PHP i pliki udostępnione w LAN (Windows)

0

Witam,
mam w sieci LAN pod Windows XP Home podpięte 2 komputery. Jeden z nich to SERWER, gdzie znajduje się Apache, PHP i MySQL, drugi z nich to DANE, gdzie znajduje się udostępniony katalog. Katalog ten jest widoczny z komputera SERWER i np. przez przeglądarkę (file://///DANE/test/) można do niego wejść i obejrzeć pliki:

Problem jest następujący: jak zmusić skrypt PHP na serwerze do odczytania tych plików. Pliki z komputera SERWER odczytują się bez problemu:

$filename = '//SERWER/test/test.txt';

if (file_exists($filename)) 
{  echo "Plik $filename istnieje<br>"; }
else 
{  echo "Plik $filename nie istnieje<br>";  } 

Plik //SERWER/test/test.txt istnieje

Natomiast pliki z komputera DANE nie chcą się odczytywać:
$filename = '//DANE/test/test.txt';

Plik //DANE/test/test.txt nie istnieje

Próba otwarcia pliku:

$filename = '//SERWER/test/test.txt';
$file = fopen ($filename, "r");    
if (!$file) {
echo "<br>Nie mogę otworzyć pliku $filename"; }
else echo "<br>Plik $filename otworzony";

Plik //SERWER/test/test.txt otworzony

Natomiast dla:
$filename = '//DANE/test/test.txt';

Nie mogę otworzyć pliku //DANE/test/test.txt

W logach serwera znajduje się komunikat:
PHP Warning: fopen(//DANE/test/test.txt) failed to open stream: Permission denied

Co ciekawsze, próba otwarcia pliku, który na pewno nie istnieje daje dokładnie ten sam komunikat:

$filename = '//DANE/test/plikktorynieistnieje.txt';
PHP Warning: fopen(//DANE/test/plikktorynieistnieje.txt) failed to open stream: Permission denied

W php.ini mam:
safe_mode = Off

Proszę o wskazówki, co mam zrobić, czy jest to kwestia ustawień w php.ini, w Windowsie, czy może gdzieś robię jakiś błąd.

Z góry dziękuję za pomoc.

0
$filename = '\\\\DANE\\test\\test.txt';

To jest prawidłowy zapis do ścieżki:
\\DANE\test\test.txt

0

geeez wtf!? jak mi powiesz ze ktos cos takiego zastosowal produkcyjne to padne na cycki xD
jakby nie bylo nfs :S

0

@cepa: NFS pod Windows to nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, akurat tam to SMB działa dobrze :-)

0
Ktos napisał(a)

@cepa: NFS pod Windows to nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, akurat tam to SMB działa dobrze :-)

nie znam nikogo kto by trzymal produkcyjnie aplikacje w php na windowsie ;)

0
Ktos napisał(a)

@cepa: NFS pod Windows to nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, akurat tam to SMB działa dobrze :-)

Wy zawsze wszystko wyolbrzymiacie do aplikacji gdzie jest 10k klientów na minute...

0
Demonical Monk napisał(a)
$filename = '\\\\DANE\\test\\test.txt';

To jest prawidłowy zapis do ścieżki:
\\DANE\test\test.txt

Niestety, taki zapis ścieżki do pliku również daje komunikat w logach serwera "Permission denied" (niezależnie od tego, czy plik istnieje, czy nie).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1