Wysyłanie emaila w PHP

0

Od niedawna uczę się PHP, chciałbym nauczyć się wysyłania emaili w formularzu. Do tej pory znalazłem taki kod, lecz on nie działa, email nie przychodzi
Tutaj kod xxx.html

<html>
<head>
<title></title>
</head>
<body>
<form method="POST" action="aaa.php">
wyślij do mnie maila :
<input type="text" name="wiadomosc">
<br>
<input type="submit" value="ok">
</form>
</body>
</html> 

a tutaj aaa.php

<?php 
extract($_POST);
mail("[email protected]", "temat", $wiadomosc);
echo "mail wyslany";
?> 

Mógłby ktoś powiedzieć gdzie jest błąd lub pokazać jakieś inne rozwiązanie?

0

masz ustawiony serwer smtp?

a tak poza tym, to nie pisz "mail wyslany" jak nie wiesz czy tak jest... funkcja mail zwraca true gdy mejl został wysłany, a false gdy nie (patrz manual). kod powinien wyglądać raczej w ten sposób:

if (mail(...)) {
  echo "mail wyslany";
} else {
  echo "mail nie wyslany";
}
0
dawidgarus napisał(a):

a tak poza tym, to nie pisz "mail wyslany" jak nie wiesz czy tak jest... funkcja mail zwraca true gdy mejl został wysłany, a false gdy nie (patrz manual). kod powinien wyglądać raczej w ten sposób:

if (mail(...)) {
  echo "mail wyslany";
} else {
  echo "mail nie wyslany";
}

Z manuala PHP:

Returns TRUE if the mail was successfully accepted for delivery, FALSE otherwise.
It is important to note that just because the mail was accepted for delivery, it does NOT mean the mail will actually reach the intended destination.

Coś przetwarzanie informacji ciężko idzie... Często może być 'true', a mail nawet lokalnego serwera SMTP z jakiegoś powodu nie opuści. Określenie "mail wysłany/nie wysłany" średnio jest tutaj na miejscu.

0

Nie miałem ustawionego serwa stmp, gdyż nie umiem xd. Przeniosłem się na darmowy hosting cba.pl, tam wszystko działa pięknie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1