[PHP/JS] menu z pamięcią

0

Witam!

Ktos wie jakim sposobem zrobić menu (coś w rodzaju treeview) które, po przeładowaniu strony zapamiętuje swoją pozycję w javascript lub php? (w php mam juz zrobione na sesjach, ale to jest denerwujące jak chcĘ otworzyć jedną gałąź to muszę przeładowac całą stronę). Głównie mnie interesuje w js, jak to w ogóle zrobić, wykluczając użycie cookies?

0

W JS bez użycia cookies nie zrobisz. Natomiast jak chodzi o otwieranie gałęzi bez przeładowywania: albo zmieniasz display obiektu, jeśli danych jest stosunkowo niedużo (struktura ładuje się od razu, a dalej leci po JS wyświetlanie) albo stosujesz AJAX, jak danych jest dużo (ściągasz tylko interesującą Cię gałąź, dalej wstawiasz na JS). To drugie rozwiązanie z tego co pisze w3schools nie działa pod Operą.

0
Adam.Pilorz napisał(a)

stosujesz AJAX, jak danych jest dużo (ściągasz tylko interesującą Cię gałąź, dalej wstawiasz na JS). To drugie rozwiązanie z tego co pisze w3schools nie działa pod Operą.

Bo Opera nie posiada obsługi obiektu XMLHttpRequest.

0

bez ciastek i czegoś w rodzaju AJAXa nic nie zrobisz, na ciastkach wyjście jest najlepsze, przy przeładowaniu strony nawet serwer dostaje info o ciastkach więc może sobie je zapisać w sesji i skasować nawet ciastka u usera, albo na żywo wysyłać je

0

Witam.

Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, jeśli chodzi Ci o menu drzewiase w którym można przeglądać
gałęzie bez odświeżania strony to wystarczy samo JS.
W poniższym linku jest przedstawiony wygląd i kod takiego drzewka
http://kurshtml.boo.pl/skrypty/menu_drzewiaste.html

pozdr. Astarot

0
Astarot napisał(a)

...

takie tylko chyba jeszcze żeby potem pamiętało jak rozwinięte było drzewko

0

użyj ukrytego iframe i w nim wysyłąj informacje do php, które w sesji zapamieta jaki jest stan poszczególnych gałęzi, a po przeładowaniu strony po prostu zastosuj zapamietane zmienn. proste rozwiązanie i działa pod operą ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1