Wyświetlanie danych wpisanych w formularz

0

Witam,
Szukałem trochę o tym, ale nic nie znalazłem a mianowicie mam taki kod jak poniżej, który wypisuje wszystkie rekordy z danej tabeli i po wyświetleniu całej tabeli użytkownik może wpisać własne liczby jakie mają się wypisać. Moje pytanie brzmi jak to zrobić? Przygotowałem sobie już zmienna do tego, ale dalej nie wiem co i jak.

$connectDB= mysqli_connect($host, $db_user, $db_password, $db_name);
    $variable = $_POST['something'];
    $que= "SELECT * FROM Numbers";

  $queA= mysqli_query($connectDB, $que) or die("Error: ".mysqli_error($connectDB));

I niżej mam wypisywanie formularza i tabeli:

echo ' 
    <form action="" method="post">
      <font size="10px">Type ur number</font></br></br>
      <input type="number" name="something"/></br></br>
      <input type="submit" value="Show"></br></br>
      </form>
'
    while ($row = mysqli_fetch_array($queA)) {
                echo'
            <tr><td>'.$row['number'].'"/></td></tr>';
};
0

użytkownik może wpisać własne liczby jakie mają się wypisać. i jak.

Ale jakie liczby ma je wpisać do tabeli ?

0
pol90 napisał(a):

użytkownik może wpisać własne liczby jakie mają się wypisać. i jak.

Ale jakie liczby ma je wpisać do tabeli ?

Nie w tabeli jest x rekordów i jeśli ktoś wpisze np. 20 to wypisuje wszystko z liczbami 20 i zastępuje poprzednią tabelę, w której było wypisane wszystko.

0
danek121 napisał(a):
pol90 napisał(a):

użytkownik może wpisać własne liczby jakie mają się wypisać. i jak.

Ale jakie liczby ma je wpisać do tabeli ?

Nie w tabeli jest x rekordów i jeśli ktoś wpisze np. 20 to wypisuje wszystko z liczbami 20 i zastępuje poprzednią tabelę, w której było wypisane wszystko.

Czyli to ma być tak, że są sobie w tabeli wartości 1.5.2.7.20 i jak ktoś wpisze 20 to ma wypisać ten element na którym jest 20 i zastąpić te wszystkie rekordy również liczbą 20 ?

0

Np. sa 3 rekordy 1. dom 20 2. dom2 10 3. dom3 20 no i to wszystko wyświetla się od razu, ale chce żeby zostały rekordy z numerem 20, więc wpisuje 20 i poprzednią tabele zastępuje ta z samymi numerami 20. Myślę, że zrozumiale opisałem.

0
<?php
$baza = new mysqli('localhost','root','','baza');
$liczba = 20;

$zapytanie = $baza->query("select id,rekord from tabela");
while ($baza2 = mysqli_fetch_array($zapytanie) ) {
$baza->query("update tabela set rekord='$liczba' where id='$baza2[0]'");

}

?>
0

Nie chce nadpisać tabeli w bazie tylko tabele która została wyświetlona na stronie, a po 2 chodzi mi o połączenie tego ze skryptem na górze. Umiem zrobić żeby mi wyświetlało tylko elementy z liczbą 20 i żeby mi wyświetlało wszystkie elementy, ale nie umiem tego połączyć. Najpierw pojawia się na stronie tabela ze wszystkimi rekordami, a później jak ktoś wpiszę daną liczbę to zamiast wszystkich rekordów na stronie mają się pojawić te z liczbą 20.

0

Możesz spróbować spaghetti code, zaznaczam że nie wiem czy to zadziała, ale wybierasz w where id które chcesz wyświetlić, wrzucasz to w ify i javascriptem odświeżasz tabelę wyświetlając tylko rekord o wybranym id, bez odświeżania strony.
O to Ci chodzi?

0

Dobra poradziłem sobie jako tako, ale teraz np jeśli chciałbym porównać to co ktoś wpisał z informacjami z bazy np. jak ktoś wpisze liczbę, której nie ma to żeby wyskoczył komunikat. Próbowałem do innej zmiennej wrzucić pobieranie samych liczb z bazy i później porównać, ale ciągle wyskakuje, że nie ma liczby nawet jak jest.
Użyłem:

$variables2 = "SELECT  liczba FROM number";
if($variables2 != $variable){
echo "nie ma takiej liczby"
}
0
$variables2 = "SELECT  liczba FROM number";
$zmienna = $baza->query($variables2);
while ($a = mysqli_fetch_array($zmienna) ) {
if($a['liczba'] != $variable){
echo "nie ma takiej liczby"
}
}

Jakoś tak.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1