Wysyłanie e-maila z treścią RichEdit

0

Jak wysłać e-maila poprzez domyślny program pocztowy z ZACHOWANIEM formatowania tekstu z RichEdit?
Od razu piszę, że to nie działa:
[code]
ShellExecute(Handle,'open',PChar(Concat('mailto:?subject=&body='+ RichEdit.Lines.Text)),nil, nil, SW_SHOWNORMAL);[/code]

0

Ale mozesz do tego zastosowac komponent NMSMTP z zakladki FastNet.

np.:
for i.=0 to Richedit1.lines.count-1 do
nmsmtp1.PostMessage.Body.Add(rchedit1.lines[i]);

dokladny opis NMSMTP znajdziesz w katalogu delphi\help.

Pozdrawiam [cya]

0

Pochwalony!
Nie możesz wysłać takiego tekstu, ponieważ jest on pokolorowany składniami RichEdit'a. Musisz najpierw tekst przenieść do pamięci, Memo'a oraz dodać tagi html'a (jak się mylę to nie bluzgać :P ). :)

0

Ale mozesz do tego zastosowac komponent NMSMTP z zakladki FastNet.

np.:
for i.=0 to Richedit1.lines.count-1 do
nmsmtp1.PostMessage.Body.Add(rchedit1.lines[i]);

dokladny opis NMSMTP znajdziesz w katalogu delphihelp.

Pozdrawiam [cya]

Tylko, że ja nie mam Enterprse, a Personal [niewinnosc] . Cholera [diabel]

[DOPISANE]

A w takim razie jak wysłać dokument, który mam w RichEdit jako ZAŁĄCZNIK? Weźcie pod uwagę to co wyżej napisałem.

0

Ale mozesz do tego zastosowac komponent NMSMTP z zakladki FastNet.

np.:
for i.=0 to Richedit1.lines.count-1 do
nmsmtp1.PostMessage.Body.Add(rchedit1.lines[i]);

dokladny opis NMSMTP znajdziesz w katalogu delphihelp.

Pozdrawiam [cya]

Tylko, że ja nie mam Enterprse, a Personal [niewinnosc] . Cholera [diabel]

No tak, ale zapomnialem ze zalezy Ci na zachowaniu formatowania tekstu z RichEdit (kolory, itp.). A to nie przejdzie przez NMSMTP, on tylko dolaczy sama tresc tekstu.
Tak jak juz wczesniej bylo mowione, musialbys stworzyc funkcje ktora zmienia twoj tekst z RichEdit na postac HTML.
Jest jeszcze jeden komponent (ICS) ktory ma tez klienta SMTP i mozna go pobrac ze strony:
http://www.overbyte.be

Pozdrawiam. [cya]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1