[PHP] Dostawienie zmiennej do linku

0

Witam. Od pewnego czasu bawię się z php, i natknąłem się na problem. Sytuacja ma się tak:
-mam stronę gdzie link do niej wygląda np. tak: /index.php?zmienna1=x&zmienna2=y
-includuje osobno napisany skrypcik w php

I teraz ten skrypt tnie mi tekst i dzieli go na osobne strony i tworzy nawigacje w stylu:
Poprzednia 0,1,2,3,4 Następna
Mam problem, ponieważ za zmienianie strony odpowiada zmienna np. $page, której nie ma w linku. Ja napisałem skrypt tak, że generuje mi w taki sposób link do poprzedniej
Kod:

$wartosc=$page-1;
echo("<a href=index.php?zmienna1=x&zmienna2=y&page=$wartosc">Poprzednia</a>):

No i fajnie, ale jak widać zadziała to tylko jeżeli skrypt został wczytany do index.php i nie ma już więcej innych zmiennych których ja nie dopisałem w linku. Przez co ten skrypt w ogóle nie jest dynamiczny. Próbowałem to rozwiązać za pomocą zmiennej $PHP_SELF, ale ona zwróci mi tylko adres bez zmiennych poprzednich które już były w linku. Mam w głowie dwa pomysły rozwiązania tego problemu, ale do obu brakuje mi wiedzy, i dla tego zwracam się do Was. Te pomysły to:
1)Albo jakoś dosłać tylko nową zmienna jakąś metodą [POST?]
2)"$PHP_SELF?$PHP_ZMIENNA&page=$wartosc", gdzie $PHP_ZMIENNA zwraca mi resztę poprzedniego linku, czyli w tym wypadku zmienne.

Mam nadzieję że wystarczająco jasno to opisałem by ktoś mógł mi pomóc ;)

0
$getArray = array();
foreach($_GET as $key=>$value)
  $getArray[] = "$key=$value";
$get = implode("&", $getArray());
echo("<a href=index.php?zmienna1=x&zmienna2=y&page=$wartosc&$get">Poprzednia</a>):

o takie cos chodzi?

0

Jeszcze należałoby zrobic w tej pętli warunek sprawdzający czy przekazana w urlu zmienna nie bedzie drugi raz dopisana przez skrypt:

$get_array = array();
$duplicates = array( "zmienna1", "zmienna2", "page" );
foreach( $_GET as $key=>$value ) {
  if( !in_array( $key, $duplicates ) ) {
    $get_array[] = $key ."=". $value;
  }
}
$get = implode( "&", $get_array );
$url = "index.php?zmienna1=". $zmienna1 . "&zmienna2=". $zmienna2 ."&page=". $page ."&". $get;
echo( "<a href=\"". $url ."\">Poprzednia</a>" );
0

Tak jest panowie ;) Tego rozwiązania szukałem. Jestem bardzo wdzięczny za pomoc mi udzieloną. Niech Wam Bóg w dzieciach wynagrodzi :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1