firebird + PHP

0

Witam,

sprawa ma się tak. Mam bardzo prosty skrypt, który łączyć się powinien
z bazą Firebird. W php.ini, jest odznaczone to co powinno być. Skrypt
wygląda banalnie, tylko dla testów:

<?php
        $polaczenie = @ibase_connect('127.0.0.1:alias_do_bazy', 'user',
'haslo');
        if($polaczenie) {
                echo 'Ok.';
        } else {
                echo ibase_errmsg();
        }
        @ibase_close($polaczenie);
?>

Błąd jest następujący.

Unable to complete network request to host "127.0.0.1". Failed to
locate host machine. Undefined service gds_db/tcp.

Nie wiem czym to może być spowodowane. Na starszej wersji XAMPP-a
działało bez zarzutu. Zaktualizowałem i nie chce. Ma ktoś jakiś pomysł?

0
  1. masz zainstalowanego FB na localhoscie?
  2. masz <ort>skąpilowanego </ort> PHP z obsługą FB?
0
  1. masz zainstalowanego FB na localhoscie?
    tak, na tej samej maszynie jest zainstalowany SuperServer i uruchamiam skrypt. Wszystko zainstalowane na jednej maszynie.
  2. masz skąpilowanego PHP z obsługą FB?
    jeżeli dobrze rozumiem, to sprowadza się to do usunięcia ";" (średnika) w php.ini przed linią
extension=php_interbase.dll

Czy coś jeszcze?

0

Masz wpis o gds_db w pliku services?

0

znaczy sprowadza się to do

Configure PHP
Copy C:\firebird\bin\fbclient.dll to your C:\windows\system32 directory and rename the file to gds32.dll 
Copy php_interbase.dll from your php\ext directory to the C:\windows\system32 directory. 
Copy libeay32.dll and ssleay32.dll from your php directory to the C:\windows\system32 directory. 
Edit your php.ini, un-comment the line
extension=php_interbase.dll
(you have to remove the semicolon from that line).
Restart your webserver (Apache).

sprawdz też http://dn.codegear.com/article/25290

i zobacz czy gdzieś firewall Cię nie blokuje

0
maly186 napisał(a)

Masz wpis o gds_db w pliku services?

A co konkretnie wpisać?

0

w pliku services (szukaj w folderach systemowych na Windowsie, gdzie jest na Linuxie-nie wiem) powinieneś mieć taki wpis:
gds_db 3050/tcp

0
maly186 napisał(a)

w pliku services (szukaj w folderach systemowych na Windowsie, gdzie jest na Linuxie-nie wiem) powinieneś mieć taki wpis:
gds_db 3050/tcp

Działa. Dzięki bardzo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1