Zmiana nazwy procesu okienka dos z php

0

Witam,

Sytuacja jest następująca: Uruchamiam okno cmd, w nim odpalam skrypt php. Czy istnieje polecenie które zmieni nazwę procesu okna w którym ten skrypt się wykonuje?

Załóżmy, że uruchomię 5 takich okien z 5 skryptami php- w menadżerze zadań wszystkie te skrypty są widoczne jako cmd.exe i nie mogę ich odróżnić.

Wiem, że nazwa procesu to nazwa programu, ale w c# i java da się zrobić coś takiego. Jak jest z php? A może jakieś polecenie dos?

0

Komenda title zmienia tytuł okna cmd.exe. Prawdopodobnie da się jej użyć z poziomu shell_exec() w PHP. Ewentualnie możesz zrobić cmd.exe /k title Foobar i pojawi się okno konsoli o tytlu Foobar, w którym możesz uruchomić swój skrypt.

0
Ktos napisał(a)

Komenda title zmienia tytuł okna cmd.exe. Prawdopodobnie da się jej użyć z poziomu shell_exec() w PHP. Ewentualnie możesz zrobić cmd.exe /k title Foobar i pojawi się okno konsoli o tytlu Foobar, w którym możesz uruchomić swój skrypt.

Fantastycznie! O to mi chodził. Dziękuję bardzo ;)

0

Hmm.. Chyba za wcześnie się cieszyłem. Komenda title, rzeczywiście zmieniła nazwę okna ale w menadżerze zadać w zakładce procesy dalej widać cmd.exe...
Chodzi mi o to żeby było to widoczne pod inną nazwą. Używam launchera, który otwiera programy które zostaną ręcznie zamknięte. Programy te rozpoznaje po nazwach procesów.

0

niestety, pliki php nie są kompilowane do exe i nie są odpalane z tych exeków - więc to o czym mówisz, jest niemożliwe. może php jest w stanie zwrócić PID procesu (ale to będzie PID php.exe, nie cmd.exe) - wtedy mógłbyś to sobie gdzieś zapisać i ubić wg tego PID

0

Proponuję jednak zastanowienie się nad zmianą języka programowania. PHP jest to język skryptowy przeznaczony dla serwerów www. Do uruchamiania aplikacji na klienckich maszynach jest masa innych lepszych do tego celu narzędzi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1