[PHP] Wyświetlenie godzin z różnych stref czasowych.

0

Szukam , szukam i cos nie bardzo.
Potrzebuję jednocześnie w skrypcie wyświetlić dwie godziny, godzinę naszą oraz grecką. Wiem ze godzina w Grecji to +1 względem naszego czasu, ale nie chce tego używać bo jeżeli ktos wejdzie w Grecji to będzie mial błędne wskazanie. Jak wyświetlić czas , który aktualnie jest w grecji czy obojetnie w którym zakątku świata ?

0

http://pl.php.net/manual/pl/function.date-timezone-get.php oraz http://pl.php.net/manual/pl/function.date-timezone-set.php

Szukanie tego zajęło mi około 2 min. Wpisanie adresu www.php.net, wpisanie time w wyszukiwarke i te funkcje były po lewej stronie więc dwa razy klik aby zobaczyć co to.

0
Glina napisał(a)

jeżeli ktos wejdzie w Grecji to będzie mial błędne wskazanie

a to nie działa według strefy czasowej serwera (domyślnie ofc)?

0

Zależy czego używa do pobierania czasu, a poza tym to w jaki sposób wyświetli godziny z dwóch stref czasowych naraz?

0

Jaka wbudowana funkcja php wyświetla czas w zależności od strefy czasowej klienta? A o wyświetlaniu dwóch stref, sam przecież napisałeś, że można to zrobić przez date_timezone_set() o_O

0

Możesz też pobierać język ustawiony przez klienta np: $_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE'] i na podstawie tego wyświetlać strefe czasową.

0

szukamy kombinacji, dla której skrypt Gliny nie zadziała, czy rozpatrujemy możliwość jego posypania się? :> Z tego, co mi wiadomo, żadna wbudowana funkcja nie próbuje po nagłówkach ustawiać strefy czasowej</b>

0

W sumie czas pobierany przez date() jest czasem serwera. Wiedzac ze serwer jest w Polsce to godzina dla Polski będzie poprawna, natomiast wiedząc, że w grecji jest godzina+1 to można ustawić nasz czas + jedna godzina. Tutaj sprawa jes w miarę prosta bo mamy czas odniesienia, wiemy gdzie leży serwer i z każdego miejsca na ziemi dostaniemy tą samą godzinę.
Natomiast moje pytanie wyniknęło z tego, że robilem dwa zegarki we flashu, i teraz jeden mial wskazywać czas w wawie a drugi w atenach. Wszystko fajnie tyylko ze flash dziala po stronie klienta. Próbowalem funckji czasu UTC ale były różnice i lokalnie nie potrafiłem tego przeliczyć. I własnie tak pokombinowałem ze można przekazać godzine z php. Wiem ze lokalnie na 100% da się to zrobić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1