Nikt nie chce mi odpowiedzieć ;(

0

Pierwsze:
Czy ktoś mi powie jak przechytrzyć procedurę w TCustomListView. Chcę utworzyć pochodny komponent. Tam jest procedura UpdateColumns. Ona jest wywoływana za każdym razem, gdy zmieni się kolumna. Muszę przechwycić jej wykonywanie. Mam tylko mały problem. Ta procedura jest zadeklarowana jako static i nie mogę jej nadpisać przez override. Może ktoś zna jakiś sposób, aby to ominąć?

Drugie:
Tak się rozpisywaliście jak powyłączać klawisze Alt+F4 i inne, to może ktoś mi powie jak wyłączyć klawisz [Windows], tak żeby przez przypadkowe jego naciśnięcie nie otworzyło się menu start.

Za każde wskazówki dziękuję.

--Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)

0

&gtDrugie:
&gtTak się rozpisywaliście jak powyłączać klawisze Alt+F4 i inne, to może ktoś mi powie jak wyłączyć klawisz [Windows], tak żeby przez przypadkowe jego naciśnięcie nie otworzyło się menu start.

na stronie www.windows-online.pl są klawiatury, wystrczy że tam zajrzysz i znajdziesz układ klawqiatury lub mzrób własny, gdzie ten klawisz będzie nieaktywny, lub wyjmij sprężynkę.a progrmowwo to zrób menu w którym klawiszem skrótu jest ten klawisz, a item nie robi nic.--Delphi 2 , 6 i 5
Ciekawe pomysły i poszukiwanie rozwiązań.

0

Osadnik napisał:

progrmowwo to zrób menu w którym klawiszem skrótu jest ten klawisz, a item nie robi nic.

Wszystko cacy, tylko że wykonuje moje polecenie wstawione do item I pokazuje menu start ;(
A na tą stronę to coś wejść nie mogę
--Pomoc i analiza źródeł wszystko czego potrzebujesz ( no i może odrobinę logicznego myślenia)

0

Dryobates napisał:

&gtTak się rozpisywaliście jak powyłączać klawisze Alt+F4 i inne, to może ktoś mi powie jak wyłączyć klawisz [Windows], tak żeby przez przypadkowe jego naciśnięcie nie otworzyło się menu start.
&gt
Chyba trzeba zalozyc globalny hook na system... --Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
&gtChyba trzeba zalozyc globalny hook na system...

To chyba se odpuszczę jak dla tak głupiego programu :)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

0

Dryobates napisał:

&gtTo chyba se odpuszczę jak dla tak głupiego programu :)
&gt

To nie jest raczej trudne. Wprawdzie napisalem go swego czasu tylko dla myszy, nie sadze jednak zeby dla klawiatury bylo duzo trudniej. Zaleta (choc moze dla Ciebie to nie zaleta) : wylaczysz ten durny klawisz globalnie, nie tylko kiedy Twoja forma jest aktywna. Sciaganlem kiedys programik, ktory wylaczal klawisz Windows, ale potem mi sie palce bardziej wyrobily i juz mi nie jest potrzebny :)))

PS. Pozdrowienia dla nowego (chyba) i bardzo aktywnego forumowicza {hello} --Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
&gtPS. Pozdrowienia dla nowego (chyba) i bardzo aktywnego forumowicza {hello}

Zajrzalem w Twoje dane: 127 postow w tydzien. Plodny z Ciebie czlowiek!!!--Pawel {Delphi6 }

Po pierwsze: naciśnij F1

0

pq napisał:
&gt&gtPS. Pozdrowienia dla nowego (chyba) i bardzo aktywnego forumowicza {hello}
&gt
&gt
&gtZajrzalem w Twoje dane: 127 postow w tydzien. Plodny z Ciebie czlowiek!!!
&gt

Nowy na forum? Tak (Forum dopiero niedawno odkryłem). Na stronkę od jakiegoś czasu wchodziłem (ale nieregularnie bo nie miał dostępu do netu). A że 127 postów. Nie da się ukryć, że jestem maniakiem Delphi :) i że stronka mi podpasowała.

Dziękuję za pozdrowienia.

A co do pomysłu na klawisz windows to chodzi mi o to żeby w czasie działania programu nie był aktywny.

Jakiś czas temu napisałem dla mojego (wówczas 2 letniego) brata bardzo prosty program. (wyświetlający różnokolorowe literki po naciśnięciu na klawiaturę). Ale on okazał się wyjątkowo zdolny i przełączał się do innych programów (o mało nie wykasował moich dokumentów). Więc robiłem zabezpieczenia przed różnymi klawiszami, ustawiałem żeby forma była zawsze na wierzchu i na cały ekran. Ale klawisza windowsa nie udało mi się przechytrzyć.
Dzięki za radę. Spróbuję.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1