Kompresja plików PHP, konwersja skryptów na ES5 ( babel)

0

Cześć, mam pare pytań odnośnie JavaScript i PHP

**1. Czy minifikacja plików PHP (a przynajmniej znaczników html, skrytpów, styli itd.) przy użyciu np. gulpa, przyniosi jakiekolwiek korzyści? Przez minifkację rozumiem usuwanie wszystkich komentarzy i niepotrzebnych znaków białych:
**
Przed minifikacją:

<?php 
    require_once 'header.php';
?>
<body>
    <!-- Jakiś komentarz -->
    <img src='img/img.jpg'>
    <div class="test">test</div>
    <script>
        const x = 5;
        console.log(x + 2);
    </script>
</body>

Po minifikacji:

<?php require_once 'header.php'; ?><body><img src='img/img.jpg'><div class="test">test</div><script>const x = 5;console.log(x + 2);</script></body>

2. W jaki sposób konwertować, przy użyciu gulpa czy webpacka, skrypty "inline" na ES5 (babel) i czy w ogóle powinno się coś takiego stosować?

Przed konwerjsą:

<body>
    <!-- ... -->
    <script>
        const arr = [1, 2, 3];
        arr.forEach(el => {
        console.log(el);
        });
    </script>
    <!-- ... -->
</body>

Po konwersji:

<body>
    <!-- ... -->
    <script>
        var arr = [1, 2, 3];
        arr.forEach(function (el) {
            console.log(el);
        });
    </script>
    <!-- ... -->
</body>

3. Rozwijąjąc poprzednie pytanie, jak przeprowadzić konwersję w takim przypadku? Istnieje jakaś alternatywa?

<?php
    $arr = array("John", "Mary", "Peter", "Sally");
?>

<body>
    <!-- ... -->
    <script>
        const arr = <?php json_encode($arr) ?>;
        arr.forEach(el => {
	    console.log(el);
        });
    </script>
    <!-- ... -->
</body>
2
grb123 napisał(a):

3. Rozwijąjąc poprzednie pytanie, jak przeprowadzić konwersję w takim przypadku? Istnieje jakaś alternatywa?

Tak, rozbij osobno php, html i js.

0

Zyskujesz kilka/kilkanaście procent.
A później zabijesz ten zysk, ładując kilka megabajtów różnych bibliotek ;)

0

eeeee? zostaw pliki php, nie zyskasz nimi nic, takich rzeczy się nie robi. Jesli masz zbyt wielkie html`e to możesz na wyjściu usuwać białe znaki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1