Nazwa zmiennej przechowującej id zalogowanego użytkownika w Laravelu

0

Witam, po zalogowaniu się metodą attempt w sesji pojawiła się zmienna login_web_59ba36addc2b2f9401580f014c7f58ea4e30989d, która przyjęła wartość 103 (id użytkownika). Czy wie ktoś, co oznaczają te znaki w nazwie zmiennej?

0

prawdopodobnie id sesji

0

Też tak myślałem, ale napisałem w kontrolerze dd($request->session()); i dostałem coś takiego:

Store {#196 ▼
  #id: "pJn63jIWUoNSHA5rP1I826azAKhtSs68IkDx2GvV"
  #name: "laravel_session"
  #attributes: array:4 [▼
    "_token" => "dQbL9Xky5tuh6m4J5EE4Sm9vERIOggoklkqrjifJ"
    "_previous" => array:1 [▶]
    "_flash" => array:2 [▼
      "old" => []
      "new" => []
    ]
    "login_web_59ba36addc2b2f9401580f014c7f58ea4e30989d" => 103
  ]
  #handler: FileSessionHandler {#197 ▶}
  #started: true
}

Potem zalogowałem się jeszcze raz: id sesji inne, a znaki te same.

0

jak ja nie wiem co się dzieje w laravelu to po prostu analizuje kod rdzenia/biblioteki i już wiem, także tak proponuje zrobić. Nie jest on czarną magią ;)

0

Tylko że ja jestem początkującym :( Jeśli wejdę w deklarację attempt, to PhpStorm prowadzi mnie do klasy Auth, a w niej

<?php

namespace Illuminate\Support\Facades;

/**
 * @method static mixed guard(string|null $name = null)
 * @method static void shouldUse(string $name);
 * @method static bool check()
 * @method static bool guest()
 * @method static \Illuminate\Contracts\Auth\Authenticatable|null user()
 * @method static int|null id()
 * @method static bool validate(array $credentials = [])
 * @method static void setUser(\Illuminate\Contracts\Auth\Authenticatable $user)
 * @method static bool attempt(array $credentials = [], bool $remember = false)
 * @method static bool once(array $credentials = [])
 * @method static void login(\Illuminate\Contracts\Auth\Authenticatable $user, bool $remember = false)
 * @method static \Illuminate\Contracts\Auth\Authenticatable loginUsingId(mixed $id, bool $remember = false)
 * @method static bool onceUsingId(mixed $id)
 * @method static bool viaRemember()
 * @method static void logout()
 *
 * @see \Illuminate\Auth\AuthManager
 * @see \Illuminate\Contracts\Auth\Factory
 * @see \Illuminate\Contracts\Auth\Guard
 * @see \Illuminate\Contracts\Auth\StatefulGuard
 */
class Auth extends Facade
{
    /**
     * Get the registered name of the component.
     *
     * @return string
     */
    protected static function getFacadeAccessor()
    {
        return 'auth';
    }

    /**
     * Register the typical authentication routes for an application.
     *
     * @return void
     */
    public static function routes()
    {
        static::$app->make('router')->auth();
    }
}

I nie za bardzo wiem, gdzie iść dalej.

0

no to w takim razie pytanie po co ci to znać? Bo zapewne chcesz coś zrobić nie tak jak powinno się zrobić.

0

Właściwie to po nic, po prostu zobaczyłem jakieś dziwny ciąg znaków i pomyślałem, że jest on jakoś randomowo generowany dla bezpieczeństwa.

0

:) może to się odnosić np do cachu. Żeby być pewnym jak mowie trzeba przesledzić kod.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1