Logowanie i rejestracja

0

Dostałem do zrobienia zadanie rekrutacyjne przy użyciu Laravel 9 oraz Vuejs. To ma być CRUD z tabelą user gdzie można dodawać, usuwać usera, a także stworzyć mechanizm logowania i rejestracji. I mam takie pytanie bo nie rozumiem tych 2 podpunktów. Mógłby ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym zadaniem i jak do tego podejść ?

• W momencie utworzenia jakiegoś klienta, wyślij do administratora notyfikację mailową, że klient został utworzony w
systemie. Prześlij jego imię, nazwisko i email.
• Skonfiguruj Controller dla widoku blade, by móc połączyć to z VueJS - aplikacja typu SPA
0

Napisz do rekrutera. Dopytywanie o szczegóły to nie zbrodnia

0

Po pierwsze to co napisał @Dregorio jest bardzo ważne - dopytywanie nie jest czymś złym. Wręcz przeciwnie.
Wyobraź sobie, że rekruter zauważył, że zadałeś to pytanie tutaj.
Na odpowiedź czekasz x godzin, a on odpowiedział by Ci może w pół godziny.
Wnosi to obawy, że w pracy też tak będziesz robił - zamiast zapytać i zrobić to szybko (i dobrze), będziesz godzinami siedział nad problemem.

Co do samego pytania to wydaje mi się, że ten punkt
W momencie utworzenia jakiegoś klienta, wyślij do administratora notyfikację mailową, że klient został utworzony w
systemie. Prześlij jego imię, nazwisko i email.
jest dość jasny.

Joan napisał(a):

• W momencie utworzenia jakiegoś klienta, wyślij do administratora notyfikację mailową, że klient został utworzony w
systemie. Prześlij jego imię, nazwisko i email.

Co budzi Twoje wątplwości?

1

Twoje zadanie polega na tym ze instalujesz sobie Laravela, potem instalujesz do niego VUE uz z systemem logowania i rejestracji wiadomo to masz za darmo w pakiecie.
Po zainstalowaniu laravela robisz composer install a potem php artisan migrate i to ci tworzy juz tabele users. musisz doac tylko pole type role_symbol i wtedy np masz ze admin , user itd
Nastepnie w pliku app->Http->Controllers->Auth->RegisteredUserController.php masz metode: store i tam mmasz moze takie cos

event(new Registered($user));

Wiec tworzysz sobie za pomoca ARTISAN kolejny swoj event i podpinasz nizej

event(new Registered($user));
event(new ToAdminInfo($user));

i w tym zdarzeniu piszesz sobei ze ma wybrac usera where role_symbol = Users::ADMIN (to deklarujesz jako const w pliku users) i wysylasz info mailem do admina lub adminiow

Co do SPA to chodzi o to ze ladujesz jeden blade ktory ma w sobie obsluge VUE zeby nie przeladowwyal strony, to calkiem normalne. ja zamiast ciezkiego VUE uzywam AlpinejS , bez kompilacji itd, lekkie i przyjemne. ale VUE tez jest dobre mimo ze stare i juzodchodzi do lamusa. Wiec robisz controller o nazwie UsersController i tam robisz CRUD metody ktore dodaja , zmieniaja , updateuje i kasuja dane. tylko wysylasz to z VUE do tego controlera przez REST API czyli np FETCH albo AXIOS z poziomu VUE

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1