[Excel] Odejmowanie dat

0

Witam
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak w Excelu odjąć dwie daty od siebie?
Mimo moich prób, Excel źle zwraca wynik. Robię tak:

W komórce A1 mam dzisiejszą datę w formacie 2006-05-11
W komórce A2 mam datę odejmowaną, w formacie 2006-05-01

W komórce, np. C1 mam wynik - formułę odejmowania:
=(A1-A2) Komórke tę formatuję tak, żeby zwracany wynik był
w formacie rr-mm-dd (06-05-11)

Ale co się okazuje. Wynikiem powinno być 00-00-10 - ale tak nie jest - Excel zwraca
wynik: 00-01-10. Wynikałoby z tego, że minął 1 miesiac i 10 dni! (poprawym wynikiem
przecież jest 10 dni różnicy)
Jak prawidłowo zapisać formułę odejmowania, by Excel zwracał poprawnie
wynik odejmowania dwu dat?
Dzięki za wszelkie uwagi i wskazówki.
Pozdr

0

Załóżmy, że tak jak napisałeś w komórce A1 jest data 2006-05-11, w A2 2006-05-01 to te daty odjąc najlepiej za pomocą funkcji Data

=DATA(ROK(A1);MIESIĄC(A1);DZIEŃ(A1))-DATA(ROK(A2);MIESIĄC(A2);DZIEŃ(A2))

Musisz jeszcze ustawić format komórki jako Ogólny a nie Data

0

zamien typ wartosci w komorce z wynikiem na zwykle liczby

0
Cool_Programming napisał(a)

Musisz jeszcze ustawić format komórki jako Ogólny a nie Data

No wlaśnie nie bardzo. Metoda, którą podałeś zwraca wynik "10" - czyli 10 dni. Ale to nie to o co mi chodzi. Zmieniłeś zapis formuły - wynik jest ten sam . Bo załóżmy, że odejmę daty różniące się znaczniej. Wynik zwracany jest ilością DNI. A ja (brat) potrzebuję zwróconą ilość lat, miesiecy , dni różnicy miedzy obydwiema datami.
Ale dzięki.

0

W takim razie takie coś powinno być dobre:
=T("Ilość lat: ")&ROK(A1)-ROK(A2)&T(" Ilość miesięcy: ")&MIESIĄC(A1)-MIESIĄC(A2)&T(" Ilość dni: ")&DZIEŃ(A1)-DZIEŃ(A2)

0
Cool_Programming napisał(a)

W takim razie takie coś powinno być dobre:
=T("Ilość lat: ")&ROK(A1)-ROK(A2)&T(" Ilość miesięcy: ")&MIESIĄC(A1)-MIESIĄC(A2)&T(" Ilość dni: ")&DZIEŃ(A1)-DZIEŃ(A2)

No niestety. Ten kod też sie wywala. Ustawiajac różne daty mozna łatwo się o tym przekonać, np: 2006-05-11 - 2003-05-28 ->Ilość lat: 3 Ilość miesięcy: 0 Ilość dni: -17
Wychodzi minus 17 dni...
Pozdr

0

Zmień format wyświetlania komórki na czas ->*1355. Pokaże ci się liczba dni, godzin i minut. Albo pokombinuj z innymi formatami. Problem polega na tym, że masz ustawiony format na rr-mm-dd i data, którą widzisz to 1900-01-10, a więc 10 dzień od początku, który sobie twórcy excela wymyślili.

0

IMHO pytanie zostało źle postawione. Różnicą dwóch dat jest liczbą nie datą. Wynik odejmowania (2006-11-12)-(2006-10-05) wynosi 38 dni i (0000-01-07). Wynik odejmowania (2006-10-12)-(2006-09-05) wynosi 37 dni i (0000-01-07). Wyniki odejmowania wyrażone w dniach są różne i tak powinno być. Wyniki wyrażone w datach są takie same i tak nie powinno być.
pozdrawiam

0

To ja mam takie pytanie....
Mnie interesuje ta pierwsza opcja, czyli:
=DATA(ROK(A1);MIESIĄC(A1);DZIEŃ(A1))-DATA(ROK(A2);MIESIĄC(A2);DZIEŃ(A2))
Czy można jakoś zrobić żeby- w zależności od wartości - komórki (poszczególne) zmieniały parametry, np. kolor czcionki lub kolor wypełnienia?
Zastosowanie prakktyczne: gdy różnica między dniami wynosi więcej niż 5, jest kolor zielony, gdy 1-4 - kolor żółty, a gdy "0" to czerwony - chodzi o coś w rodzaju kolorów ostrzegawczych, ile czasu do czegoś pozostao :)
Pozdrawiam

0

Formatowanie warunkowe.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1