Strona do tworzenia interfejsu użytkownika

0

Witam zgłaszam się pokornie o ocenę strony.

Strona do C..

0

@johnny_Be_good:

Ciekawe, czy ktoś inny podziela twoje samozadowolenie

0

U mnie się trochę kafle rozjeżdżają :(Screenshot 2023-05-08 151739.png

jeśli dobrze rozumiem to na razie pokazuje samouczek jak zrobić pusty projekt?

BTW nie sądziłem że ktoś jeszcze używa Dev C++. Nawet jakaś aktualizacja była 31 stycznia 2021, łoł

0

Pokaż całe okno

proszę

Screenshot 2023-05-08 152605.png

2

Wszystko jest źle:

  • UI jak ze wczesnych lat 2000
  • Dev C++, którego już nikt nie używa
  • kod nie jest sformatowany
  • nie używasz kolorowania składni
  • WinAPI to piekielnie ciężka biblioteka nawet dla zaawansowanych
  • mało opisów, w zasadzie załączyłeś same kawałki kodu
0
slsy napisał(a):

Wszystko jest źle:

  • UI jak ze wczesnych lat 2000
  • Dev C++, którego już nikt nie używa
  • kod nie jest sformatowany
  • nie używasz kolorowania składni
  • WinAPI to piekielnie ciężka biblioteka nawet dla zaawansowanych
  • mało opisów, w zasadzie załączyłeś same kawałki kodu

UI jak ze wczesnych lat 2000 - Czy to nie jest najlepszy trening do tworzenia UI(we wszystkim - przejdziesz przez to, to wszędzie sobie poradzisz)?

"Dev C++, którego już nikt nie używa" - daj cokolwiek a ja tego użyję.xD

"kod nie jest sformatowany" :| - ja nie słucham hip hopu.

"nie używasz kolorowania składni" - powiedz jak. za sekundę dam Ci przykład kodu i możemy spróbować(white-space:pre;? :|).

"WinAPI to piekielnie ciężka biblioteka nawet dla zaawansowanych" - mały chińczyk nie wie, że chiński jest najtrudniejszym językiem do nauki na świecie, dlatego szybko go przyswaja. (hm winapi? chyba właśnie to trenuję, będzie tutorial xD - miałem małe problemy z antyalisingiem w gdi+)

"mało opisów, w zasadzie załączyłeś same kawałki kodu" - masz rację. A przede mną jeszcze angielskojęzyczna wersja. A potem 10 następnych takich tutoriali. ALE na końcu każdego "rozdziału" jest przedstawiona całość kodu. Wieczorem dorzucę pliki źródłowe i exe.
c.d.n. (a i tak chciałbym tam jeszcze dodać generator HTML, obsługę plików ini, jak widzisz jest zmienna "schemat_kolorów"...)

Specjalnie dla Ciebie poprosiłem AI o utworzenie dokumentacji (chociażby do samej struktury okna)
oto ona

/* 
 * Struct Name: window
 * Description: A structure representing a graphical window on the screen.
 * Members:
 * - position_x: The horizontal position of the top-left corner of the window.
 * - position_y: The vertical position of the top-left corner of the window.
 * - width: The width of the window in pixels.
 * - height: The height of the window in pixels.
 * - size: The maximum number of items that can be displayed in the window.
 * - selected_item_position: The index of the currently selected item in the window.
 * - active: A flag indicating whether the window is currently active or not.
 * - visible: A flag indicating whether the window is currently visible or not.
 * - cursor_position: The position of the cursor in the window.
 * - max_position: The maximum position of an item in the window.
 * - names: A 2D character array containing the names of the items in the window.
 * - color_scheme: A flag indicating the color scheme to use for the window.
 */

struct window {
    int position_x;
    int position_y;
    int width;
    int height;
    int size;
    int selected_item_position;
    char active;
    char visible;
    int cursor_position;
    int max_position;
    char names[60][40];
    char color_scheme;
};

I tak chcę, żeby to wyglądało.

0

Kod po polsku = tragedia i złe wzorce, a to niby dla początkujących jest.

0

Mi się podoba. Sentymentalnie bardzo, kiedyś z tylko tak wyglądających stronek się człowiek uczył kodzić : D

0

wygląd oceniam na mocne 3/10:

  • brak staranności
  • ramki się rozjeżdżają
  • tekst na przyciskach nie jest wyśrodkowany
  • linki są niewidoczne (ciemnoniebieskie na granatowym tle)
  • tekst jest tylko na jakieś 60% szerokości ramki, brak akapitów, wcięć i ogólnie jakiegokolwiek formatowania
  • męczy wzrok - ciemne tło z białym tekstem a zaraz później czarny kod na białym tle
  • kod nie jest monospace i po prostu c**** się go czyta (pomijam już wspomniane wyżej kolorowanie składni)
  • screeny są stanowczo za duże, szczególnie że w większości przypadków nie niosą żadnej treści lub treść ta to jakieś 10% całego screena

wartość merytoryczną tak na 1/10:

  • pomijam sam wybór języka - twoja sprawa
  • praktycznie zerowy opis co, skąd i dlaczego - nie masz ani grama talentu do przekazywania wiedzy (o ile jakąś masz)
  • mieszanie języków w nazwach - draw_frame, hidecursor, consoleHandle, a zaraz obok ukryj_okno, okno, schemat_kolorow - dobrze, że w polskich nazwach chociaż nie używasz ogonków...
  • formatowanie kodu to jakaś masakra for(int i=0;i<24;i++){gotoxy(i+start_x,1);printf("%c",205);} , raz wcięcia są, raz ich nie ma
    screenshot-20230508223006.png
  • temat przewodni "kursu" mocna z odbytu - kto w 2023 roku rysuje ramki o konsoli?
0
abrakadaber napisał(a):

wygląd oceniam na mocne 3/10:

  • brak staranności
  • ramki się rozjeżdżają
  • tekst na przyciskach nie jest wyśrodkowany
  • linki są niewidoczne (ciemnoniebieskie na granatowym tle)
  • tekst jest tylko na jakieś 60% szerokości ramki, brak akapitów, wcięć i ogólnie jakiegokolwiek formatowania
  • męczy wzrok - ciemne tło z białym tekstem a zaraz później czarny kod na białym tle
  • kod nie jest monospace i po prostu c**** się go czyta (pomijam już wspomniane wyżej kolorowanie składni)
  • screeny są stanowczo za duże, szczególnie że w większości przypadków nie niosą żadnej treści lub treść ta to jakieś 10% całego screena

wartość merytoryczną tak na 1/10:

  • pomijam sam wybór języka - twoja sprawa
  • praktycznie zerowy opis co, skąd i dlaczego - nie masz ani grama talentu do przekazywania wiedzy (o ile jakąś masz)
  • mieszanie języków w nazwach - draw_frame, hidecursor, consoleHandle, a zaraz obok ukryj_okno, okno, schemat_kolorow - dobrze, że w polskich nazwach chociaż nie używasz ogonków...
  • formatowanie kodu to jakaś masakra for(int i=0;i<24;i++){gotoxy(i+start_x,1);printf("%c",205);} , raz wcięcia są, raz ich nie ma
    screenshot-20230508223006.png
  • temat przewodni "kursu" mocna z odbytu - kto w 2023 roku rysuje ramki o konsoli?

link xD

1
johnny_Be_good napisał(a):

"kod nie jest sformatowany" :| - ja nie słucham hip hopu.

formatowanie jest proste, wystarczy wydać polecenie:

clang-format -i plik.cpp

oczywiście wcześniej trzeba zainstalować ten program, ale porządny edytor kodu takie narzędzie powinien mieć wbudowane albo mieć możliwość jego podpięcia.

"nie używasz kolorowania składni" - powiedz jak. za sekundę dam Ci przykład kodu i możemy spróbować(white-space:pre;? :|).

python -m pip install Pygments
pygmentize -f html -Ofull,style=monokai,linenos=1 -o main.html main.cpp

wynik działania:
screenshot-20230508232723.png

Powyższe polecenie generuje kompletną stronę html. Jak chcesz tylko div z blokiem pre to usuń opcje full. Style można pozyskać osobno poleceniem:

pygmentize -f html -S monokai -a .syntax > kod.css
0

np. biblioteka Highlight.js może posłużyć do podświetlania składni.
Albo cokolwiek innego. Jeśli wygenerujesz to zanim wrzucisz do internetu (na etapie builda) albo na backendzie, to w sumie w dowolnym języku możesz wygenerować pokolorowanego HTMLa (tak jak wyżej przedmówca podaje przykład z Pythonem).

Możesz też pójść na łatwiznę i robić snippety w Github Gist i je osadzać na stronie (ale to męczące i niewygodne jest na dłuższą metę. Lepiej mieć coś, co ci z automatu to pokoloruje bez konieczności tworzenia Github Gista za każdym razem).

1

Tak to się kończy jak chłop od c++ bierze się za web dev ;)

2

Generalnie poza zapałem to nie widzę tutaj nic na +.
Merytorycznie słabo, wizualnie jeszcze gorzej.

Nie podcinam skrzydeł ale zastanowiłbym się na miejscu OPa czy nie zabłądziłem ;)

3

Po obejrzeniu dzieła wracaj wspomnienia aż się łezka w oku kreci jak człowiek sobie przypomni przełom wieku i te dwie strony które w życiu zrobił, trochę jakby podobne :D

@johnny_Be_good przydała by się odrobina samokrytyki , naprawdę jesteś zadowolony ze dzieła ?

0

Jako że zostałem posądzony i brak konsekwencji w używaniu wyrażeń polskich i angielskich, zmodyfiłkowałem mój projekt w jedną stronę.
Oto on.
Strona w C

"screenshot-20230509160547.png

2

ale dalej formatowanie kodu leży i kwiczy, nazwy zmiennych typu ptr kwiczą jeszcze mocniej i powodują krwawienie z oczodołów.
dalej nie przeglądam...

a jak już koniecznie chciałeś załączać screeny to polecam opanować narzędzie "wycinanie" z windowsa bo można sobie łądnie zaznaczyć fragment ekranu (nikt nie musi wiedzieć jaka była u Ciebie pogoda w czasie jak robiłeś screeny).

Tak prawdę mówiąc to ciągle się zastanawiam jaki masz cel w robieniu tego typu materiałów.
Ani to ładne, ani przydatne w odbiorze.

Jeśli bardzo chcesz blogować to zainteresuj się np. platformą medium.com

2
RequiredNickname napisał(a):

Tak to się kończy jak chłop od c++ bierze się za web dev ;)

Nie obrażaj kolegi. Wg niego C++ to dla mięczaków, a on jest mistzrem C

2

Dzięki za pzywoałanie miłych wspomnień. Lata 2000-2003 - pierwsze kroki z C(++), próba stworzenia własnej gry i zawojowania świata. Oprawa graficzna idealnie nawizuje do tych czasów - tak to wtedy wyglądało na internecie przez modem ( w tle brakuje krzyczącego ojca - że znowu linię zajmuję :-D ). Poza tym to co tutaj wrzuciłeś to prehistoria o znikomej wartości dla kogokolwiek - niestety. Nie będę CI dowalał oceną merytorycznej tej treści - zrobiłeś dużo - czas iść dalej, to nie Twoje miejsce.

BTW - za sugerowanie że C/C++ to w tych czasach dobry język na początek powinny być kary więzienia :-D

1

Intryguje mnie #include "sEdycja.h"

Skoro nawet na filmiku widać, że takiego pliku nie ma - a działa. Magia.

0

Pomysł dobry ale wydaje mi się że wybrałeś złe narzędzie. Do tworzenia UI bardziej odpowiedni jest ten język.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1