Hostowanie aplikacji vue

0

Cześć!
W tej chwili kupiłem sobie serwer vps na znanej polskiej stronie oferującej takie usługi jak i domenę u nich. Jako, że nigdy nie tworzyłem takiej strony i nie hostowałem aplikacji, musiałem podążać za tutorialem. W każdym razie, wrzuciłem na debiana folder z gita jak i również użyłem do hostowania "pm2", poprzez komendę:

pm2 start npm -- run serve

Jednak nie wiem teraz, jak ustawić domenę, bo w tej chwili z nazwa.pl gdy ustawię tam domenę by przekierowywała na adress ip, to to robi, jednak chciał bym aby nie było tego 1111.333.2222.444:8080, tylko adres domeny. :)
Może mi ktoś pomóc? Dziękuję bardzo z góry!

0

Szczerze to nigdy nie hostowałem apek frontowych przez wbudowane serwery bo one do tego nie służą. Tzn do deva się nadają, ale produkcyjnie to już tylko nginx lub apache.

0

Komentarze służą do offtopu, o głównym wątku pisz w postach.

Tak możesz użyć apacha i możesz hostować wiele stron na różnych domenach/subdomenach/folderach. Oczywiście jeśli twoja apka jest poprawnie zrobiona to powinna mieć możliwość budowania przez npm np "npm build prod" lub coś podobnego tak by zbudować pliki do hostowania na apachu.

0

Musisz dodać rekord typu A w DNSach zamiast przekierowania na IP, wtedy w przeglądarce elegancko będzie się wyświetlała nazwa domeny.
Apkę zbuduj i serwuj zbudowane pliki przez Apache czy nginxa,
Swoją drogą, czemu nie skorzystasz z heroku czy netlify?

0

Czyli reasumując:

  • budujeę apke i folder dist muszę wrzucać do htdocs
  • potem muszę się odnosić do pliku index.html w dist
  • w domenie konfiguruje DNS w ten sposób żeby wskazywał na adres IP aplikacji

No i mam pytanie: na appache adresy różnych aplikacji będą na różnych portach czy jak? (Przepraszam bardzo ale nawet nie wiem czego szukać w google :( )

1

Poszukaj jak się konfiguruje virtual hosta, tam wszystkiego się dowiesz.

Co do samego budowania to nie musisz wrzucać dista, możesz mieć tam cały kod pobrany np przez gita, zbudować apke na serwerze, a root folder w virtual host ustawiasz na katalog dist.

0

A co sądzicie o ngnix? Może on zastąpić appacha?

0

Oba służą do tego samego, tylko apache jest prostrzy w obsłudze, a nginx odrobinę wydajniejszy.

0
Michał Kowal napisał(a):

A co sądzicie o ngnix? Może on zastąpić appacha?

Do twoich potrzeb nie ma różnicy. Osobiście wolę nginxa.

0

Ogólnie to takie apki jak np we Vue buduje się do plików index.html, plików *.css oraz *.js i po prostu wkłada się na server.

Jeśli korzystasz z vue-cli to będzie to:

vue-cli-service build

Jeśli nie, otwórz swój plik package.json, zobacz czy w obiekcie "scripts" masz tam klucz jak "build", "prod" albo "production". One powinny Ci wygenerować te statyczne pliki które po prostu wrzucisz na server.

0

To ja z kolejnym pytaniem:
Postanowiłem podążać za tym tutorialem:

https://medium.com/@thucnc/deploy-a-vuejs-web-app-with-nginx-on-ubuntu-18-04-f93860219030

I doszedłem do punktu w którym instaluje nginx. Gdy każą wejść na stronkę i sprawdzić tą powitalną wiadomość wyskakuje mi powitanie: "Apache is functioning normally". Dodam, że od mojej ostatniej wiadomości dokonałem reinstalacji całej maszyny, i przeszedłem sobie z debiana na ubuntu 18

1

Na ubuntu domyślnie jest odpalone Apache. Wyłącz go, a najlepiej w ogóle wywal :)
http://xmodulo.com/how-to-uninstall-and-remove-apache2-on-ubuntu-debian.html

0
Michał Kowal napisał(a):

Nie wiem czy ma to związek. Ale jak budowałem apkę vue przez 'npm run build' to tworzył mi się folder dist, z plikami itd., jednak po odpaleniu index.html to w przeglądarce, wywalało dużo wyjątków o to, że nie może odnaleźć plików.

Możliwe że porypały Ci się pathy relatywne, ustal czy na pewno masz ustawiony basepath na / i czy na pewno odpalasz to przez server, tak że widzisz np localhost/index.html, a nie file://C:/bla/bla/bla/index.html.
Jeśli masz zainstalowane php to możesz zrobić

cd dist
php -S localhost:8080

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1