[php] preg_replace_callback

0

Witam, mam takie pytanie, czy istnieje może jakaś funkcja (odpowiednik preg_replace_callback), która nie uwzględnia wielkości liter? Albo jakiś przełącznik do funkcji preg_replace_callback. Pytanie może się wam wydawać dziwne, ale z zaawansowanymi wyrażeniami regularnymi miałem do czynienia jedynie w csharp, a w php korzystałem zawsze z ereg_replace i eregi_replace (ale w tym przypadku jest mi potrzebna funkcja, którą wcześniej wymieniłem). Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi!

0

Z tego, co pamiętam to wyrażenie musi mieć flagę "i" na końcu (po drugim delimiterze) by być case-insensitive, np.:
/^whatever(.*)$/i

0

Dokładnie, tak jak mówi @Ktos. Ja dodam tylko jedno: nie używaj już NIGDY ereg_xxx, ani w ogóle innych funkcji do regexów niż preg_xxx w PHP. Funkcje preg są szybsze, a wyrażenia regularne z PCRE są potężniejsze od innych wersji. Funkcje ereg -- jako gorsze i niepotrzebne -- są zdeprecjonowane, tj. twórcy PHP szykują się do ich wywalenia z języka (przynajmniej tak powinni zrobić).

0

OK, dzięki. Z tego co wiem to POSIX się jakoś różni od PCRE. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś z was mógłby mi polecić jakiś dobry poradnik do PCRE.

PS do tej pory korzystałem z POSIX, ponieważ tego się nauczyłem z książki

PHP i MySQL Vademecum Profesjonalisty
, a poza tym ten typ wyrażeń jest wykorzystywany w csharp.

0
phpowiec napisał(a)

do tej pory korzystałem z POSIX, ponieważ tego się nauczyłem z książki PHP i MySQL Vademecum Profesjonalisty

, a poza tym ten typ wyrażeń jest wykorzystywany w csharp.

.NET adaptuje perlowe wyrażenia regularne...
0

W takim razie nie wiem, czym się różnią jedne od drugich, ponieważ i w csharp i w funkcjach ereg* używałem takich samych wyrażeń.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1