Koszyk na zakupy

0

Cześć,

robię pierwszy raz sklep internetowy i mam pytanie dotyczące przechowywania wybieranych produktów

tworzę tabelę

Cart
id
identity_key <- unikalny klucz
products -> serializowana tablica z przedmiotami
created_at

identity_key będę zapisywał w ciastku i na podstawie tego pobierał produkty użytkownika - to dobre rozwiązanie?

0

serializowana tablica nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem

upewnij się też, że klucz jest wystarczająco unikalny i generowany metodą, której użytkownik nie może odgadnąć

0
dzek69 napisał(a):

serializowana tablica nigdy nie jest dobrym rozwiązaniem

Na co mam uważać przy takim rozwiązaniu?

0

dzek69 mówi zapewne o wydajności, gdzie w takich sklepach to raczej postawa. Aczkolwiek wszystko zależy od tego jak oblegany by był.

0

Dlaczego w ogóle chcesz trzymać koszyk w bazie danych?

0
Patryk27 napisał(a):

Dlaczego w ogóle chcesz trzymać koszyk w bazie danych?

Jak dla mnie on dobrze kombinuje z tym, że ja bym te dane wrzucił do sesji, z czego sesje dla bezpieczeństwa trzymam w bazie (na hostingach współdzielonych) więc siłą rzeczy koszyk trafiłby do bazy.

0
Patryk27 napisał(a):

Dlaczego w ogóle chcesz trzymać koszyk w bazie danych?

Ponieważ chcę by produkty były w koszyku od momentu wybrania do momentu kupna. Właściwie będzie to mały sklep 50 produktów, czyli serializacja nie powinna być kulą u nogi.

0

Dlaczego w ogóle chcesz trzymać koszyk w bazie danych?

Ja też zadałbym takie pytanie.
Koszyk na zakupy działa w oparciu o tablicę superglobalną $_SESSION. Ewentualne dokonanie zakupu można przechowywać w bazie jak również same produkty i wszystkie informacje o nich są w bazie.

0

Trzymanie koszyka w bazie pozwala łatwo śledzić np. porzucone koszyki / niezrealizowane zakupy itp (bez dorabiania większej filozofii). W dodatku przy rozproszonych serwerach aplikacji i baz danych takie rozwiązanie się przydaje.

Jeżeli idzie o serializację - osobiście jestem daleki od stosowania takiego podejścia jeżeli kiedykolwiek będziesz chciał zbudować zapytanie, które miało by opierać się o te zserializowane dane, to może być nie lada wyzwanie. Jeszcze większa zabawa zacznie się jeżeli będziesz chciał zapisać serializowaną tablicę obiektów, które mogą wskazywać na siebie. Zwyczajnie przysporzyć Ci to może dodatkowych problemów :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1