[PHP] FPDF i imagejpeg()

0

Witam :)

mam problem z generowaniem PDF , o ile wygenerowanie samego pdf'a nie jest wielkim problemem to nie wiem jak wstawić do niego obrazek wygenerowany przez imagejpeg(), poniewaz ta funkcja tworzy uchwyt obrazka a $pdf->Image wymaga podania w jako parametr nazwy pliku, jeżeli podam jako paramert ten uchwyt to otrzymuje bład "FPDF error: Image file has no extension and no type was specified: Resource id #3" :(
ewentualnie myslałem aby zapisac plik przy pomocy tmpfile()...ale nie wiem jak użyć tej funkcji :/ jeżeli ktoś się z tym już spotkał albo wie jak to "przeskoczyc"to prosze o pomoc :)

Z góry dziękuje.

0
sqvel napisał(a)

[...]obrazek wygenerowany przez imagejpeg(), poniewaz ta funkcja tworzy uchwyt obrazka a $pdf->Image wymaga podania w jako parametr nazwy pliku,[...]

php.net/imagejpeg napisał(a)

bool imagejpeg ( resource $image [, string $filename [, int $quality]] )

do tej funkcji dodaj drugi parametr wskazujący na jakiś katalog tymczasowy z możliwością zapisu przez skrypt, a potem podaj do $pdf ten obrazek, inaczej mówiąc:

imagejpeg( $img, './tmp/obrazek_tymczasowy.jpg', 100); // Trzeci parametr to jakość obrazka
$pdf->Image( './tmp/obrazek_tymczasowy.jpg' 10, 10); // Ładujemy obrazek
unlink( './tmp/obrazek_tymczasowy.jpg' ); // Sprzątamy po sobie śmieci, czyli usuwamy obrazek
0

Dzięki, działa :)
jeszcze takie pytanie jak wygenerowac nazwe pliku losowo :) i wykorzystać ją przy generowaniu pdf'a ?? :)

0

rand i pochodne

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1