Prośba o ocenę strony.

0

Z pokorą proszę o ocenę strony link

3

Mam prośbę, czy bez zaglądania w kod jesteś w stanie napisać co oznaczają poniższe liczby przekazywane do funkcji? Np co oznacza ta trójka?

uaktywnij(1)
uaktywnij(2)
uaktywnij(3)
uaktywnij(4)

Poza tym:

  • jak widać wyżej - nazwy funkcji po polsku (tak się nie robi)
  • duże bloki kodu js jako inline
  • jak wyżej tylko z css'em. Czemu w przypadku JS i CSS nie skorzystałeś z osobnych plików?
  • niżej przykład kodu gdzie widać od razu, że dopiero zaczynasz programować (a gdybyś tych elementów miał 1000? Też byś je zapisał w oddzielnych linijkach? czy może lepiej użyć pętli albo np jakiegoś konkretnego selektora?)
text[1].setAttribute("srcdoc","");
text[2].setAttribute("srcdoc","");
text[3].setAttribute("srcdoc","");
text[4].setAttribute("srcdoc","");

No i jeszcze jakbyś mógł mi wytłumaczyć, dlaczego zrobiłeś takie coś?

setTimeout(function(){stop();},2000);
setTimeout(function(){stop();},3000);
setTimeout(function(){stop();},6000);
0

Tak (uaktywnij) to uaktywnia przyciski, dezaktywuje wszystkie przyciski - tzn.nadaje im ciemny kolor a temu którego liczba jest podawana jako parametr podświetla.

srcdoc - to tworzy srcdoc (inicjalizuje atrybut "srcdoc").

Próbowałeś użyć "element.srcdoc=" bez takiego zapisu? (od razu się zabezpieczyłem przed czymś takim).

A to ostatnie dodałem bo nie użyłem po document.write właściwości close(), się usunie.
"jak wyżej tylko z css'em. Czemu w przypadku JS i CSS nie skorzystałeś z osobnych plików?" - irytuje mnie jak przełączam notatnik z jednego okna na drugie, Ty chciałbyś żebym dodatkowo przełączał co najmniej do 2 dodatkowych, byłbym szalenie sfrustrowanym człowiekiem.

A nawet jakby ktoś chciał sobie zapisać stronę to ma wszystko w jednym miejscu.

Raz angielskie nazwy raz polskie, sam nie umiem tego wytłumaczyć, czasem mi tak lepiej brzmi ,czasem tak. "uaktywnij" - proste słowo, nie brzydkie, użyłem (bo co , make_active)? hm. Nie wiem, amatorem jestem.

" niżej przykład kodu gdzie widać od razu, że dopiero zaczynasz programować " - kwestia postrzegania, patrzę widzę jasny czytelny kod, pętla zawsze zagmatwuje spojrzenie, po napisaniu parudziesięciu tysięcy linijek kodu sam zauważysz.

3

Niestety chyba nie zrozumiałeś większości moich uwag. Nie odnosisz się też merytorycznie do tego co pisałem. Zobacz, napisałem:

Mam prośbę, czy bez zaglądania w kod jesteś w stanie napisać co oznaczają poniższe liczby przekazywane do funkcji? Np co oznacza ta trójka?

Potem wskazałem fragment kodu do którego się odniosłem. Odpisałeś mi:

Tak (uaktywnij) to uaktywnia przyciski, dezaktywuje wszystkie przyciski - tzn.nadaje im ciemny kolor a temu którego liczba jest podawana jako parametr podświetla.

Nie oczekiwałem odpowiedzi "Tak/Nie". Nie pytałem o to co robi funkcja uaktywnij.

0

"Tak" wiem co robi. Napisałem - jest tablica przycisków i potem funkcja uaktywnij(liczba) - w niej pętla przechodzi przez wszystkie przyciski i nadaje im kolor ciemnego tła, po wyjściu z pętli tablica[liczba].style.backgroundColor="jasnoniebieski".
Koniec funkcji.
Trójka oznacza, że w tablicy przcisków 3 przycisk otrzymuje podświetlenie.

2

Rozumiem, ze zaczynasz programowanie, tworzenie html'a, css'a, js'a. Jednocześni uważasz ze wszystko z Twoim kodem jest ok, i pewnie uważasz że czepiam się. Niestety - dostałeś ode mnie kilka dobrych porad - więcej już się tu nie udzielę :)

2

Nudziło mi się trochę i pobawiłem się stroną i znalazłem błąd, write everywhere, można dowolny plik na sewerze nadpisać XD

http://infinityhost.ct8.pl/index.html

0

Wszedłem z telefonu. Wszystko rozjechane do imentu. Jakieś menu wystaje za ramkę. Coś co mialo chyba być przyciskami przesuwa się w pionie.
Dalej już mi się nie chciało klikać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1