[PHP] Dopisywanie

0

Jak do pliku tekstowego na samym poczatku dopisac tekst?

Probowalem fputs (ale to mi na samym poczatku tylko tekst zamienialo) oraz fwrite (przy otwieraniu z parametrem "a" ale wtedy tylko dopisywalo na koncu pliku)

???

0

nie mozna dopisac na pcozatku pliku uzywajac funkcji

fopen('lol.txt', "x");

gdzie x to a, a+, w, w+, r, r+.

musisz uzyc funkcji fseek.

0

Exar Kun ma racje: musisz otworzyc plik do odczytu/zapisu a nastepnie za pomoca fseek przestawic wskaznik na poczatek pliku, pozniej cos tam sobie dopisac...

0

Exar Kun ma racje: musisz otworzyc plik do odczytu/zapisu a nastepnie za pomoca fseek przestawic wskaznik na poczatek pliku, pozniej cos tam sobie dopisac...

drobne przejęzyczenie popełniliście - nadpisać powinno być :-P

0

piechnat: nie trzeba nadpisywac pliku, wystarczy otowrzyc go do dopisu, ustawic wskaznik na poczatku pliku i cos dopisac...

0

piechnat: nie trzeba nadpisywac pliku, wystarczy otowrzyc go do dopisu, ustawic wskaznik na poczatku pliku i cos dopisac...

a mógłbyś rozwinąć to myśl, aż zgłupiałem i postanowiłęm obadać sprawę
no i sprawdziłem na serwerze windowsym i linuksowym:

function writeToFile($n,$m,$s) {
$fp = fopen($n, $m); flock($fp, 2); fseek($fp, 0);
fputs($fp, $s); flock($fp, 3); fclose($fp);
}
$file = 'test.txt';
$tab = array('a','a+','r','r+');
if(!file_exists($file)) writeToFile($file,'w','123456');
foreach($tab as $v) writeToFile($file,$v,'abc');

no i niestety za każdym razem otrzymuje taką zawartość pliku:

abc456abcabc

hmmmm.... jak na mój gust to chrzanisz głupoty :-P no ale
może coś źle robie, czekam z niecierpliwością na wyjaśnienia :-/

0

piechant: na pewno sie da, chwilowo nie wiem, gdzie masz blad w tym skrypcie, ale skoro to dziala w Delpi to w PHP tez musi dzialac. Jak wroce na chatke to sporobuje to zrobic.

0

Tak też można to zrobić :-)

0

piechant: na pewno sie da, chwilowo nie wiem, gdzie masz blad w tym skrypcie, ale skoro to dziala w Delpi to w PHP tez musi dzialac. Jak wroce na chatke to sporobuje to zrobic.

mam nadzieję ży ci się uda mnie przekonać bo to by była rewolucja [cygaro]

0

piechant: haha masz racje to by bylarewolucja bo tego nie da sie zrobic tak jak sadzilem - wskzenik mozemy sobie i ustawic za pomoca fseek() jak i rewind() - jeden .... bo i tak ten plik trzeba otworzyc z a lub +a zeby dopisac dane i nie stracic tych ktore tam sa, a otwarcie z a/+a ustawia wskaznik na koncu pliku i niczym sie go z tamta nie da ruszysc - rotfl.

dziwne to troche ale coz... :-D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0