Przekazywanie wartości z HTML do PHP

0

Hej
mam napisany kod, który po zalogowaniu użytkownika pobiera z bazy danych metody płatności przypisane do danego użytkownika i wyświetla je w tabeli. Do każdej metody płatności chciałabym zrobić możliwość edycji nazwy danej metody płatności. Oto fragment mojego kodu:

				<tbody>
										
					{% for paymentMethod in paymentMethod %}
					<tr>
						<td>{{ paymentMethod.name }}</td>
						<td><a href="" data-toggle="modal" data-target="#editPaymentMethod" class="paymentMethodName" value="{{ paymentMethod.name }}" ><i class="icon-pencil" ></i></a></td>
					</tr>
					{% endfor %}

				</tbody>

Na stronie wygląda to tak:
screenshot-20200912172401.png

następnie po naciśnięciu na opcję edytowania, wyświetla się okno modalne z formularzem do wpisania nowej nazwy:

			<div id="editPaymentMethod" class="modal" tabindex="-1" role="dialog" aria-labelledby="editPaymentMethod" aria-hidden="true">
			
				<div class="modal-dialog">
			
					<div class="modal-content">
						
						<div class="modal-header">
							<h5>Edycja metody płatności</h5>
							<button type="button" class="close" data-dismiss="modal" aria-label="Close">
							<span aria-hidden="true">&times;</span>
							</button>
						</div>
						
						<form method="post" action="/profile/update-payment-method">

							<div class="form-group">
								<label for="inputName">Nowa nazwa metody płatności</label>
								<input id="inputName" name="name" required class="form-control" />
							</div>
						
							<div class="modal-footer">
							
								<button type="button" class="btn btn-secondary" data-dismiss="modal" >Anuluj</button>
								<button type="submit" class="btn btn-primary" >Zapisz</button>
							
							</div>
						
						</form>
						
					</div>
					
				</div>

			</div>

Mój problem polega na tym, że do edycji nazwy w PHP potrzebuję "starej" nazwy metody płatności, która była zapisana w obiekcie paymentMethod i przekazać ją do funkcji w PHP edytującej bazę danych. Jakieś wskazówki jak to zrobić?

1
  1. Operuj na ID metody płatności, a nie na starej nazwie.
  2. ID przekazujesz w action w formularzu.
0
AnnaG. napisał(a):

po naciśnięciu na opcję edytowania, wyświetla się okno modalne z formularzem do wpisania nowej nazwy

Ale po co tak kombinować? Co złego jest w input-ach?

potrzebuję "starej" nazwy metody płatności, która była zapisana w obiekcie paymentMethod i przekazać ją do funkcji w PHP edytującej bazę danych

No ale przecież ta stara nazwa jest nadal obecna w bazie danych, więc w czym problem?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1