Aplikacja pod MS DOS i okienka równocześnie

Odpowiedz Nowy wątek
2006-11-06 18:10

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 12 lat temu

0

Mam pytanie:
Cyz w jednej aplikacji można "mieć" konsolkę i okienka równocześnie.

Może za pomocą jakiś bibliotek czy coś w tym stylu.

Pytam się bo jak uruchomi się "okienka" w w konsoli to pojawi się napis, że nie można uruchomić go w tyybie MS DOS. <ort>Zerknołem </ort>do exelki poprzez lister (z TC) i zobaczyłem ten sam komunikat no początku pliku.

Proszę o pomoc.

Pozostało 580 znaków

2006-11-06 18:18

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Po pierwsze konsola to NIE MS DOS. Konsolę uruchamiasz w XP choćby wpisując w menu start uruchom: cmd, a okno MS DOS wpisując command.

Jeśli chodzi natomiast o pisanie aplikacji okienkowej, która dodatkowo ma okno konsoli to przeznaczone są do tego dwie funkcje: AllocConsole(); FreeConsole();. Jak same nazwy wskazują, alokują+pokazują oraz ukrywają+dealokują okno konsoli.


<font color="red">Konto porzucone</span>

Dzięki wszystkim forumowiczom za lata wspólnych dyskusji; miłej zabawy w programowanie!
Sławomir 'Szczawik' Włodkowski

Pozostało 580 znaków

2006-11-06 18:22

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 7 miesięcy temu

Lokalizacja: Sosnowiec

0

Jeśli chodzi o aplikację dla DOS + Windows w jednym pliku - odpada. Struktura plików EXE dla obu systemów jest zupełnie inna.

Pozostało 580 znaków

2006-11-06 18:43

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0
jack napisał(a)

Jeśli chodzi o aplikację dla DOS + Windows w jednym pliku - odpada. Struktura plików EXE dla obu systemów jest zupełnie inna.

hmm... ale... tak na upartego... gdyby tak:
gdyby na koncu pliku dosowego dokleic plik exe dla windowsa...
jesli bys odpalil pod dosem, to by sie normalnie odpalal.
jeli pod windowsem, program mogl by sprawdzic w jakim systemie costal odpalony. jesli win, to "rozpakowal" by plik gdzies na dysk i potem go uruchomil...

Pozostało 580 znaków

2006-11-07 00:41

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

to jak jest zrobiony taki powiedzmy chyba nawet regedit - normalnie uruchamia się pod DOSem i windowsem ? dużo gier i programów tak widziałem


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2006-11-07 08:00

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Uzyj komponentu TDosCommand dla "dosa", pozostala czesc aplikacji bez zmian. ;-P


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0