Nie rozumiem tej linijki kodu w PHP. Ciężka sprawa.

0

Ktoś może mi pomóc i wyjaśnić co ta linijka kodu robi?

<form method="post" action="index.php?action=add&id=<?php echo["id"]; ?>">

</form>

Dziękuję za pomoc.

4

PHP nie znam, ale na mój rozum do argumentu id jest wrzucana wartość id.
W PHP echo wyświetla to na stronie.

Na koniec odpalasz index.php z dwoma argumentami, action ustawione na add i id ustawione na id.

Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Outputs one or more expressions, with no additional newlines or spaces.

https://www.php.net/manual/en/function.echo.php

4
adamon napisał(a):

ten kawałek jest dziwny, co właściwie miałoby być tu argumentem echo?

echo["id"]; 

może miało być

```php
echo "id";

albo

echo $id;
1

Parse error: syntax error, unexpected '[' in ...

3

Wrzucilem sobie na szybko do jakiegoś compilera online...i szok jak dla mnie 🧐
Screenshot_20210814-094216.png

Skoro to tablica, to nie powinno jej całej wyświetlić?

0

więc co to robi ?

<form method="post" action="index.php?action=add&amp;id=&lt;?php echo[" id"];="id&quot;];" ?="?">">
0

To wysyła dane POST na adres:

index.php?action=add&id=Array

0

poszedlem o krok dalej

echo ["id"=>1]["id"];

daje wynik 1 xD

0

@chomikowski: to spróbuj echo [1][0];

0

Tak w ogóle to o co tutaj chodzi?

2
chomikowski napisał(a):

poszedlem o krok dalej

echo ["id"=>1]["id"];

daje wynik 1 xD

No i prawidłowo. Wypisujesz element o kluczu id z tablicy. Za pierwszym razem nawiasy służą do deklaracji tablicy (short syntax), a potem nawiasy służą do pobrania elementu o danym kluczu.

5

Próbujemy doprowadzić do tego by php miało samoświadomość

1
adamon napisał(a):

Ktoś może mi pomóc i wyjaśnić co ta linijka kodu robi?

<form method="post" action="index.php?action=add&id=<?php echo["id"]; ?>">

</form>

Szczerze mówiąc ciężko powiedzieć. Nie ma to sensu, to na pewno.

Gdybym miał się domyślić intencji autora, to albo chciał dodać parametry (i zrobił to w nieodpowiedni sposób), albo chciał skorzystać z metody POST, tak żeby parametry był przekazane przez adres (może chciał strzelić do Restowego API, które przyjmuje POST z parametrami, i nie był w stanie tego zrobić formularzem HTML)?

Może powiedz gdzie ją znalazłeś. Z większym kontekstem będziemy mogli się domyślić co ona miała robić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1