Dwie wartości w cookies

0

Witam!
Bawię się ostatnio HTML/PHP/CSS i właśnie mam potrzebę użycia cookies.
Tworzę dwa ciasteczka w taki sposób:

setcookie('cookie1', 'wartosc1');
setcookie('cookie2', 'wartosc2');

I moje pytanie brzmi: czy można by te dwie wartości wrzucić do jednego ciasteczka? Przeczytałem na jakiejś stronie że w takim [] nawiasie. No więc zrobiłem coś takiego:

setcookie('cookie[w1]', 'wartosc1');
setcookie('cookie[w2]', 'wartosc2');

Niby cookie się utworzyło, nie było żadnego błędu ani nic ale nie wiem jak teraz to odczytać. Próbowałem tak:

if(isset($_COOKIE['cookie']))
{
echo "w1: ", $_COOKIE["cookie[w1]"];
echo "w2: ", $_COOKIE["cookie[w2]"];
} else //błąd...

Ale tak nic się nie dzieje. Próbowałem też

echo "w1: ", $_COOKIE["cookie"];

i wtedy pojawiła się "w1: Array" :(
Także będę bardzo wdzięczny za pomoc bo już nie mam pomysłu jak to odczytać...

0

no to pewnie
echo "w1: ", $_COOKIE["cookie"]['w1'];

tylko właściwie po co chcesz to wrzucać do jednego ciastka?

0

Jest taka fajna funkcja jak var_dump, pomaga w takich sprawach

0
unikalna_nazwa napisał(a):

no to pewnie
echo "w1: ", $_COOKIE["cookie"]['w1'];

tylko właściwie po co chcesz to wrzucać do jednego ciastka?

Dzięki spróbuje zaraz tak zrobić.
No a po co tworzyć kilka ciastek skoro można by wszystko zapisać w jednym?

0
arekadiusz napisał(a):

No a po co tworzyć kilka ciastek skoro można by wszystko zapisać w jednym?

pytanie raczej - po co zapisywać dane w jednym ciastku skoro można zapisać w kilku i mieć do nich wygodniejszy dostęp?

w w/w sposób i tak tworzysz kila ciastek tylko php robi z nich tablicę
jeśli chciałbyś zapisać kilka ciastek w jednym to musiałbyś zserializować dane, np. przez funkcję serialize albo zwyczajnie połączyć dane jakimś znakiem a potem rozdzielać

Tobie prawdopodobnie chodzi o sesje - http://php.net/manual/pl/book.session.php
tutaj możesz zapisać dużo danych a user dostanie tylko jedno ciastko z identyfikatorem sesji
dodatkowo dane są trzymane po stronie serwera więc nie muszą być przy każdym zapytaniu wysyłane do serwera i vice versa - oszczędza się na transferze i przyspiesza nieco ładowanie strony, a poza tym użytkownik nie ma możliwości zmiany tych danych przez zwykłą edycję ciastka - masz większą kontrolę nad danymi użytkownika i nie musisz ich za każdym razem walidować

0

Cookie jest plikiem tekstowym, nie możesz zapisać w nim tablicy w postaci innej niż po użyciu serialize.

Ogólnie robisz tak:

$do_zapisania['wartosc'] = 'cos tam';
$do_zapisania['inna_wartosc'] = 'cos tam jeszcze';
setcookie('cookie1', serialize($do_zapisania));//tablica zostanie zapisana w formie tekstu
//Odczyt cookie
$odczytana_wartosc = unserialize($_COOKIE['cookie1']);
0

Tylko uważajcie z tym serialize. Niezbyt świadome użycie tego w cudach takich jak ciasteczka powoduje natychmiastową katastrofę. Ciśnie mi się na usta podać przykład z pewnego dziurawego softu:

// pseudokod
$data = unserialize($_COOKIE['autologowanie']);

$klucz_z_bazy = /* ... */;

if ($data['klucz'] == $klucz_z_bazy) {
   // autoryzacja
}

Tablica:

array('sth' => 3, 'klucz' => '123')

Po serializacji wygląda tak:

a:2:{s:3:"sth";i:3;s:5:"klucz";s:3:"123";}
Podmieniamy ręcznie 'klucz' => (string)'123' na 'klucz' => true.

a:2:{s:3:"sth";i:3;s:5:"klucz";b:1;}

Wynik? Jesteśmy autoryzowani ZAWSZE, bo zachodzi porównanie if (true == $klucz_z_bazy), a przez type juggling warunek będzie spełniony bodaj dla każdego niepustego stringa. Oczywiście w tamtym wypadku zawiniło kilka rzeczy, użycie złego operatora, zbyt luźne podejście do ciasteczek, etc. Polecam dokładną lekturę, tak swoją drogą:

http://php.net/manual/en/language.operators.php
http://php.net/manual/en/language.operators.comparison.php
http://php.net/manual/en/language.types.type-juggling.php

0
Kamrog napisał(a):

Cookie jest plikiem tekstowym, nie możesz zapisać w nim tablicy w postaci innej niż po użyciu serialize.

mylisz się, można przekazać tablicę w sposób pokazany przez autora wątku, a php zrobi z tego tablicę

$tablica = Array(
		'wartosc' => 'cos tam',
		'inna_wartosc' => 'cos tam jeszcze'
);

// można tak:
setcookie('cookie1', serialize($tablica));//tablica zostanie zapisana w formie tekstu

// ale można też tak:
foreach($tablica as $key => $value)
{
	setcookie('cookie2[' . $key . ']', $value);
}

//Odczyt cookie
$odczytana = unserialize($_COOKIE['cookie1']);
var_dump($odczytana); // array(2) { ["wartosc"]=> string(7) "cos tam" ["inna_wartosc"]=> string(15) "cos tam jeszcze" }

// bez użycia serialize / unserialize
$odczytana2 = $_COOKIE['cookie2'];
var_dump($odczytana2); // array(2) { ["wartosc"]=> string(7) "cos tam" ["inna_wartosc"]=> string(15) "cos tam jeszcze" }

to że plik cookies jest plikiem tekstowym nie ma nic do rzeczy, tak samo jak inputy w formularzu są tylko inputami ale można je grupować przy użyciu "[]" i php je zinterpretuje jako tablicę

masz to nawet w manualu:

You may also set array cookies by using array notation in the cookie name. This has the effect of setting as many cookies as you have array elements, but when the cookie is received by your script, the values are all placed in an array with the cookie's name:

z dwoma małymi różnicami - w drugim przypadku zmienne zawsze będą typu "string" i w ciasteczku zapisze się np "1" zamiast true - trzeba sobie ręcznie rzutować po odczytaniu (ale to raczej na plus patrząc na post powyżej :) )
i po drugie - trzeba ręcznie usuwać elementy tablicy bo raz ustawione tak zostaną (to też może być na plus, bo nie trzeba dla każdej małej zmiany w tablicy przesyłać jej w ciastkach w całości)

z tym że kto w ogóle przesyła do ciastek tablice ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1