query);
 [...]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1