Box.com

2

Cześć,
Ktoś coś słyszał może o https://www.box.com/ ? Jak wygląda tam rekrutacja i praca zdalna?
Czy praca ciekawa? Warto nie warto?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam

2

@karsa:
Rekrutowałem się tam niedawno (niewyszło, ale też mi niezależało). Rekrutacja to 3 spotkania;

  1. live coding "systemu"
  2. system desgin, który w sumie nie jest system design'em
  3. live coding 2

Zadania nietypowe, nie zwykły leetcode. Jestem wk*** na rekrutera od system desgin'u, bo niby było ciśnienie, żeby coś napisać, a potem w feedbacku, że edge case'ów nie znalazłem i w ogóle, że słabo. Chciałem robić iteracyjnie - zrobić coś, a potem usprawniać. Spotkania 1 i 3 w miłej atmosferze, Z minusów to mówili, że mają zdzownki z USA wieczorami, na których musisz być co najmniej 2 razy w tygodniu.

0

Praca zdalna, tylko UoP, dają RSU.
Na sam proces podpisujesz NDA.

Ja dostałem info, że spotkania są, nawet 3, ale warto się na nich pojawić, żeby mieć jakikolwiek wpływ.
Poza 2ma livecoding'ami masz jeszcze Behavioral interview i spotkanie z Engineering Managerem.
Warto się przygotować z typowego System Design.

Update, bo dostałem coś od rekruterów:

Ogólnie zależy od teamu, do którego się rekrutujesz, więc trzeba dopytywać.

We have on-call for one week each team member in our PL working hours.
We typically work from 10:00 to 18:00, some days it may prolong to 19:00.
Every few weeks there is a need for a meeting or two from 5:00-6:00 CET in order to coordinate with US teams

Można też próbować do DropBoxa, ostatnio otworzyli się na PL, ale tam ponoć jeszcze cięższa rekrutacja ;)

2

Jest to kolejna z wielu amerykańskich ex-stratupów na polskim rynku.

  • Można pracować zdalnie, choć ostatnio większy nacisk kładą na zatrudnianie osób z Warszawy.
  • Praca z US (późne godziny spotkań, zespoły w Polsce dopiero powstają)
  • On-call (radzę zapytać o dokładny wymiar żeby odp. ustalić stawkę)
  • Dają akcje, co przy kursie 5pln za $, dawało ładny 30% bonus. Wątpię jednak żeby ten kurs utrzymał się w długim terminie (nie ma podstaw w fundamentach - polska gospodarka nie załamała się, był widoczny jedynie odpływ kapitału zagranicznego związany z wojną w pobliżu granic kraju).
  • Generalnie jak robisz backend to będzie wymaganie żeby pracować w kilku językach programowania na raz (Java, Scala, PHP, Python) - nie każdy to lubi.
  • UoP, ale słyszałem że jak się trafi ktoś mocny to można też wynegocjować B2B

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1