[PHP] header(’Location: xxxxx’) || problem

0

Witam, takie małe pytanko mam:)
otoz w skrypcie mam:

header(’Location: form.php’);

No i ten oto skrypt zamiast przekierować otwiera białą strone..
jestem pewien ze wszystko gra z istnieniem pliku form, nie wysyłałem kodu html przed nagłowkiem, zadnych spacji, enterów itd...
moze to byc wina wadliwej konfiguracji serwera??

ps. nie jest mi to do szczescia potrzebne, zastapilem to znacznikiem <META>

0

co to za dziwne cudzysłowy??

header('Location: form.php');
exit;

Piszesz w wordzie?

0
bordeux napisał(a)

co to za dziwne cudzysłowy??

header('Location: form.php');
exit;

Piszesz w wordzie?

To są cudzysłowy, które powinno się tu użyć. Jak chcesz pomóc, to się doucz.

<font color="blue">// nieprawda (wspomniał o tym niżej Ktos) - Cold</span>

// (odp. ldrh): To akurat prawda. Można użyć albo cudzysłowu "" albo . To jest ten drugi, choć czcionka na forum upodabnia go do `` (to chciał powiedzieć Ktos). Różnica między cudzysłowem "", a jest w rozpoznawaniu zmiennych w ciągu znaków między cudzysłowami. Przetworzenie ciągu znaków w tym '' cudzysłowu jest odrobinę szybsze, więc skoro nie mamy tu żadnych zmiennych, powinniśmy go użyć.

<font color="blue">// tak, wiem, ale nie masz racji (bądź Ktos nie ma :)) w tym, że czcionka na forum upodabnia go do backquote'a: (dop. Coldpeer)</span> [uh, ale się syf zrobił w Twoim poście poprzez edycje, he]

header('location: xxx');

//(odp. ldrh) Ehh... rzeczywiście. To jest jeszcze inny znak. Myślałem, że zostało użyte kolorowanie składni z innego języka.

<font size="1" color="red">Nie jestem pewien</span>, ale chyba powinieneś podać pełną ścieżkę(pełny adres globalny):
header('Location: http://twoja.domena/form.php');


<font color="blue">// nieprawda - Cold</span>
//(odp. ldrh)jednak prawda - według specyfikacji RFC 2616:

14.30 Location

The Location response-header field is used to redirect the recipient
to a location other than the Request-URI for completion of the
request or identification of a new resource. For 201 (Created)
responses, the Location is that of the new resource which was created
by the request. For 3xx responses, the location SHOULD indicate the
server's preferred URI for automatic redirection to the resource. The
field value consists of a single absolute URI.

   Location       = "Location" ":" absoluteURI

An example is:

   Location: http://www.w3.org/pub/WWW/People.html

  Note: The Content-Location header field (section 14.14) differs
  from Location in that the Content-Location identifies the original
  location of the entity enclosed in the request. It is therefore
  possible for a response to contain header fields for both Location
  and Content-Location. Also see section 13.10 for cache
  requirements of some methods.

Choć większość przeglądarek tego nie wymaga.

<font color="blue">// ups, mea culpa. Dzięki - Cold</span>

Proponuję szukać odpowiedzi na takie pytania na php.net lub w specyfikacji http. Naprawdę potrafią rozwiać chyba wszelkie wątpliwości związane z tym językiem.</span></i>

0

Wygląda na to, że jednak jakiś błąd jest - jak masz ustawione error_reporting i display_errors? Może są błędy, ale ich nie pokazuje? Bo działać powinno i przy ścieżce wzglęnej i bezwzględnej.

To są cudzysłowy, które powinno się tu użyć. Jak chcesz pomóc, to się doucz.

Pewnie, tak jak i mi początkowo, pomyliły się te apostrofy (drukarskie) ze znakiem `(akcent).

0

OT:// Jak tam czytam wasze zmagania w poście ldrh, to tylko dział Perełki widzę przed oczami..

// aj tam, Szczawik :P - Cold

0

ldrh:Stój, stój.. to jak to jest? Źle powiedziałem?..... to od dzis pisze np

<?php
echo ’TO jest tekst ktory za..... sie nie wyswietli’;
?>

Ok... idę się uczyć co się jeszcze da zrobić z znakiem ’ :D

<?php
$zmienna = 'Text'; //1 sposób inicjalizacji
$zmienna2 = "Text"; //2 sposób inicjalizacji
$zmienna3 = 123;  //3 sposób inicjalizacji
$zmienna4 = ’Text’;  //4 sposób inicjalizacji NOWOŚĆ
?>

user image
Musze sobie to wydrukować i nad łóżkiem przykleic :) aby nie zapomnieć o ’
I kto tutaj ma sie douczyć??

A co do cudzysłowów to przepraszam.. Nie wiedziałem jak się nazywa znak

'
  • więc nazwałem go cudzysłowem.

// ldrh napisał, że myślał, że czcionka na forum upodabnia apostrof do backquote'a - Cold
// aa... to chyba ze tak :D - Autor

0

no chłopaki, ale wam dałem temat do rozmowy xD
sorry za podbicie posta ale dawno tu nie zagladalem (tzn do tego tematu, zostawilem go jak byl :P)
a problem wynikł z tego ze skopiowałem ten kawałek tekstu z jakiejś anglojęzycznej strony i widac kodowanie jakies inne i po wrzuceniu do notatnika się pogryzło :/

w ogole to czesto mi takie szczegoliki umykaja :/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1