Portal społecznościowy - kilka pytan

0

WItam

Chciałbym stworzyć portal społecznościowy coś jak fb o podobnym rozstawieniu okien itd.

Piszę z zapytaniem w czym powinno być to napisane, jaki serwery dedykowane potrzebuję
Jak to zabezpieczyć ?
Oraz kogo powinno się zatrudnić na start oprócz programisty.
Czy php się do tego nadaje ?.
Jakie zaplecze finansowe bym potrzebował

Tak jak wspomniałem, potrzebowałbym pracowników więc składanie propozycji jest jak najbardziej wskazane.

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam

2

Czy php się do tego nadaje ?.

Nie. Bo nie jest ani skalowalne, ani nie ma zbyt wielu programistów faktycznie znających się na poprawnym programowaniu w tym czymś.

Po co klonować Facebooka? Przecież to nie chwyci, istnieje już taki pomysł i ma się dobrze.

0

Bo tak jak zauwazyles, nie wiem gdzie mam to napisać ani w jakim jezyku powinno być to jak najefektywniej napisane już wiem że PHP się nie nadaje, tzn. tak twierdzi kolega wyzej. Jestem forumowiczem i chciałbym siegnac porady a z racji tego że jestem DOKLADNY zaczynam od podstaw.
:)

Pozdrawiam

3

Z racji, że od dłuższego czasu sam się tym tematem interesuję (choć chwilowo to zawiesiłem ze względów czasowych i w sumie też braku odpowiednich umiejętności czysto technicznych), jakąś wiedzę mam i mogę trochę rozjaśnić:

Więc tak: klon fb nie przejdzie, zresztą jak ktoś chce to kupuje licencję na social engine i ma, choć to bez sensu.
Samo PHP na pewno nie wystarczy, chyba, że chcesz budować coś początkowo biednego, a następnie liczyć na szybki rozwój: zatrudnienie ludzi, zmianę tego itp. Ogólnie można też zrobić w .NET ale serwery są droższe jest jeszcze pewnie kilka innych mankamentów. Duże portale stoją w oparciu o frameworki: Zend, Kohana i inne, choć przede wszystkim najwięksi budują swoje autorskie np. facebook ma swój własny intepretator PHP - Hiphop.

Zatrudnienie ludzi, posiadane umiejętności: to zależy od Twojej wiedzy, jeśli zakładasz taki temat na forum jak ten z tak oczywistymi pytaniami, nie twierdzę, że to źle, ale kontynuując... to musisz sobie zadać pytanie jaką masz wiedzę i nie tylko z zakresu stricte programistycznych. Musisz podjąć decyzję KIM właściwie chcesz być w tej firmie, wtedy łatwiej określić na co przeznaczyć inwestowane pieniądze. Jeśli jesteś dobrym programistą to jest całkiem dobrze, bo w końcu to będzie pisane, a nie lepione z gliny. Odchodzi Ci wtedy zrzucanie wielu obowiązków na innych ludzi. Jako główny przywódca, twórca i przedstawiciel portalu niezbędna będzie też wiedza z zakresu analityki biznesu, ekonomii, zarządzania finansami jak i zasobami ludzkimi, umiejętność przewidywania zmian w relacjach na rynku, wiedza z zakresu marketingu. Taką wiedzę musisz posiadać przynajmniej w zakresie podstawowym, choć to niczego może nie zagwarantować.

Zaplecze finansowe: przy dużym projekcie milion złotych może zostać wsiąknięty bardzo szybko, ale to zależy od wielu czynników czy będzie tylko wkładany czy regularnie też się zwracał. Oczywiście można spojrzeć na to inaczej: duże portale zaczynały z bardzo małymi środkami lub wręcz z zerowymi. Niestety warto podkreślić, że większość takich projektów narodziła się w USA, gdzie inwestorzy są bardziej otwarci na młodocianych magików technologicznych, w Polsce może z tym być różnie.

Wreszcie najważniejsza i chyba podstawowa sprawa - projekt: musisz mieć kompletny i bardzo szczegółowy opis specyfikacji funkcjonalnej i technicznej, pomijam już, że musisz mieć innowacyjne i niekonwencjonalne pomysły by klienci się tym zachłysnęli, tandeta i duble z innych portali nie przejdą. Do tego dochodzi kompletny biznesplan zapotrzebowania na sprzęt oraz najważniejszy czynnik: reklamę. Reklama dźwignią handlu bardzo często się zdarza, że nawet najbardziej głupie i beznadziejne projekty osiągają niewyobrażalny sukces.

Żebyś się jeszcze nie zachłysnął tym, to warto wszystkie przyjmować bardziej krytycznie i z większym pesymizmem. Nie chodzi o dobijanie się, ale jeśli za bardzo uwierzysz w coś czego jeszcze nie ma to nic z tego nie wyjdzie. Rynek akurat portali społecznościowych jest dopiero na samym początku długiej drogi. Facebook, Twitter, Google+, MySpace czy nawet Polskie dzieła to tylko zalążek tej dziedziny. Każdy nowy, dodam - nie banalny i innowacyjny portal jak najbardziej ma szansę się wgryźć w to pole, przy odrobinie szczęścia, można nawet się wbić wyżej. Facebook nie będzie wieczny i to, że dziś jest na topie nie znaczy, że za jakiś czas też będzie (choć teoretycznie nic nie wskazuje na to by coś się miało w tej kwestii zmienić), ale to tylko biznes.

To chyba tyle na dobry początek :)

0

Nie chce być tutaj postrzegany jak totalny amator , klon fb został użyty wyłącznie ze względów obrazowych.
Wiedzy programistycznej nie posiadam, ale w rynek w który chce uderzyć siedzę 7 lat - więc wydaje mi się żę wiedze mam.
Biznes plan oczywiście napisałem teraz go analizuje od strony technicznej oraz poprawiam koszty. Marketing mam już zamknięty.
Analizy wykonałem i dalej draże temat, chce znaleźć jak najefektywniejsze wyjście zarazem od strony finansowej jak i od strony technicznej.

Co do wchodzenia na rynek, staram się zgromadzić takie srodki finansowe aby szybko to bardzo szybko rozreklamować więc o to się nie martwię.

Na razie interesuje mnie tylko to w czym to stworzyć abym na przestrzeni przynajmniej 3/5 lat było to jak najbardziej efektywne aby nie trzeba było wszystkiego przebudowywać. Licze się z tym że technologia idzie do przodu i nikt mi tak nie odpowie po prostu. Ale przynajmniej kierunek musze znać.

Z góry dziękuje za pomoc :)

1
lolq napisał(a):

facebook ma swój własny intepretator PHP - Hiphop

Co Ty pieprzysz?

http://developers.facebook.com/blog/post/2010/02/02/hiphop-for-php--move-fast/

HipHop for PHP isn't technically a compiler itself. Rather it is a source code transformer. HipHop programmatically transforms your PHP source code into highly optimized C++ and then uses g++ to compile it.

Taki z tego interpreter PHP jak ze mnie miłosierny samarytanin.

1

więc pozostaje Ci tylko i wyłącznie napisać własny framework od podstaw, PHP to tylko część, mnóstwo rzeczy duże "dzieła" napisane mają w Ruby, Perl, Python, Ajax, Java, JS lub tak jak już napisałem, wykorzystując własne kawałki. Na początku ja jednak na Twoim miejscu puścił bym to na czymś ogólnodostępnym, bo ciężko ocenić jakie nakłady będą wymagane do zatrudnienia ludzi, którzy będą od podstaw musieli nauczyć się Twojego frameworka. Natomiast jeśli chcesz to zrobić przez zewnętrzną firmę to już kompletnie odpada. Jaka niepowtarzalność wtedy będzie? Zerowa, nawet jeśli odbędzie się z całkowitym przekazaniem praw autorskich. To taki portal może sobie zlecić budowę dowolna instytucja, ale nie ktoś, kto chce coś osiągnąć na rynku społecznościowym bo takich tworów przez różne firmy jest totalnie aż nadmiar i jakoś bez powodzenia.

Jeśli nie masz umiejętności programistycznych to pozostaje zatrudnienie ludzi. Tylko teraz tak: ile ludzi zatrudnisz, 3, 5, 10 osób? Ok, ale będą oni pracowali jako freelancerzy (chyba, że założysz momentalnie działalność gospodarczą, ale bez pewności generowania zysków to może okazać się zgubne), no więc przyjmijmy, że pracują na zlecenie ludzie, tworzą, tworzą, coś tam już widać, ale jeśli pracują na zlecenie to nie masz pewności, że posiadasz stałych pracowników. Oni mogą iść, Ty nie masz wtedy pojęcia technologicznego i ci, którzy przyjdą jako nowi kompletnie nie mają pojęcia ocb. Więc się uczą i wdrażają, to potrwa. Zanim już się zorganizują to albo się wycofają bo coś im nie będzie odpowiadało, albo zostaną, ale w czasie gdy będą się"wtapiać" w projekt, nie napiszą raczej za dużo nowego więc kolejna strata na opłacanie ludzi. Tak mniej więcej, bez wodotrysków.

Ciężką sprawą jest tworzyć produkt konkretnie uderzający w programowanie przy braku wiedzy z tego zakresu. Oczywiście można, ale sama wiedza, nawet na poziomie pro hard, ale z jednej dziedziny nie jest zbyt pomocna za to na innych szczeblach.

Demonical Monk napisał(a):
lolq napisał(a):

facebook ma swój własny intepretator PHP - Hiphop

Co Ty pieprzysz?

http://developers.facebook.com/blog/post/2010/02/02/hiphop-for-php--move-fast/

HipHop for PHP isn't technically a compiler itself. Rather it is a source code transformer. HipHop programmatically transforms your PHP source code into highly optimized C++ and then uses g++ to compile it.

Taki z tego interpreter PHP jak ze mnie miłosierny samarytanin.

Ok, no nie interpretator, źle się wyraziłem, ale wiadomo o co chodzi ;]

2

Piszę z zapytaniem w czym powinno być to napisane, jaki serwery dedykowane potrzebuję
Jak to zabezpieczyć ?
Oraz kogo powinno się zatrudnić na start oprócz programisty.
Czy php się do tego nadaje ?.
Jakie zaplecze finansowe bym potrzebował

Zadajesz złe pytania. Znaczy są zbyt zróżnicowane i zbyt ogólne.

Serwery i optymalizacja - zależy od samego systemu. Może też zależeć od wybranej technologii. Taka Nasza-Klasa na początku miała bardzo poważne problemy z wydajnością, z kilku powodów. Aby odpowiedzieć na pytanie jakich serwerów potrzebujesz potrzebujemy wiedzieć ilu użytkowników twój serwer/serwery mają obsługiwać i w jaki sposób. Najlepiej... jest mieć do tego już gotową aplikację. Ale przydatne też będą wyliczenia - ilu użytkowników, ile żądań, w jakich technologiach (jakieś zapytania asynchroniczne zapewne, skoro w stylu Facebooka).
Spory (ale zdecydowanie mniejszy od Facebooka) serwis, stackoverflow.com, ma opisane swoje serwery tutaj: http://blog.serverfault.com/2011/09/30/the-stack-exchange-architecture-2011-edition-episode-1/

Zabezpieczenia? Kilka warstw, potrzebujesz zarówno zabezpieczenia od strony technicznej, jak i programistycznej. O to drugie dba programista, o to pierwsze administrator systemów. Potrzebujesz ludzi zarówno od stworzenia aplikacji, jak i od zarządzania serwerami, na których ona działa. Oni - jeśli są dobrzy - zajmą się już m.in. zabezpieczeniem na różne ewentualności.

Zaplecze finansowe? Opłacenie serwerów (sporo!), opłacenie pracowników (jeszcze więcej!), w tym opracowanie samej aplikacji.

PHP według mnie się do tego nadaje. Gorzej, że nie nadaje się powyżej pewnego progu wydajnościowego. Niezależnie od tego, czy ma jakieś frameworki, czy też nie. Zasadniczo frameworki, niektóre, mogą znacząco PHP spowolnić nawet.
Z kolei takie np. ASP.NET jest wymagające ze względu na koszty licencji. Ruby jest mniej popularny, więc programiści są drożsi. Dość dobry może się wydawać tandem Python+Django, który jest coraz popularniejszy, a (podobno) lepszy od PHP.

Co do budżetu to nk.pl startowało o ile pamiętam z poziomu kilkudziesięciu tysięcy złotych, ale aplikacja była tworzona przez samych twórców - tutaj musisz jeszcze opłacić ludzi, którzy zrobią to, czego oczekujesz. A dokładniejsze oszacowanie ceny czegoś takiego jest prawie niemożliwe. Systemy informatyczne mają to do siebie, że zawsze przekraczają budżet znacząco.

Aby nowy serwis społecznościowy się przyjął musi być unikalny. Tu nie jest łatwo, trochę serwisów umiera lub umarło na tym rynku - choćby wymienić dogorywającą nk, grono, myspace, klid, kciuk... żyją z kolei tylko niektóre, np. GoldenLine (pomimo LinkedIn).
BTW, chodzi o coś w stylu reddita? Bo dzisiaj news o nowym polskim klonie reddita widziałem ;-)

0

Tak, czytałem dzisiaj na wykopie o kalce reddita. Ale to nie to. Celuje w targer 500mln którzy zarówno mogą korzystać z fb i mojego portalu gdyż nie są powiązane ja celuje w "niszę" która FB pomija dość znacznie. ( licze że uda się wyciagnac chociaż 40mln w przeciagu 2-ch lat ) i rynek w okół tej grupy jest szacowany na ok 20 mld zysków rocznie. Obecnie nigdzie nieumiejscowiony. Staram się to skupic w jednym sektorze i po pewnym czasie uruchomic reklamce i CTR'a , mam jeszcze kilka sposobów na zarobek.

Ktos'iu - ilu bym potrzebował ludzi jeżeli mieliby to robić od zera.

Nie liczac boku i marketingu. Wyłącznie osoby odpowiedzialne za stworzenie strony oraz jej prowadzenie.
Znajomi programisci mowili mi że potrzebuje Programistow oraz Projektantów piszesz (sporo!) 10tyś ? 20 ? - miesiecznie / nie wliczam marketingu itd.
Jak przekłada się ilość userów na dedyki ? Jest ktoś w stanie mi to chociaż po części zobrazowac.

1

Nie potrafię określić ile osób i ile czasu może zająć stworzenie takiego systemu. Wątpię, by ktokolwiek był w stanie.

Nasza-klasa tworzona była przez bodaj 4 ludzi. Wykop.pl (pierwszą wersję) napisał jeden człowiek. Grono.net chyba też zaczynało z kilkoma osobami. Żaden z tych serwisów jednak od razu nie celował w 500 milionów osób :-) Bądź dynamiczny - weź na początek kilku ludzi, niech tworzą, jeśli będzie za wolno, to zatrudnij kolejnych. Od razu możesz też zatrudnić administratora oprócz programistów. Znajomy kiedy planując pewien spory system zatrudnił oprócz programistów back-endu także front-end webdevelopera, człowieka znającego się specyficznie na tym, co widzi użytkownik, grafika do stworzenia wyglądu aplikacji, bazodanowca i specjalistę od użyteczności interfejsów.

0

Dzięki za dokladna odpowiedz, oczywiscie zdaje sobie sprawę że portal nie moze być tworzony z mysla o zarabianiu kasy lecz. W pewnym momencie trzeba o tym pomyslec - no ja niestety mysle o wszystkim do przodu, taki juz jestem. Jestem pasjonatem i wiem co chcialbym zbudować ale musze pomyśleć jednak o zwrocie w pewnym momencie.

Czyli to przykładowy zespoł :

programistów back-endu
programista front-end
webdeveloper
człowieka znającego się specyficznie na tym, co widzi użytkownik, - mógłbyś rozwinać co dokladnie ta osoba ma robic? I jaki jest termin do zatrudnienia takiej osoby ?
grafika do stworzenia wyglądu aplikacji,
bazodanowca - Tak samo, mógłbyś rozwinać ?
specjalistę od użyteczności interfejsów.

Czy wszystkie te osoby sa potrzebne od samego początku pracy nad projektem ?

1

bazodanowca

Guru od baz danych, który czuwa nad wszystkim, co ma wpływ na wydajne składowanie danych i ich późniejszą obróbkę. Pisze zapytania, projektuje strukturę bazy, etc.

człowieka znającego się specyficznie na tym, co widzi użytkownik

IMHO to praktycznie to samo co specjalista od użyteczności interfejsów. Dobra aplikacja powinna być od podszewki projektowana przy współpracy z takim gościem.

0

Dzięki za pomoc, bardzo to doceniam.

programistów back-endu
programista front-end

Czy jedna osoba z tym nie podoła ? i Czym się to różni bo back-endu rozumiem ale programistra front endu ? już nie do końca

1

Programowanie frontendu jest związane z programowaniem tego, co bezpośrednio będzie widoczne u klienta, klasycznie połączenie HTML+JS+CSS.
Programowanie backendu to to, co dzieje się na serwerze - renderowanie frontendu (najczęściej składanie szablonów zrobionych przez frontendowców do kupy), wybieranie danych z bazy, uaktualnienie danych w bazie, przetwarzanie tego co wysłał klient w formularzach, etc.

Jedno i drugie to dość odległe rzeczy. Często głównym zadaniem frontendowca jest pocięcie i zakodowanie layoutu zrobionego przez grafika, a to średnio pasuje do obowiązków gościa zajmującego się bezpieczeństwem, walidacją i obróbką danych (backendowca).

0

Czy wszystkich tych pracownikow potrzebuje od razu na start?

1

Inaczej nie stworzysz kompletnej aplikacji. Częste ruchy w ekipie (przyjścia i odejścia ludzi) też znacznie utrudnią pracę wszystkim.

2

Dzięki za dokladna odpowiedz, oczywiscie zdaje sobie sprawę że portal nie moze być tworzony z mysla o zarabianiu kasy lecz. W pewnym momencie trzeba o tym pomyslec - no ja niestety mysle o wszystkim do przodu, taki juz jestem. Jestem pasjonatem i wiem co chcialbym zbudować ale musze pomyśleć jednak o zwrocie w pewnym momencie.

Czyli to przykładowy zespoł :

programistów back-endu
programista front-end
webdeveloper
człowieka znającego się specyficznie na tym, co widzi użytkownik, - mógłbyś rozwinać co dokladnie ta osoba ma robic? I jaki jest termin do zatrudnienia takiej osoby ?
grafika do stworzenia wyglądu aplikacji,
bazodanowca - Tak samo, mógłbyś rozwinać ?
specjalistę od użyteczności interfejsów.

Czy wszystkie te osoby sa potrzebne od samego początku pracy nad projektem ?

IMHO to portal powinien być tworzony z myślą o zarabianiu, bo inaczej można obudzić się z ręką... Zaplanowanie zwrotu w pewnym momencie (i to zwrotu innego niż "kupi nas Facebook albo Google") jest bardzo istotne!

"człowiek znający się specyficznie...", "webdeveloper" i "programista front-end" to to samo, używałem nadmiernie przecinków zamiast średników. Widziałem ogłoszenia o "front-end webdeveloper", więc taki termin chyba istnieje. I nie, zazwyczaj osoba która robi wygląd strony nie ma pojęcia o pisaniu aplikacji od strony zaplecza i odwrotnie.

bazodanowiec to osoba, która potrafi zaprojektować strukturę bazy danych, pisać triggery i optymalne zapytania - nie każdy programista to umie, choć wielu potrafi gorzej lub lepiej.

I szeroko polecam znaleźć sobie kogoś, kto się zna na użyteczności, ew. wykorzystać front-endowca który się na tym zna. Po potem wychodzą takie aplikacje jak moja, gdzie robi się dużo komplikacji do prostej czynności. Co się nie nadaje dla aplikacji dla masowego użytku.

Nie potrzebujesz wszystkich takich osób. Mówię o rozbudowanym zespole - możesz znaleźć ludzi znających się na więcej niż jednej (ale pokrewnej!) rzeczy. Obecnie tworzę aplikację w zespole front-endowca, który robi szablony i większość JS i back-endowca, który robi wszystko, co siedzi z tyłu. Tylko, że to aplikacja dla <1000 użytkowników :-)

0

A jak najlepiej ogarnac kwestie zabezpieczenia?

1

To zależy o jakie zabezpieczenia Ci chodzi. Typowo technicznymi, związane z kodem strony zajmie się programista, dobry koder będzie wiedział jak właściwie zabezpieczyć stronę i przy tym nie przeciążać serwerów, choć na pewno warto kiedyś tam zatrudnić osobę pracującą tylko w tym zakresie. Poza tym przydatna też jest dobra organizacja np. tworzenie backup'ów strony z bazą na serwerach lustrzanych (szczególnie przydatne przy większych awariach, gdzie usunięcie problemu może zająć dłuższą chwilę), choć to dodatkowy wydatek (całkiem spory, w zależności też od liczby użytkowników), to jednak powinna to być podstawa jeśli aspiracje są na ponadprzeciętny produkt.

0

"całkiem spory " jesteś w stanie mi powiedzieć na oko ile ? i jak to wyglada ? Bo ja rozumiem że ma to działać tak że jak coś się zwali to mamy kopie zapasowa na odrebnym serwerze i gdy coś pojdzie nie tak to możemy po prostu do tego wrocic.

// przy jakiej liczbie osob czy tam zapytań bo nie wiem co jest wazniejsze powinienem pomyslec o nowym pracowniku zajmujacym sie tylko zabezpieczaniem portalu. ?

//Co sadzicie o budowaniu tego na python+django ??

1

Jest kilkanaście rodzajów rozwiązań zapewniających bezpieczeństwo. W przypadku portalu internetowego musisz mieć bezpieczeństwo na kilku frontach - na warstwie sieciowej, w routerach, firewallach, switchach; na warstwie serwera aplikacji - serwer HTTP, serwer DNS; na warstwie twojej aplikacji - po stronie klienta (JavaScript), po stronie serwera. Trzeba przewidzieć też awarie warstwy fizycznej, czyli co zrobić kiedy serwer padnie? A jak tylko łącze? Czy potrzebujesz SLA, np. dostępności rzędu 99,99%?

Dobry programista zadba o poprawną analizę danych wejściowych. Skojarzony z dobrym administratorem sieci zapewnią wystarczający poziom bezpieczeństwa. Backup to swoją drogą, serwery lustrzane swoją, można też rozprawiać o rozwiązaniach HA - kiedy jeden serwer przestaje działać natychmiast jego funkcje przejmuje drugi. Nie wiem czy potrzebujesz oddzielnego pracownika do tego, dobry administrator systemów sam będzie (powinien) dbać o bezpieczeństwo, we współpracy z dobrym programistą, ale w pewnym momencie może być warto zatrudnić kogoś do przeprowadzenia testów penetracyjnych.

Python+Django pewnie dobre jak każde inne.

1

Dobry programista zadba o poprawną analizę danych wejściowych.

Bezpieczeństwo to bardzo skomplikowana sprawa, każda technologia ma swoje słabe punkty gdzie popełniane są często typowe CVE. Raz na jakiś czas zdarza się zostawić kwiatka nawet ogromnym organizacjom jak Google. Na tym etapie można najwyżej zminimalizować ryzyko. Dobry bezpiecznik powinien dać sobie radę z wytknięciem problemów w czasie testów penetracyjnych, aczkolwiek potrzebny jest też ogarnięty programista który w odpowiedni sposób to wszystko załata. Czasem nawet tak wydawałoby się banalne taski nie są wcale łatwe do zrealizowania dla ekipy.

0

Poniżej zamieszczam pytania / wątpliwości, które wykrystalizowały się w trakcie poszukiwań serwerowni. Będę bardzo wdzięczny jeżeli się do nich odniesiecie:

Na początek niezłym wyborem wydawał się być VPS/RPS, ale wyczytałem, że problemem przy tego typu serwerach jest dysk twardy, co w przypadku portalu społecznościowego (korzystanie z bazy danych) wydaje mi się być kluczowe. Mam rację?

Czy da się jakoś oszacować liczbę użytkowników (zarejestrowanych / jednocześnie aktywnych), którą dany serwer będzie w stanie obsłużyć? Mam świadomość, że to zależy w dużej mierze od kodu skryptu serwisu, ale czy można chociaż oszacować "widełki" na podstawie parametrów serwera?

Czy korzystanie z serwerów zagranicznych znacznie wpływa (oczywiście negatywnie) na komfort użytkowników serwisu?

Jakie znaczenie dla tego typu projektu (portal społecznościowy) mają poszczególne parametry - procesor, RAM, rodzaj dysku, łącze - mówiąc szczerze nie bardzo wiem na co szczególnie zwrócić uwagę, a co traktować jako "bajer marketingowy".

Podsumowując, szukam serwera pod portal społecznościowy.
Zależy mi na:

możliwości obsłużenia sporej ilości użytkowników bez wyświetlania komunikatu o padzie serwera ,
możliwości sprawnej "rozbudowy" w razie sukcesu portalu,
obsłudze serwera przez dostawcę - w idealnym przypadku chciałbym dostać login, hasło i móc wgrać po prostu odpowiednie pliki - czy takie zarządzanie serwerem (w tym monitorowanie pracy i reagowanie na usterki) wchodzi standardowo w koszt dzierżawy dedyków?
Przeglądając internet odniosłem wrażenie, że najbardziej popularne są oferty Hetzner - mam rację?

Budżet: tyle ile trzeba tyle będzie.

0

Na początek niezłym wyborem wydawał się być VPS/RPS, ale wyczytałem, że problemem przy tego typu serwerach jest dysk twardy, co w przypadku portalu społecznościowego (korzystanie z bazy danych) wydaje mi się być kluczowe. Mam rację?

Przy RPS tak, wydajność dyskowa RPS jest żałośnie niska. VPS radzą sobie nieco lepiej, ale powyżej pewnego progu lepsze są serwery dedykowane.

Czy korzystanie z serwerów zagranicznych znacznie wpływa (oczywiście negatywnie) na komfort użytkowników serwisu?

Jeśli nie będą po drugiej stronie oceanu to nie będzie najgorzej. Taki Facebook ma na przykład swoje CDN zaczynając gdzieś w Amsterdamie, ja używałem hostingu w Wielkiej Brytanii i też nie było źle. Ale ogólnie - tak, im dalej, tym gorzej. Ale ceny hostingu w Polsce nie należą do najbardziej opłacalnych.

Co do wyboru konkretnego serwera/hostingu - nie pomogę. Możesz popatrzeć na webhostingtalk.pl, oni tam się chyba bardziej znają czego ci trzeba.

obsłudze serwera przez dostawcę - w idealnym przypadku chciałbym dostać login, hasło i móc wgrać po prostu odpowiednie pliki - czy takie zarządzanie serwerem (w tym monitorowanie pracy i reagowanie na usterki) wchodzi standardowo w koszt dzierżawy dedyków?

Takie usługi są zazwyczaj dodatkowo płatne.

0

"Jakie znaczenie dla tego typu projektu (portal społecznościowy) mają poszczególne parametry - procesor, RAM, rodzaj dysku, łącze - mówiąc szczerze nie bardzo wiem na co szczególnie zwrócić uwagę, a co traktować jako "bajer marketingowy". "

A to ?

Jeszcze przyszla mi do glowy jedna kwestia, jak wygladaja sprawy LICENCJI ? Mam na mysli pyhton+django, wykupuje sie ja dopiero w momencie gdy projekt bedzie oficjalnie komercjalizowany czy od razu na start ?

1

Spróbuj popatrzeć/zapytać na forum webhostingtalk.pl. Tam są ludzie, którzy się znają na hostingu i parametrach jakich wymaga.

Python jest na licencji PSF, w stylu BSD, nie musisz nic płacić za jego wykorzystanie do dowolnych celów. Django jest na licencji BSD, nie wymaga opłat za wykorzystanie w dowolnych celach, także komercyjnych. Jeżeli postawisz to na Linuksie w rodzaju CentOS czy innego Debiana to ten także nie wymaga opłat licencyjnych. Jednym słowem - masz wszystko za darmo :-)

0

Witam, jestem tu pierwszy raz, wybralem to forum bo odpowiedzi sa tresciwe.
Potrzebuje rady, wraz z kolegami chcemy zalozyc portal spolecznosciowy, potrzebny do komunikowania sie ze wzgledu na wspolne hobby, jest nas nie cala setka wiec nie bedzie to fb :) i ta liczba nie powiekszy sie.
ale mamy pare obwarowan:

  1. musi byc zalozony na naszym serwerze, mamy takowy!!!
  2. musi dzialac pod nasza domena, mamy takowa!!!
  3. musi byc tani, najlepiej oplata poczatkowa-jednorazowa aby miec z glowy
  4. musi byc podzielone na ogolne (mozna tylko przegladac) i dla zalogowanych/ ukryte tematy!!!
  5. wrzucanie bezposrednio zdjec a nie przez np fotosik wazne!!!
  6. shoutbox!!!
  7. okno z pogoda pogoda
  8. okno kamera on-line
  9. jak dojechac google map!!!
  10. laczenie z facebook
  11. dodawanie filmow/linkow z youtube
  12. zalaczanie plikow PDF
    Przepraszam jesli pytanie sa banalne ale nie znam sie na tym.
    Potrzebujemy tak naprawde prosta strone z forum.
    Prosze o pomoc we wskazaniu takiego produktu i moze ktos sie zglosi aby taki projekt wdrozyc.
    Pozdrawiam
    PS z wykrzyknikami tematy konieczne

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1