Wątek przeniesiony 2020-09-18 14:43 z JavaScript przez cerrato.

Ocena aplikacji vue

0

Witam,
dopiero zaczynam naukę frameworka vue.
W ramach ćwiczeń stworzyłem prostą aplikację pogodową wykorzystującą api.
Czy moglibyście ją ocenić ?
Również zależy mi na ocenie kodu, właściwie to najbardziej na tym właśnie.
Czy dać tą apkę do mojego portfolio?
A no i czego się jeszcze muszę nauczyć we vue żeby dostać pracę junior front-end?

Live: https://nifty-albattani-0e3f08.netlify.app

Kod: https://github.com/maciej790/weather-app-vue

Ps. Aplikacja głównie na mobile ale na desktop też dostosowana

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

3

screenshot-20200918144423.png

Już chyba mniej czytelnie nie dało się tego zrobić :P


screenshot-20200918144549.png

Nie wiem, czy to błąd, czy badziewna czcionka, ale P wygląda, jakby było jakoś doklejone. Popraw to.


screenshot-20200918144633.png

Nie wiem skąd bierzesz dane, ale może zmień dostawcę. Mi pokazuje chmury, a za oknem mam piękne, słoneczne, wiosenne niebo :P
EDIT zajrzałem do źródeł i widzę, że korzystasz z openweathermap


screenshot-20200918144718.png

Domyślam się, że chodzi o wilgotność, ale naprawdę, dodać dosłownie 2 słowa wyjaśnienia nie zaszkodzi


screenshot-20200918145056.png

Zazwyczaj w tego typu aplikacjach, poza prędkością wiatru (znaczy - domyślam się, że o to chodzi, aczkolwiek analogicznie do wilgotności - nie zostało to nigdzie jawnie napisane) podaje się jeszcze jego kierunek


Poza tym mam takie uwagi:

  • Fajnie by było dodać, poza pokazywaniem stanu aktualnego, także jakąś prognozę na kilka następnych dni
  • Wpisałem "Nowa Wieś" - bo wiem, że jest ich pełno w kraju. Zgodnie z Wikipedią - 117. Pojawiły mi się wyniki... ale odnośnie której miejscowości? Brakuje informacji odnośnie dokładnej lokalizacji - nie ma nawet info o województwie, nie mówiąc o bardziej konkretnych namiarach
  • Jeśli ktoś miałby z tego korzystać to fajnie by było, żeby dało się zapamiętać (jakieś cookies czy LocalStorage) moją lokalizację, żebym mógł sobie sprawdzać pogodę od razu przy kolejnych wejściach, bez konieczności wpisywania za każdym razem
  • Ogólnie estetycznie (poza pierwszą uwagą) jest bardzo OK
  • RWD działa, nawet w pewnym momencie układ się przestawia i zielone ramki, zamiast być obok siebie, przeskakują w układ pionowy. To jest OK,
2

Jak sam napisałeś, to jest prosta aplikacja, której cała funkcjonalność zamyka się w jednej metodzie gdzie pobierasz dane z API. Nie dodawaj jej do CV, bo wygląda jak przepisany tutorial z yt. Nie wiem po co osobne komponenty, które przechowują 4 linijki html i 5 linijek cssa, a dodatkowo one są identyczne i różnią się jedynie ikoną z font awesome.

0

@cerrato - Dzięki bardzo za cenne uwagi, popracuję nad tym :)

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0