PHP pobieranie danych ze strony internetowej

0

Cześć,
dopiero uczę się języka PHP i chciałbym zapytać jak pobrać date oraz godzinę dodania artykułu ze strony np.http://www.komputerswiat.pl/rss-feeds/komputer-swiat-feed.aspx ?
Z góry dziękuję za pomoc

0

Musiałbyś pobrać zawartość tej strony (np. za pomocą file_get_contents() lub rozszerzenia cURL) i ją przeparsować (np. za pomocą DomCrawler lub phpQuery).

2
Patryk27 napisał(a):

Musiałbyś pobrać zawartość tej strony (np. za pomocą file_get_contents() lub rozszerzenia cURL) i ją przeparsować (np. za pomocą DomCrawler lub phpQuery).

Chyba lepiej od razu użyć np.: https://github.com/FriendsOfPHP/Goutte

0

Dziękuję za odpowiedzi.Zastanawia mnie tylko jak mam pobrać datę tych artykułów skoro nie ma jej w kodzie źródłowym.Jedyny pomysł to pobierać linki do artykułów z kodu źródłowego ,potem przechodzić pod te linki i znowu pobrać kod źródłowy i pobrać stamtąd datę ,ale wydaję się to trochę zbyt skomplikowane.Jeżeli chodzi o parsowanie to robiłem już to na linkach rss i wyglądało to o wiele prościej bo były wypisane wszystkie daty pod odpowiednimi tagami i wystarczyło je tylko pobrać.

0
NjuPlejer napisał(a):

Jeżeli chodzi o parsowanie to robiłem już to na linkach rss i wyglądało to o wiele prościej bo były wypisane wszystkie daty pod odpowiednimi tagami i wystarczyło je tylko pobrać.

No tak, z reguły jak ktoś wystawia dedykowane API to jest łatwiej :D

0

Może to Ci się nada: https://simplehtmldom.sourceforge.io/
A ja mam dodatkowe pytanie w tym temacie, jak jest z "legalnością" takich zapytań do innych (cudzych) stron w celu pobrania np. nazwy jakiegoś produktu?

1
PavlO. napisał(a):

Może to Ci się nada: https://simplehtmldom.sourceforge.io/
A ja mam dodatkowe pytanie w tym temacie, jak jest z "legalnością" takich zapytań do innych (cudzych) stron w celu pobrania np. nazwy jakiegoś produktu?

Ręcznie wejść przez przeglądarkę żeby pobrać nazwę produktu miałoby być spoko, ale napisać bota który to robi już nie spoko?

Przecież taka osoba po to upublicznia domenę, wystawia API www, serwuje z niej kontent żeby inni mieli do tego dostęp. To byłoby bardzo głupie gdyby to miało być nie legalne.

PS: Poza tym, crawler indexujący od google robi to ze wszystkimi stronami cały cas.

0

od znalazłem już datę w tagu span w pliku źródłowym , tylko jak to mam pobrać ?
próbuję

        foreach ($html->find('span') as $element) 
            echo $element->class="date" . '<br>';

ale nie działa ;/

0

Z której biblioteki skorzystałeś?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1