[PHP/JS] Wykonywanie akcji nie przebywając na stronie

0

Mam do Was dość nietypową prośbę.
W pliku tekstowym wpisałem "0".
Potrzebuje skryptu który do tego pliku co sekunde dodaje np. "5" NAWET gdy nikogo nie ma na stronie.
Nie było by problemu zrobić to gdy osoba przebywa na stronie ze skryptem, ale nie mam zielonego pojęcia jak zrobić, aby skrypt działał także, gdy nikt nie przebywa aktualnie na stronie.
Coś takiego jest w grze internetowej Ogame (mowa o wydobyciu surowców jeśli ktoś nie wie).

0

Bardzo możliwe, że w OGame działa to trochę inaczej, wywoływanie co sekundę mechaniki aktualizacji wszystkiego trochę nie ma sensu. W jednym z poprzednich wątków o grach przeglądarkowych jest opisane w jaki sposób zrobić to tak, by dane były aktualizowane wtedy, gdy są potrzebne.

A jeżeli faktycznie potrzebujesz takiej funkcjonalności to PHP nie jest tutaj dobrym wyborem. Najprostszy będzie skrypt bash, który będzie robił sleep(5). A jak chcesz się bawić z php, to czekają na ciebie takie kwiatki jak max_execution_time, http timeout.

0

Jaki tam skrypt. Crontab wyzywam Cię.

0

No właśnie czytałem przedchwilą o tym CRONie całym, ale nie chwytam tego. Znacie jakiś dobry tutorial jak to się montuje i wgl?

0
man cron
0

A teraz odpal, to co napisałeś i czytaj na głos:

cron then wakes up every minute, examining all stored crontabs, checking each command to see if it should be run in the current minute.

Stąd nie wiem, jak chcesz co sekundę wykonywać cronem zadanie.

0

Zapisuj godzinę ostatniego "updejtu" pliku. Gdy user wejdzie na stronę oblicz ile czasu minęło od jego ostatniego wejścia (tego które masz zapisane) do czasu aktualnego. Na tej podstawie oblicz ile pkt. trzeba dodać.

0

No dobra, jakoś tam pokombinuje.
A znacie może hostingi które obsługują CRONa?
I jeszcze: bo ja swoje strony testuje na localhoście, mam do tego programy WebServ/XAMPP, będzie na nich ten cron działał?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1