[FACEBOOK] Logowanie oraz rejestracja na stronie poprzez Facebook - API

0

witam, przeszukuje google, ale nic obecnie działającego nie mogę znaleźć. czy ktoś z wasz NIE MA gotowego api by podesłać lub pomóć to jakoś ogarnąć? czytałem dokumentacje ale za bardzo nie rozumiem.

2

Czego nie kumasz? Robisz aplikacje na fb, musisz ustawić ją m.in w tryb developerski, ustawić jakie uprawnienia ma mieć, przekierowania itp. Pobierasz bibliotekę do php i wsio.

Gorzej jak będziesz chciał wejść w tryb produkcyjny, bo wtedy musisz przejść weryfikacje w tym podać im wszelkie dane do firmy, do polityki prywatności, do regów itp itd z tego co wiem proces weryfikacji trwa nawet do miesiąca. Kiedyś tego nie było ale weszło rodo i musieli to zrobić.

0
mr_jaro napisał(a):

Czego nie kumasz? Robisz aplikacje na fb, musisz ustawić ją m.in w tryb developerski, ustawić jakie uprawnienia ma mieć, przekierowania itp. Pobierasz bibliotekę do php i wsio.

Gorzej jak będziesz chciał wejść w tryb produkcyjny, bo wtedy musisz przejść weryfikacje w tym podać im wszelkie dane do firmy, do polityki prywatności, do regów itp itd z tego co wiem proces weryfikacji trwa nawet do miesiąca. Kiedyś tego nie było ale weszło rodo i musieli to zrobić.

nie kuman tego w jaki sposób ze strony php mam pobrać id name użytkownika itp, z tego co widzę to całość jest zrobiona w dokumentacji w javascript, którego mało umiem.

i z tego co widzę to tylko button w dokumentacji jest do logowania się. a mi chodzi o rejestracje by tam np umieścić nazwę użytkownika którą musi podać zanim utworzy konto przez facebook

0

eeeee? To tak nie działa. U ciebie pojawia się button "zaloguj przez fb" lub jakkolwiek go nazwiesz. Po jego kliknięciu user jest przekierowywany na fb gdzie potwierdza wszelkie zgody na udzielenie swoich danych temu serwisowi, po akceptacji jest powrót na twoją stronę ze specjalnym tokenem za pomocą którego możesz pobrać dane z fb te na które user wyraził zgodę. W tym momencie sprawdzasz czy masz już usera o takim id facebookowym u siebie, jak masz to logujesz jak nie to tworzysz mu konto. Możesz utworzyć ze statusem "uncompleted" i sobie po swojej stronie poprosić o uzupełnienie profilu lokalnego jak i akceptacje regu itp. Tak to działa wszędzie.

Jeśli user przyjdzie drugi raz i kliknie na zaloguj przez fb tak samo trafi na fb i potem przekieruje do ciebie ale jeśli już raz wyraził zgodę to już nie zobaczy nic tylko automatycznie przekieruje go do ciebie z tokenem.

Co do bibliotek to źle szukasz. Np dla laravela ja korzystam z tego https://laravel.com/docs/6.x/socialite

Edit no strasznie źle szukasz, tutaj masz nawet tutorial https://www.tutorialspoint.com/php/php_facebook_login.htm

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1