Odejmowanie dat

0

Witam serdecznie,
Potrzebuję skrypt do odejmowania dat i wyświetlania ile "5 min" się w nim mieści.
Skrypt mam:

$ileminuttrwalot = strtotime($tempow['2']) - strtotime($tempow['1']); 
(28-10-2015 07:00:00 - 27-10-2015 21:00:01)
$ileminuttrwalot = date('d-m-Y H:i:s', $ileminuttrwalot); 

W wyniku tego odejmowania otrzymujemy 9:59.
Chciałbym żeby skrypt:
a) zaokrąglił czas do pełnych minut (podzielnych przez "5")
b) wyświetlił ile "paczek" po 5 minut mieści się w zadanym przedziale (czyli ilość dni/godzin/minut : 5)

Ma ktoś może pomysł jak to zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc,
Northwest

1

http://stackoverflow.com/questions/10149792/php-round-to-nearest-5-minutes

a żeby policzyć ile paczek: wydobądź z tej daty same minuty (czyli 1h 30m żeby dało 90), następnie podziel przez 5 - i wg potrzeby zaokrąglij

0

czyli z tego timestampu - zamienić to na datetime tak?
w sensie: $ileminuttrwalot = date('d-m-Y Hs', $ileminuttrwalot);

i potem z tego wydobyć te minuty?

ta powyższa funkcja zwraca mi: 35999 - co po odkodowaniu daje: 35999 -> Thu, 01 Jan 1970 0959 GMT

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1