Prosta księgarnia - ocena kodu

Odpowiedz Nowy wątek
2014-12-14 19:45
0

Cześć,
w ramach ćwiczeń C++ napisałem prostą księgarnię i chciałbym się dowiedzieć (po raz pierwszy) co ludzie z zewnątrz sądzą o moim kodzie.
Liczę na krytykę i ciekawe uwagi, sugestie ;)
Kod na Pastebin'ie


GG: 10101100010110000100011101 (BIN)
"Nie wszystko napisane w internecie jest prawdą" - Józef Piłsudski.
edytowany 2x, ostatnio: Trebuh, 2014-12-15 15:07

Pozostało 580 znaków

2014-12-14 20:13

Mało tu do oceniania, tak szczerze powiedziawszy

  1. Konstruktor - zapoznaj się z "initialization list"
  2. Książkę jako taką naprawdę interesuje ilość książek (sztuk)? Chyba skopciłeś tutaj coś
  3. Książka może mieć wielu autorów
  4. Skoro już brniemy w coś takiego... po wypożyczeniu książki ich ilość to równo "-1", ale po oddaniu zwiększa się o jeden?
  5. Pokazanie książek z księgarni modyfikuje jakoś stan księgarni (może coś w książkach robi)? Jeśli nie, to wypada odpowiednio taką metodę oznaczyć
  6. Postinkrementacja... @_13th_Dragon Ci powie :P
  7. Księgarnia nie jest odporna na wykraczanie poza zakresy, jeśli poprosisz ją o nieistniejącą książkę to leży i kwiczy
  8. Przestrzeń nazw std... byłoby okej, gdyby to był szablon - którego nie rozdziela się na deklarację i definicję
  9. Czy po wypożyczeniu książki nie powinniśmy mieć do niej... no nie wiem, dostęp?
  10. dodaj_ksiazke(ksiazka &nowa_ksiazka) Powinieneś to przesłać jako stałą referencję
  11. ^ to samo w przypadku stringów
  12. Co jeśli chciałbyś uzyskać informacje o książce zapisując je w stringu? Albo w innym pliku?
  13. Testy?
edytowany 7x, ostatnio: spartanPAGE, 2014-12-14 20:22
Dziękuje na opinie, o coś takiego mi chodziło ;) - Trebuh 2014-12-14 20:17
@Trebuh prosze bardzo :P Już więcej nie jestem w stanie wymyślić, przyczepiłem się do czego tylko mogłem - spartanPAGE 2014-12-14 20:22

Pozostało 580 znaków

2014-12-14 20:20
2

Nie powinieneś trzymać ilości przy książce.
Użyj std::map<ksiazka,unsigned> ksiazki;


Wykonuję programy na zamówienie, pisać na Priv.
Asm/C/C++/Pascal/Delphi/Java/C#/PHP/JS oraz inne języki.
Czemu nie używać wektora? - Trebuh 2014-12-15 15:06
Ponieważ: - "Nie powinieneś trzymać ilości przy książce". - _13th_Dragon 2014-12-15 15:14

Pozostało 580 znaków

2014-12-14 20:22
Krwawy Jeleń
0

Nazwy klas piszemy wielką literą :)

Styl pisania to nie coś, o co można się czepiać; W bibliotece standardowej wskaż mi klasę z dużej litery - spartanPAGE 2014-12-14 20:24

Pozostało 580 znaków

2014-12-14 20:27
Krwawy Jeleń
0

w takim razie odszczekuje.
P.S nie moge edytowac postow, pozdro

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0