Jak to jest ze nikt nie potrzebuje kodera Delphi?

0

Cemu nikt nie chce zaciagnac do pracy ludzi kozystajacych z Delphi tylko javy php c lub inne :0?

0

Bylo juz pare dyskusji na ten temat. Generalnie poszukiwani sa programisci w pierwszej kolejnosci, a programisci konkretnego jezyka w drugiej. Bo umiejetnosc programowania a znajomosc konkretnego jezyka to dwie rozne sprawy. Tym bardziej, ze czesto programisci Delphi to ludzie 'piszacy w Delphi', a nie 'programisci Delphi' :)

A druga sprawa jest taka, ze java, php, c, c#, itd. to jezyki, ktorych zalety i wady sa szeroko i dobrze znane, wiec w poszczegolnych rozwiazaniach wybor pada na nie z jasnych wzgledow (szybkosc, ort!, rozwiazanie webowe, latwosc tworzenia, itp.), a Delph wydaje sie takim jezykiem, ktore w zadnej z tych sytuacji nie wygrywa.

0

Delphi przed wyginięciem ratuje łatwość tworzenia aplikacji bazodanowych.

0

Parę ofert dla programistów Delphi widziałem, prawda że nie za wiele ale zawsze. Dlaczego takich ofert jest mało? Jednym z powodów może być cena Delphiego. Porządny kompilator Javy + Eclipse nic nie kosztują, natomiast Delphi całkiem sporo. VC++ też jest tańszy. Dochodzą do tego zalety, które napisał johny i używanie Delphi przestaje mieć większy sens.

0

guzik prawda - firma w której pracuję szukała programisty Delphi i przewinęło się ich kilku ale co z tego jak większość na pytanie co robi inherited robiła wielkie oczy...

Tu nie chodzi o to, że nikt nie chce tylko o to, że nie ma kogo...

A odnośnie popularności Delphi w Polsce to ma na to też dość istotny wpływ sama polityka Borlanda, który jest nastawiony na sprzedaż głównie dla dużych firm programistycznych (których u nas jak na lekarstwo) - zapytajcie kogoś kto kupował Delphi będąc osobą prywatną jak to wygląda

johny_bravo napisał(a)

...wiec w poszczegolnych rozwiazaniach wybor pada na nie z jasnych wzgledow (szybkosc, przenaszalnosc, rozwiazanie webowe, latwosc tworzenia, itp.), a Delph wydaje sie takim jezykiem, ktore w zadnej z tych sytuacji nie wygrywa.

tu przesadziłeś i to nieźle. Pokaż mi aplikację webową napisaną w C albo łatwość tworzenia aplikacji w C++ w stosunku do Delphi. Albo przenaszalność C# - jest dokładnie tak samo przenaszalne jak Delphi, a nawet mniej bo projekty z delphi spokojnie odpalisz na W95 a z .NET może być ciężko.

Tak samo argument jakoby Delphi było strasznie drogie jest nietrafiony. TD jest free tak samo jak VC# express.

Tak naprawdę Delphi było jedynym RADem z prawdziwego zdarzenia, teraz zaczyna go doganiać .NET.
Delphi ma to do siebie, że możemy się skupić na tworzeniu i optymalizacji kodu ponieważ nie trzeba tu ślęczeć na interfejsem usera (tak jak w VS, czy tam, gdzie okienka trzeba tworzyć ręcznie)

Niby Java też jest taka popularna ale pomimo dość dużej ilości programów, które używam nie ma wśród nich ani jednego napisanego w Javie, ciążko mi też znaleźć jakiś w którejkolwiek firmie, z tych które obsługuje więc gdzie ta Java?

Argument szybkości generowanego kodu też jest nietrafiony - jak mam jakiś krytyczny kawałek piszę go w asemblerze i tyle.

Prawda jest taka, że każdy język ze swoim flagowym IDE do jednych rzeczy nadaje się lepiej do innych gorzej. C++ i VC (czy inne IDE) świetnie nadaje się do programowania gier, aplikacji wykonujących skąplikowane obliczenia ale bez rozbudowanego UI
Delphi nadaje się świetnie do wszelkiego rodzaju aplikacji bazodanowych
Java natomiast do niedawna była najlepszym środowiskiem do programowania urządzeń mobilnych

PHP, JS czy ASP to języki przeznaczone dla WWW więc porównywanie ich z C, Delphi czy choćby C# to porażka

Ale co by nie mówić to prawda jest taka, że jeśli programista jest dobry to język czy środowisko mu nie przeszkadza (najwyżej w jednym będzie mu szło szybciej niż w drugim) a jak jest do d**y to choćby nie wiadomo jakie drogie miał środowisko i jakie wybajerzone to nic z jego pisania nie wyjdzie.

I jeszcze na koniec gdyby Delphi było takie do niczego to Borland powinien już dawno zbankrutować.

0

Tak samo argument jakoby Delphi było strasznie drogie jest nietrafiony. TD jest free tak samo jak VC# express.

No i tu walnąłeś jak kulą w płot. VC# jest darmowy ale tylko do nie-komercyjnego użytku. To samo dotyczy Delphi.

0

@up || @dwa posty wyżej ;) -> Nie wiem, jak to wygląda z Delphi, ale w C++ zawsze można użyć bezpośrednio darmowego kompilatora typu g++ albo IDE go używającego (typu Dev) ;), nikt ci z visuala korzystać nie każe (w sumie to jeśli chodzi o zastosowanie C++ stające się powoli wręcz jego zastosowaniem flagowym - czyli programowanie gier i innych programów które muszą bardzo szybko wykonywać dużo obliczeń - nie widzę żadnej przewagi jaką mógłby mieć visual :P)

0

reg_expr, cztałeś licencję Turbo Delphi?

Wracając do tego co język może lub nie. Wisi mi ile może C. Nie piszę OSów. Jest różnica pomiędzy mieć a wykorzystać. Piszę głównie aplikacje obliczeniowe, przy czym ich złożoność nie wymaga stosowania kosmicznych pętli optymalizacji i innych. Nie pamiętam abym kiedykolwiek przekroczył zakres Single (chyba, że z mojej winy). Całość i tak sprowadza się do interface usera, który kupi program ten bo ma ładne ikony mając w d.. czy sortowanie jest QS, HeapS czy co tam. Pascal i jego następca Delphi brną przez lata z garbem. C - zawodowcy, Pascal - amatorzy i uczniowie. Hipokryzja. Liczy się ile może koder. Język to dalszy plan.

0
Ghostek napisał(a)

@up || @dwa posty wyżej ;) -> Nie wiem, jak to wygląda z Delphi, ale w C++ zawsze można użyć bezpośrednio darmowego kompilatora typu g++ albo IDE go używającego (typu Dev) ;), nikt ci z visuala korzystać nie każe (w sumie to jeśli chodzi o zastosowanie C++ stające się powoli wręcz jego zastosowaniem flagowym - czyli programowanie gier i innych programów które muszą bardzo szybko wykonywać dużo obliczeń - nie widzę żadnej przewagi jaką mógłby mieć visual :P)

nie potrafisz dostrzec różnicy IDE - proszę bardzo. Ja mam TurboDelphi Express, które jest darmowe i mogę aplikacje w nim napisane lagalnie sprzedawać. Ty masz gcc też w pełni darmowy i legalny. Zadanie: wyświetlić w gridzie (lub innej podobnej kontrolce) wszystkie dane z tabeli "test" znajdującej się w bazie "b_test" na serwerze MySQL. Ja do tego potrzebuję jakieś 2 minuty łącznie z uruchomieniem środowiska - a Ty?

Przeczytaj może cały mój poprzedni post ze zrozumieniem i jak to zrobisz to możemy podyskutować dalej

reg_expr napisał(a)

Tak samo argument jakoby Delphi było strasznie drogie jest nietrafiony. TD jest free tak samo jak VC# express.

No i tu walnąłeś jak kulą w płot. VC# jest darmowy ale tylko do nie-komercyjnego użytku. To samo dotyczy Delphi.

następnym razem zastanów się dwa razy zanim taką głupotę walniesz ...

0

odpowiedzi parę padło, i IMHO najbardziej trafiona to odpowiedź johny'ego bravo. Zastosowania: każdy język ma pewne utarte "specjalizacje", nawet te ogólnego przeznaczenia (C++ do gier, Java - przenośność, Fortran - obliczenia, asm - szybkość itd itp)

A Delphi? Padło, że bazy danych... Na pewno to jest mocna strona Delphi, ale praktycznie każda popularniejsza baza danych ma biblioteki do każdego języka. To nie jest aż tak silny atut IMHO.

@Misiekd:
właśnie, dobrze napisałeś:

Tak naprawdę Delphi było jedynym RADem z prawdziwego zdarzenia, teraz zaczyna go doganiać .NET.

ważne słowo: było. .NET się baardzo dynamicznie rozwija, jest na niego boom. A Delphi? Szczerze mówiąc kolejne wersje wcale nie zachwycają rewolucyjnością - kto stoi w miejscu, ten się cofa.

dopisane do Miska:

Zadanie: [...] Ja do tego potrzebuję jakieś 2 minuty łącznie z uruchomieniem środowiska - a Ty?

a w tej chwili to mniej więcej 5 minut do napisania programu ładnego graficznie i przenośnego na Win32,Dos,Linux i Mac. (akurat ćwiczę obsługę pewnej biblioteki GUI dla SDL - cały użyty kod na licencji LGPL).

dopisane: nie zwróciłem uwagi, że to ma być SQL ;P No to fakt, z 3 godziny pewnie na szukanie wygodnej biblioteki z C++ ;P Co jak co, ale bibliotek dla C/C++ to jest w ch... i jeszcze trochę. najczęściej wysokiej jakości, a mimo to darmowych (niekoniecznie na licencji GNU). Tymczasem dobrych darmowych komponentów dla Delphi to jak na lekarstwo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0