[PHP] Narzędzia online tj. IP lookup, Whois, Ping,

0

Cześć wszystkim przy okazji pierwszego postu.

Mam problemik, poszukuję źródeł w PHP takich stron jak:

www.whatsmyip.us
http://dawhois.com
http://www.whatsmyip.org
http://www.itistimed.com/

O ile wyświetlenie adresu ip, hosta i innych zmiennych serwera jest proste ( phpinfo() pomogło ) to znalezienie kodu źródłowego dla w/w usług nie jest już takie proste, a i manual php nic mi nie przyniósł bo nie wiem co dokładnie szukać (wiem że jedne narzędzia używają swojej bazy danych na przykład z pliku txt ) a drugie nie i to mnie bardzo myli w poszukiwaniu odpowiednich funkcji.
Usługę whois już mam, na bazie skryptu http://www.speedywhois.net/

Trochę u mnie średnio z poszukiwaniami ale brnę przez wszystkie fora i czytam co nieco już wiem ale za mało.
Był bym bardzo wdzięczny za szybką pomoc :-)

0

wydaje mi się że to nie php samo php, ale również programy uruchamiane z poziomu php mają udział w działaniu tej strony

0

Na forum znalazłem informację jak uruchomić ping w php, ale tam jest podana funkcja exec()
Nie mam pojęcia czy uruchomię to na home.pl - jak myślicie?

0

Jak chcesz się bawić/postawić małą stronę i mieć zajebiste możliwości za pół darmo to idź do RootNode.

Na home.pl nie odpalisz tych zuych funkcji (jeszcze zależy od planu hostingowego).

www.whatsmyip.us

echo($_SERVER['REMOTE_ADDR']);

Filozofia...

0
Demonical Monk napisał(a)

Jak chcesz się bawić/postawić małą stronę i mieć zajebiste możliwości za pół darmo to idź do RootNode.

Na home.pl nie odpalisz tych zuych funkcji (jeszcze zależy od planu hostingowego).

www.whatsmyip.us

echo($_SERVER['REMOTE_ADDR']);

Filozofia...

Home, biznes 10
To faktycznie nie ciekawie, już lepiej się spisuje DARMOWY hosting niż płatny hosting ! Tragedia.

RootNode, zanotowane :) I dzięki. Ale tak czy inaczej, nie mam zielonego pojęcia czym i jak wykonuje się te polecenia. Tylko mi nie mówcie że programami... Chcę wiedzieć dokładnie, czy i jakie programy, jak się je obsługuje, wywołuje i obrabia dane.
Nie wyjeżdzaj mi z

echo($_SERVER['REMOTE_ADDR']);

bo ja znam jeszcze to echo($_SERVER['REMOTE_HOST']);

lub
```php
echo phpinfo();

ale przecież nie chodzi mi o wyświetlenie adresu Ip tylko o ping tego adresu, ping nazwy hosta i traceout .
To jak, pomoże ktoś mi to rozgryźć ?

0
AdamJ napisał(a)

Tylko mi nie mówcie że programami... Chcę wiedzieć dokładnie, czy i jakie programy

AdamJ napisał(a)

ale przecież nie chodzi mi o wyświetlenie adresu Ip tylko o ping tego adresu, ping nazwy hosta i traceout .

ping, ping, traceroute
Nie musisz dziękować

0

Jeśli nie działa funkcje exec() (co nie bylo by dziwne na shared hostingu) to zawsze moze napisać ping własnorecznie przy uzyciu socketow :D http://www.planet-source-code.com/vb/scripts/ShowCode.asp?lngWId=8&txtCodeId=1786 tutaj krotki tutorial jak to zrobic. Do tego w internecie jest masa przykładow jak wyciagac informacje o WhoIS domeny itp.
Spróbuj tez znaleźć skrypt Tellme (on zawierał w sobie wszystko czego potrzebujesz z tym ze ich strona domowa padla :P)

0

:) Dzięki ucho, pomogło! :D

Co do powyższego autora, zabieram się za testowanie. Dzięki za "pomoc" w każdym wymiarze. Mam nadzieję że wątek nie padnie tak szybko. :)

Pozdrawiam serdecznie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1