Apka do fiszek

0

Cześć, wcześniej robiłem bardziej skomplikowany system do zarządzania fiszkami, zestawami do nauki itd.
Teraz stwierdziłem, że chcę tą apkę maksymalnie uprościć.
Tak powstała nowa apka do zarządzania fiszkami.
Zapraszam do testowania.
Póki co płatności są na sandboxie.
Apka wspiera tłumaczenia dla 4 języków.

https://nauqo.pl/

Dużym atutem tej apki jest według mnie prostota, nie ma miliona zbędnych opcji jak w innych tego typu narzędziach.
Nie wszystko jest skończone, zostały pewne pierdoły, ale core działa w pełni.

2

I jak mamy to ocenić jak nie ma linka do kodu źródłowego?

0

Nie masz oceniać kodu, tylko samą apkę, funkcjonalności.
Fanie, że Ci udostępnie kod do apki, którą robię z myślą o zarabianiu na niej.

9

minus: wchodzisz ma main page a tam okno logowania, przeciętny użytkownik wychodzi biegusiem i nigdy tam nie wróci (np. ja)

0

minus: wchodzisz ma main page a tam okno logowania, przeciętny użytkownik wychodzi biegusiem i nigdy tam nie wróci (np. ja)

Jak na main page masz krótki opis i filmik a ekran logowania masz w zakładce login.

5

Ok, a w czym to jest lepsze od Anki? Dlaczego miałbym użyć twoją aplikację zamiast Anki?

0

Nie znam Anki, znam quizlet, w którym jest za dużo ficzerów, a tu jest tylko to co jest najbardziej potrzebne.
Plus może dodam testy, ale to w przyszłości.
Może nagrywanie mowy też dodam.

2

Zrób tak żeby po wejściu na stronę główną od razu odpalała się główna aplikacja z jakimiś fiszkami gotowymi. Jak użytkownik wykona kilka ruchów to wyświetl jakiś komunikat typu "zaloguj się żeby zapisać zmiany" - ogólnie masz 5 sekund na zainteresowanie użytkownika które postanowiłeś wykorzystać na odtworzenie filmu na którym pokazujesz jak się zalogować i jak sprawdzić czy ma się konto premium - jako użytkownik mam z tego 0 wartości, prawdopodobnie wychodzę.

0

Nie pokazuje jak się zalogować i sprawdzić konto premium, tylko pokazuje jak dodawać fiszki i kategorie.
Za nim utworzysz konto na filmiku widzisz jak apka działa, ale może faktycznie utnę początek filmu z logowaniem i zacznę od razu od dodawania fiszki.

0
omenomn2 napisał(a):

Nie pokazuje jak się zalogować i sprawdzić konto premium, tylko pokazuje jak dodawać fiszki i kategorie.

Za nim utworzysz konto na filmiku widzisz jak apka działa.

Pokazujesz tylko te 2 rzeczy w ciągu 5 sekund, naiwnie jest zakładać, że użytkownik będzie chciał spędzić więcej czasu na oglądaniu tego filmiku.

0

No jeżeli ktoś poszukuje narzędzia do nauki języka, to sądzę, że będzie w stanie poświecić więcej niż 5 sekund.
Ale dobra, utnę początek flmu.

1
omenomn2 napisał(a):

Nie znam Anki, znam quizlet, w którym jest za dużo ficzerów, a tu jest tylko to co jest najbardziej potrzebne.

Ok, czyli zrobiłeś mniejszą wersję quizlet. A w czym jesteś lepszy od quizlet?

Dla porównania strona główna quizlet

0

Według mnie quizlet ma za dużo bajerów, a oprócz tego płatność jest z góry na rok 150 zł, u mnie będzie 15 zł na miesiąc, co miesiąc płatność, więc nie płacisz z góry za coś co nie wiesz czy będziesz używał.
Sprawdzałem to Anki na youtube, też ma za dużo opcji jak dla mnie.

1

Opcja przetłumaczenia automatycznie nie jest pomocna dla kogoś kto się uczy, bo automatyczny tłumacz lubi wrzucać babole, więc nie mam zaufania w takiej kwestii. Plus, proces tworzenia fiszek jest bardzo żmudny.

Porównaj to do Anki, do którego znajdujesz sobie deck jaki chcesz (w sieci jest tego mnóstwo), importujesz, klik klik, i już możesz ćwiczyć, masz za darmo spaced repetition. Wszystko oczywiście za darmo.

Wydaje mi się, że rozwiazujesz nie ten problem co sprawia kłopoty ludzią co się uczą języków, więc życzę powodzenia w zarobieniu choć 15 zł, aczkolwiek wątpię w to.

Mówię to z perspektywy osoby co mówi po angielsku, chińsku, francusku, i trochę po hiszpańsku, a więc spędziłem trochę czasu na nauce języków.

0

Ja tak naprawdę robiłem to pod siebie, uczę się z książki, gdzie nie wszystkie teksty są tłumaczone, dlatego jak nie wiem co oznacza jakaś fraza to sobie tłumaczę w tym i zapisuję, później mogę sobie fiszki które dodałem przeglądać i sprawdzać czy pamiętam.
Nie robiłem tego do importowania fiszek nie wiadomo skąd to jest do tworzenia fiszek samemu i utrwalania słówek w ten sposób.

co sprawia kłopoty ludzią co się uczą języków,

Jak jesteś taki lingwista to powinieneś wiedzieć, że pisze się "ludziom", a nie "ludzią"

Opcja przetłumaczenia automatycznie nie jest pomocna dla kogoś kto się uczy, bo automatyczny tłumacz lubi wrzucać babole, więc nie mam zaufania w takiej kwestii. Plus, proces tworzenia fiszek jest bardzo żmudny.

Właśnie, że jest pomocna, skąd człowiek ma wiedzieć co znaczy jakieś wyrażenie skoro nie ma tłumaczenia? Ma sobie wymyślić sam?

1

Fanie, że Ci udostępnie kod do apki, którą robię z myślą o zarabianiu na niej.

Ja tak naprawdę robiłem to pod siebie

To zdecyduj się, bo to się nie kompiluje :)
Chyba nikt tu nie czerpie to radości z krytykowania twojej aplikacji, ale jak chcesz na niej zarabiać to warto posłuchać przyszłych użytkowników :)

0

To zdecyduj się, bo to się nie kompiluje :)

Robiłem to pod siebie, ale z myślą o tym, że ktoś też może będzie chciał tego używać.

Chyba nikt tu nie czerpie to radości z krytykowania twojej aplikacji, ale jak chcesz na niej zarabiać to warto posłuchać przyszłych użytkowników :)

Póki co to nie zauważyłem jakiejś sensownej krytyki.
Import fiszek na dzień dzisiejszy odpada na bank, a filmik utnę od początku pare sekund, ale to krytyka filmiku bardziej niż samej apki.

1
omenomn2 napisał(a):

co sprawia kłopoty ludzią co się uczą języków,

Jak jesteś taki lingwista to powinieneś wiedzieć, że pisze się "ludziom", a nie "ludzią"

Jak jesteś taki przedsiębiorca, to powinieneś wiedzieć że to nie jest uwaga jaką powinieneś do mnie kierować.

Opcja przetłumaczenia automatycznie nie jest pomocna dla kogoś kto się uczy, bo automatyczny tłumacz lubi wrzucać babole, więc nie mam zaufania w takiej kwestii. Plus, proces tworzenia fiszek jest bardzo żmudny.

Właśnie, że jest pomocna, skąd człowiek ma wiedzieć co znaczy jakieś wyrażenie skoro nie ma tłumaczenia? Ma sobie wymyślić sam?

A skąd to wyrażenie poznałeś, że je chcesz wpisać? Dobrze zrobione fiszki wymagają od uczącego się, żeby chociaż w momencie ich tworzenia, rozumiał co się na fiszce znajduje. Inaczej to się uczysz słownika, czyli będziesz potem mówić sztucznie (i najpewniej błędnie, bo słowo jest wyjęte z kontekstu).

W sumie to po tej chamowatej odpowiedzi, chyba nie powinienem się już więcej w wątku udzielać.

1

Ostatnio zrobiłem "apkę do fiszek" samemu w kilkadziesiąt linijek kodu JS, jako apkę konsolową.

Tj. słówka do języków zapisuję w plikach tekstowych, w bardzo prostym formacie, słówko od definicji oddzielone ->:

Zustand -> stan/sytuacja
anhand -> na podstawie
voraussagen -> przewidzieć

nie myślałem, że to będę analizować kiedyś z automatu, pisałem po to, żeby to przeglądać ręcznie.
Ale cóż, okazało się, że przy takim formacie wystarczy przejechać po każdej linii i wydobyć z niej słówko obce i definicje, a potem program wyświetla po prostu randomowe słowo i po 2 sekundach jego definicję, mogę też wskazać, że dane słowo ma zostać pominięte w dalszych losowaniach.

Co nie znaczy, że jakieś bardziej wypasione apki do fiszek są niepotrzebne. Ale umiejąc programować mogę sobie samemu zrobić coś skrojonego na miarę (i np. jakiś plan powtórek taki jaki chcę. Albo np. żeby od razu mi generował linki do Google czy Glosbe z przykładami użycia danego słowa).

Swoją drogą czy w takich gotowych aplikacjach (taką jaką robisz @omenomn2 , ale nie tylko, pytam też o dostępne na rynku apki) jest możliwość wczytania swojego pliku (np. w takim formacie jak podałem) i żeby zrobił z tego gotowe fiszki? Głupio byłoby musieć kilkaset fiszek ręcznie wklepywać (w apkach często są jakieś gotowe zestawy fiszek, ale właśnie chodzi mi o tę konkretną listę słów, który sam sobie stworzyłem).

0

Dodaj jeszcze do języków "JAVA" i żeby tworzyło automatycznie fiszki z dokumentacji. Nie będziesz wiedział co z pieniędzmi robić.

4
  1. Tak jak powiedzieli przedmówcy - zamiast niezbyt ciekawego filmiku można by zrobić po prostu stronę-demo. Coś, co faktycznie można wypróbować. Szczególnie, że ogólnie to nie zachęca. Jakby to jeszcze było dobrze opakowane marketingowo - a nie jest.

  2. teraz nawet jak dany serwis wymaga logowania, to zwykle można się zalogować np. za pomocą FB, Google, Github, Linkedin, a u ciebie tego nie ma.

  3. cały landing page wygląda jak coś na szybko i niedbale wrzucone do netu. Nie musi to być nic złego, jeśli twoim celem jest wrzucenie tego na 4programmers i zebranie feedbacku (zresztą cenię 4programmers za to, że to taka piaskownica, gdzie można się dzielić swoimi projektami), ale jak celujesz w osiągnięcie jakiejś popularności w szerokim świecie, to myślę, że należałoby pomyśleć nad bardziej atrakcyjnym wyglądem/przekazem marketingowym i czymś, co zachęci, a nie wyznawanie podejścia "No jeżeli ktoś poszukuje narzędzia do nauki języka, to sądzę, że będzie w stanie poświecić więcej niż 5 sekund".

Zobacz sobie, jak wygląda landing page quizleta: https://quizlet.com/pl jak wiele możesz się dowiedzieć o aplikacji jeszcze zanim zdecydujesz się na jej użycie. Albo np. jest opcja "stwórz" i klikając w nią mimochodem jakby możesz się zalogować przez Google/Facebook. (nie korzystałem z Quizleta, teraz tylko z ciekawości zobaczyłem, jak wygląda ich strona dla porównania).

2

Według mnie quizlet ma za dużo bajerów, a oprócz tego płatność jest z góry na rok 150 zł, u mnie będzie 15 zł na miesiąc

Twoja aplikacja będzie droższa od konkurencji i będzie mieć mniej funkcjonalności?

150PLN vs 15PLN*12=180PLN.

2
  • Tytuł strony po wejściu to "laravel", pewnie warto poprawić ;)
  • Mieszasz polski z angielskim w formularzu rejestracji:

screenshot-20210803215514.png

(swoją drogą warto to od razu napisać przy polu hasła, jakie masz wymagania co do hasła, aby nie trzeba było klikać, a potem się dowiadywać, że jednak źle)

  • A także poza nim:

screenshot-20210803215610.png

(to jakiś wbudowany mechanizm i wynika z tego, że mój system operacyjny jest po angielsku?)
(i w ogóle te błędy bardzo ogólne - nie wyjaśniają co jest źle zbyt dobrze)

  • Imię i nazwisko przy opcji zakupu prawdopodobnie nie jest ci w ogóle potrzebne.
0

Imię i nazwisko przy opcji zakupu prawdopodobnie nie jest ci w ogóle potrzebne.

Jest potrzebne, payu wymaga imienia i nazwiska.

(i w ogóle te błędy bardzo ogólne - nie wyjaśniają co jest źle zbyt dobrze)

Pole jest wymagane, co tu wyjaśniać?

(to jakiś wbudowany mechanizm i wynika z tego, że mój system operacyjny jest po angielsku?)

Co ma system operacyjny do komunikatów walidacji?
Jak będę miało czas to dodam polskie komunikaty.

(swoją drogą warto to od razu napisać przy polu hasła, jakie masz wymagania co do hasła, aby nie trzeba było klikać, a potem się dowiadywać, że jednak źle)

co do hasła racja.

Twoja aplikacja będzie droższa od konkurencji i będzie mieć mniej funkcjonalności?

Niekoniecznie, nikt nie musi się uczyć bity rok, może np. pół roku i nie płaci z góry za rok, z czego pół roku nie będzie korzystał z apki.

2

Pole jest wymagane, co tu wyjaśniać?

W momencie jak nie wypełnię pola z pytaniem albo odpowiedzią i kliknę "zapisz" to jest super, pojawia mi się "question is required" czy tam "answer is required", jest podpisane w odpowiednim miejscu (pod spodem) i jest wszystko jasne.

Przy tłumaczeniu masz komunikat "the field is required", który nie wskazuje na to, które pole ma zostać wypełnione - może da się tłumaczyć jedno i drugie, wystarczy wypełnić jedno? (nie wiem, wymaga premium). Oczywiście to kwestia kosmetyczna.

W ogóle nie jestem pewien jak ma działać to tłumaczenie - ten wybór języka to jest język źródłowy, czy docelowy?

Tak nawiasem, z marketingowego punktu widzenia, to zamiast pokazywać malutki komunikat błędu w rogu "Translacje są dostępne dla konta premium." lepiej pewnie pokazać wielki ekran od razu z opcją przejścia do opłacenia konta premium. Pewnie dało by się przetestować czy to by zwiększyło konwersję, ale mam wrażenie że tak, im prościej tym zazwyczaj lepiej ;)

Co ma system operacyjny do komunikatów walidacji?

Nie wiem, strzelałem, że to jakiś gotowy mechanizm walidacji, a moja przeglądarka wysyła że chce język en-US i dobiera złe komunikaty po prostu. Ale jak po prostu nie ma polskich komunikatów jeszcze, to nie ma tematu.

0

Przy tłumaczeniu masz komunikat "the field is required", który nie wskazuje na to, które pole ma zostać wypełnione - może da się tłumaczyć jedno i drugie, wystarczy wypełnić jedno? (nie wiem, wymaga premium). Oczywiście to kwestia kosmetyczna.

Tak możesz tłumaczyć pole, które wypełnisz jako pierwsze, albo odpowiedź, albo pytanie.
Płatności są na sandbox, więc śmiało możesz kupić, bo nie płacisz, tylko zaakceptuj zakup, ale nie przekieruje Cię na płatności, tylko z powrotem na apkę i będziesz miał konto premium.

W ogóle nie jestem pewien jak ma działać to tłumaczenie - ten wybór języka to jest język źródłowy, czy docelowy?

Docelowy, jak chcesz tłumaczyć na polski, to wybierasz pl. W sumie mogę dodać w tooltipie opis.

Jak będę miał czas to dodam też import fiszek z pliku csv.

0

Dodałem opcję nagrywania fiszek. Można przetestować, nagrywanie jest bez premium.
https://i.ibb.co/MG995yd/Screen-Shot-08-05-21-at-08-35-PM.png

0

@LukeJL:

Tj. słówka do języków zapisuję w plikach tekstowych, w bardzo prostym formacie, słówko od definicji oddzielone ->:

Zustand -> stan/sytuacja
anhand -> na podstawie
voraussagen -> przewidzieć

Dodałem opcję import csv i excel. Import obsługuję format strzałkowy, o którym pisałeś.

https://i.ibb.co/rp7Rz3b/Screen-Shot-08-29-21-at-02-16-PM.png

1

Tzn. w jakiej formie obsługuje ten format? Bo dodawanie na sztywno formatu, który ad hoc sobie wymyśliłem, nie ma większego sensu dla ogółu użytkowników. Tym niemniej miało być sens np. możliwość konfiguracji separatora np. za pomocą regexpa. Miało by sens też, jakby program byłby w stanie sam przelecieć przez plik i wykryć z automatu, że np. "w tym pliku powtarza się -> (albo -, : itp.) w każdej linijce, więc to taki i taki format). Idąc dalej, to z pomocą jakiejś biblioteki do OCR można by w ten sposób parsować ręcznie napisane słówka w zeszycie.

0

Miało by sens też, jakby program byłby w stanie sam przelecieć przez plik i wykryć z automatu, że np. "w tym pliku powtarza się -> (albo -, : itp.) w każdej linijce, więc to taki i taki format)

Separator jest wykrywany z automatu. Czyli tak jak napisałeś, to nic nadzwyczajnego.
Obsługiwane separatory to: "->", "=>", ",", ";", "|".
Ocr to już przesada, tego na pewno nie będzie w przeciągu roku lub dłużej, może kiedyś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1