Problem z skryptem php... prosze o pomoc

0

Witam.

Otóż zassałem plik o nazwie "biblioteka2" z http://download.4programmers.net/biblioteka2.zip

i po odpaleniu index.php niepojawia sie nic poza kodem w przeglądarce który wygląda następująco:

$Col ^";} else {echo "$Col v";} } else echo "$Col"; } $handle = @mysql_pconnect($dbserver,$dbuser,$dbpassword) or die("Polaczenie z serwerem $dbserver nie powiodlo sie."); if (!mysql_select_db("biblioteka",$handle)) die("Nie mo?na si? pod??czy? do bazy danych biblioteka"); if ($query) { $query = stripcslashes(urldecode($query)); echo ""; echo "

"; $r = mysql_query($query); if (!$r) {echo "B??d zapytania
\n"; die(mysql_error($handle));} echo "
Zapytanie MySQL:
\n" . nl2br($query) . "
"; while ($i < mysql_num_fields($r)) { $name = mysql_field_name ($r, $i++); echo ""; } echo ""; $i=1; while ($row = mysql_fetch_row($r)) { if ($bg == $bgcolor1) {$bg = $bgcolor2;} else {$bg = $bgcolor1;} echo ""; while (list (, $name) = each ($row)) echo ""; echo ""; $i++; } echo "
	$name
$i	$name
"; mysql_free_result($r); mysql_close($handle); require "footer.php"; exit; } if ($sort == "") $sort = "tytul"; $tablez = stripcslashes(trim($tablez)); $wherequery = stripcslashes($wherequery); /* print_r($HTTP_GET_VARS); echo "
WHEREQUERY: $wherequery
TABLEZ: $tablez"; */ echo ""; echo ""; slink("ID", "id"); slink("Tytu?", "tytul"); slink("Autor", "autor"); // slink("Wydawnictwo", "wydawnictwo"); slink("Data wydania", "rok_wyd"); slink("Biblioteka", "biblioteka"); if ($showall) { slink("Miejsce", "miejsce"); slink("Gatunek", "gatunek"); slink("Seria", "seria"); slink("Dzia?", "dzial"); ?> "; echo ""; if (!isset($lfrom)) $lfrom=0; $limitstr = "LIMIT $lfrom, $limit"; $q = $wherequery; if ($sort == "tytul" || $sort == "id" || $sort == "ile_str" || $sort == "rok_wyd" || $sort == "zalaczniki") { if ($q) $q = "WHERE $q"; $r = "SELECT ksiazki.* FROM ksiazki $tablez $q ORDER BY $sort $order $limitstr"; } else { if ($sort && $q) $q = "$q AND"; if ($sort == "miejsce" || $sort == "autor" || $sort == "wydawnictwo" || $sort == "biblioteka" || $sort == "dzial" || $sort == "gatunek") { $r = "SELECT ksiazki.* FROM ksiazki, t$sort tm $tablez WHERE $q ksiazki.$sort = tm.$sort ORDER BY tm.dane $order $limitstr"; } elseif ($sort == "zalacznik") {$r = "SELECT ksiazki.* FROM ksiazki, tzalacznik tz $tablez WHERE $q ksiazki.zalaczniki IS NOT NULL AND ksiazki.zalaczniki = tz.zalacznik ORDER BY tz.dane $order $limitstr";} elseif ($sort == "seria") {$r = "SELECT ksiazki.* FROM ksiazki, tseria tz $tablez WHERE $q ksiazki.seria IS NOT NULL AND ksiazki.seria = tz.seria ORDER BY tz.dane $order $limitstr";} else { if ($q) $q = "WHERE $q"; $r = "SELECT ksiazki.* FROM ksiazki $tablez $q ORDER BY ksiazki.Tytul $order $limitstr"; } } $r = mysql_query($q = $r); // if (!$query) $query = $wherequery; while ($r && $row = mysql_fetch_array($r,MYSQL_NUM)) { if ($bgcolor == $bgcolor1) {$bgcolor = $bgcolor2;} else {$bgcolor = $bgcolor1;} print(""); print(""); print(""); // autorzy if (!$row[3]) { $a = mysql_query("SELECT dane FROM tautor WHERE tautor.autor = $row[2]"); $autor = mysql_fetch_array($a,MYSQL_NUM); $query = urlencode("ksiazki.autor = $row[2]"); print(""); mysql_free_result($a); } else { $a = mysql_query("SELECT dane FROM tautor, tinni_autorzy WHERE tinni_autorzy.inni_autorzy = $row[3] AND tautor.autor = tinni_autorzy.autor"); $query = urlencode("ksiazki.inni_autorzy = $row[3]"); $autor = mysql_fetch_array($a,MYSQL_NUM); print(""); } // wydawnictwo $a = mysql_query("SELECT dane FROM twydawnictwo WHERE twydawnictwo.wydawnictwo = ".$row[4]); $temp = mysql_fetch_array($a,MYSQL_NUM); $query = urlencode("ksiazki.wydawnictwo = $row[4]"); print(""); mysql_free_result($a); // data print(""); // biblioteka $a = mysql_query("SELECT dane FROM tbiblioteka WHERE tbiblioteka.biblioteka = ".$row[6]); $temp = mysql_fetch_array($a,MYSQL_NUM); $query = urlencode("ksiazki.biblioteka = $row[6]"); print(""); mysql_free_result($a); if ($showall) { // miejsce $a = mysql_query("SELECT dane FROM tmiejsce WHERE tmiejsce.miejsce = ".$row[7]); $temp = mysql_fetch_array($a,MYSQL_NUM); $query = urlencode("ksiazki.miejsce = $row[7]"); print(""); mysql_free_result($a); // gatunek $a = mysql_query("SELECT dane FROM tgatunek WHERE tgatunek.gatunek = ".$row[8]); $temp = mysql_fetch_array($a,MYSQL_NUM); $query = urlencode("ksiazki.gatunek = $row[8]"); print(""); mysql_free_result($a); // seria if ($row[9]) { $a = mysql_query("SELECT dane FROM tseria WHERE tseria.seria = ".$row[9]); $temp = mysql_fetch_array($a,MYSQL_NUM); $query = urlencode("ksiazki.seria = $row[9]"); print(""); mysql_free_result($a); } else print(""); // dzia? $a = mysql_query("SELECT dane FROM tdzial WHERE tdzial.dzial = ".$row[10]); $temp = mysql_fetch_array($a,MYSQL_NUM); $query = urlencode("ksiazki.dzial = $row[10]"); print(""); mysql_free_result($a); // egzemplarze wyd/wszystkie $a = mysql_query("SELECT ile_wyd, ile_egz FROM ksiazki WHERE ksiazki.id=".$row[0]); $temp = mysql_fetch_array($a,MYSQL_NUM); print(""); mysql_free_result($a); } // ile stron $query = urlencode("ksiazki.ile_str = $row[13]"); print(""); // za??czniki if ($a = mysql_query("SELECT dane FROM tzalacznik WHERE tzalacznik.zalacznik = $row[14]")) { $temp = mysql_fetch_array($a,MYSQL_NUM); $query = urlencode("ksiazki.zalaczniki = $row[14]"); print(""); mysql_free_result($a); } else print (""); // s?owa kluczowe if ($row[15]) { $a = mysql_query("SELECT dane FROM tslowa, tsl_kluczowe WHERE tsl_kluczowe.sl_kluczowe = $row[15] AND tslowa.slowa = tsl_kluczowe.slowa"); $autor = mysql_fetch_array($a,MYSQL_NUM); $query = urlencode("ksiazki.sl_kluczowe = $row[15]"); print(""); } else print(""); print(""); print("\n"); } print("
% egz. wyd.
$row[0]	$row[1]	$autor[0]	$autor[0]"); while ($autor = mysql_fetch_array($a,MYSQL_NUM)) { print(",
$autor[0]"); } mysql_free_result($a); print("	$temp[0]	$row[5]	$temp[0]	$temp[0]	$temp[0]	$temp[0]	-	$temp[0]	$temp[0]/$temp[1]	$row[13]	$temp[0]	-	$autor[0]"); while ($autor = mysql_fetch_array($a,MYSQL_NUM)) { echo ",
$autor[0]"; } mysql_free_result($a); print("	-	Edytuj/Usu?
"); mysql_free_result($r); $num = strpos($q,"LIMIT")-16; if ($num < 0) $num = 300; $q = "SELECT count(ksiazki.id)" . substr($q,16,$num); // echo $q; $r = mysql_query($q); $count = mysql_fetch_array($r,MYSQL_NUM); mysql_free_result($r); mysql_close($handle); $count = $count[0]; echo "
$count rekord(?w).
\n"; $s = "wherequery=".urlencode($wherequery)."&tablez=".urlencode($tablez)."&sort=$sort&order=$order&showall=$showall"; if ($count > $limit) { echo ""; if ($lfrom) echo " <<    "; for ($i = 0;$i*$limit < $count;$i++) { echo " $i    "; } if ($lfrom+$limit < $count) echo " >> "; } echo "
poka? wszystkie kolumny tej tabeli
"; echo "
"; ?> Zapytanie SQL (mySQL bez podzapyta?):
<?php echo $stylestr; ?>>SELECT  FROM

Może mógłby mi ktoś coś poradzić ??

Z góry dziękuje ;)

Ps. Korzystam z Mozilli i Windows'a XP

chodzi mi o to aby odpalić to na kompie , będąc bez dostępu do internetu.

0

zainstaluj sobie apacha :D

0

Problem w tym ze potrzebuje to ustawić w taki sposób aby nie korzystać z niczego typu apache.... aby dać link do łączenia sie z baza danych np. "c:\baza" .... Wie ktoś jak można zrobić takie coś ??

0

takie rzeczy to tylko w erze :D

0

tzn. jest to niemożliwe do zrobienia ?? dobrze rozumie ??

0

Zainstalowanie IIS wyjdzie szybciej.

0
DzieX napisał(a)

Zainstalowanie IIS wyjdzie szybciej.

ciekawe pod jakim względem

0
wowo napisał(a)
DzieX napisał(a)

Zainstalowanie IIS wyjdzie szybciej.

ciekawe pod jakim względem

Pod każdym. Apache jest dobry dla *nix i Windows <2000. Mając Win2000, XP i późniejsze lepiej korzystać z IIS-a. Instalacja PHP zajmuje niecałe 5 minuty, a i administracja serwer bardziej "windowsowa"

0

Po co sie plątać w apache? i instalowaniem php? W wamp 5 wszystko jest i panel admina... polecam (oczywiscie pod windows nt)

0

A WAMP to nie Apache? ;-)
Aby wyświetlić skrypt PHP (a raczej wynik działania skryptu) potrzebny jest serwer i potrzebny jest interpreter PHP. Innej wersji nie ma. A jak korzysta z bazy danych to też potrzebny jest serwer baz danych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1